Bílí Tygři Liberec

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Date of publication Author Jonáš Majtyka

Liberec – Už minulý ročník byl pro Bílé Tygry významný z hlediska dlouhodobého procesu výchovy mladých hráčů. Výrazně na sebe totiž upozornili Adam Najman s Ocarem Flynnem, kteří se probojovali na klíčové role v sestavě. V této sezóně na své výkony navázali a co je pro Liberec ještě lepší, o slovo se hlasitě přihlásili i další mladíci!

Největším skokanem se tentokrát stal Jakub Rychlovský. Zajímavé je, že jeho rozjezd uplynulé sezóny byl trochu pomalejší. V prvních deseti zápasech totiž skóroval pouze jednou. Poté ovšem chytil formu jako hrom a nakonec s 26 góly opanoval tabulku extraligových střelců. Na své konto navíc přidal i 20 asistencí a v produktivitě celé soutěže skončil devátý.

Michal Birner o výkonech mladých hráčů
Byla radost na ně koukat. Nejen na Kubu Rychlovského, ale také Adama Najmana či Oscara Flynna. Ti kluci udělali obrovský progres. Přeji jim, ať mají skvělou kariéru a ať se hokejem baví.

V druhé desítce se poté umístili Adam Najman (12+33) a Oscar Flynn (19+25). První jmenovaný navíc ukázal, že se vypracoval ve skvělého tvůrce hry. Jeho 33 asistencí byl totiž třetí nejlepší výkon, více jich posbíral pouze jeho starší spoluhráč Tomáš Filippi a třinecký Martin Růžička. Umu mladého forvarda si všiml i finský klub Ilves Tampere, kam Najman na příští sezónu zamíří.

Povedený ročník odehrál také Martin Faško-Rudáš. Slovenský útočník přišel pod Ještěd v létě 2021 a v každé sezóně se mu bodově dařilo víc než v té předchozí. Tu uplynulou zakončil s 23 body. Kariérní maxima kromě něj překonali i jeho tři výše zmínění spoluhráči.

Trenér Filip Pešán o mladých hráčích
Mám radost z toho, že se prosadili kluci, kteří čekali na velkou minutáž a důležitou roli v týmu. Myslím, že nás někteří z nich opustí kvůli zahraničnímu angažmá. Samozřejmě jim budu přát, ať se jim daří. Stejně jako my udělali velký kus práce.

Úspěšní byli Liberečtí i v porovnání se zbytkem soutěže. V bodování hráčů spadajících do kategorie U24, tedy ročníky 2000 a mladší, se hned tři Tygři umístili v elitní desítce – Rychlovský (1. místo), Najman (3.) a Faško-Rudáš (6.). Produktivitě hokejistů do dvaceti let poté rovněž vévodili naši hráči, když první dvě příčky opanovali Jaromír Pérez (3+5) a Tomáš Galvas (2+5).

Mladíci pod maskou

V neposlední řadě nesmíme zapomenout na brankoviště! Šelmy šly totiž do sezóny s nejmladší brankářskou dvojicí. Nejvíce zápasů nakonec odchytal teprve dvacetiletý Daniel Král, jenž nastoupil v základní části do 34 utkání. V nich měl ze všech brankářů desátou nejlepší úspěšnost zásahů, když pochytal 91,29 % střel.

Daniel Král o první sezóně v extralize
Říkal jsem si, že budu makat nejlépe, jak umím, a nějak to dopadne. Nikdy totiž nevíte, co život přinese a letošek mi nadělil velkou porci duelů v dospělém hokeji. Myslím, že to nikdo, včetně mě, nečekal.

Jeho kolega Dávid Hrenák dlouho absentoval kvůli nemoci. V závěru ročníku se ovšem vrátil a svou formu skvěle načasoval na play-off, v němž naskočil do šesti duelů s více jak 92% úspěšností zákroků. Několik startů si připsal i další mladíček Lukáš Pařík, jenž na konci přestupového období odešel na hostování do Hradce Králové, kde si následně vybojoval pozici jedničky.

Podle údajů na hokejovém portálu eliteprospects.com měli Tygři v uplynulé sezóně třetí nejmladší tým. V průměru mu bylo pouze 26,31 let! Mladí hráči zvládli udělat další výkonnostní krok vpřed a ukázali, že mohou být nejen lídry našeho mužstva, ale i nejlepšími hráči celé soutěže.


Mladá brankářská dvojice – Daniel Král (20 let) a Dávid Hrenák (25)

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Michael Krutil: Téměř jsem neváhal. Vím, jak v Liberci dobře pracují s mladými hráči

Liga mistrů zná účastníky následující sezony

První posila potvrzena. Pod Ještěd přichází Michael Krutil

Z našeho fanshopu

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit

Body modré s kr.rukávem a barevným logem

295 Kč
Koupit

Triko dámské Bulíř

495 Kč
Koupit

Mikina s logem dámská šedá

895 Kč
Koupit