Bílí Tygři Liberec

Nezapomenutelné okamžiky: Davidovo vítězství nad Goliášem

Date of publication Author Kryštof Rossmann

Liberec - Hokej přináší mnoho emocí, radostných i neveselých okamžiků, a i když je to stále jen hra, často se nám mnohé chvíle vryly nesmazatelně do paměti. Po delší odmlce se vrací rubrika Nezapomenutelné okamžiky, která plynule naváže na svůj poslední díl. Po drtivém vítězství v rozhodujícím zápase předkola play-off 2009/2010 se Tygři střetli s Plzní. Bezkonkurenčním vítězem základní části a jedním z největších adeptů na zisk cenné trofeje.

Veteráni diktují tempo, Plzeň slaví první triumf

A boj to byl opravdu na všech frontách, počínaje střídačkou, konče hledištěm. Ve všech zápasech bylo vidět napětí, které dospělo až do neskutečného šestého duelu, ale vezměme to popořadě. Úvodní buly série bylo vhozeno v Plzni za přítomnosti kapitána a největší ikony Západočechů, Martina Straky, jenž se vracel do sestavy po dlouhém zranění. Nicméně první střetnutí mělo nakonec jiného hrdinu.

Velezkušený Tomáš Vlasák bezchybně zakončoval útočné výpady svého celku a výborným výkonem vystřelil Indiánům úvodní bod série. Na finského brankáře Tero Leinonena, který dostal i ve čtvrtfinále přednost před Markem Pincem, vyzrál hned třikrát. Maskovaný muž Liberce si vybral slabší chvilku v pětadvacáté minutě, když mu propadla střela z ostrého úhlu za záda, a domácí se ujali dvougólového vedení. Na to Liberečtí reagovat nestihli. Vlasák navíc vzápětí dovršil hattrick a frustrující konec zápasu okořenil krásnou přihrávkou po sólu přes celé hřiště.



Ofenziva pokulhává, favorit jede dál

Druhé klání také nevyšlo šelmám podle představ. Nic na tom nezměnil ani fakt, že Mariánu Jelínkovi chyběl kanadský útočník Tyler Scofield. Zastoupil ho totiž jiný krajan, Mark Bomersback. Ten při trestu pro Zdeňka Ondřeje před Leinonenem šikovně tečoval dělovku od modré čáry. Za necelou minutu rozložilo obranu Tygrů duo Vampola-Adamský a domácí se radovali z brzkého pohodlného vedení. Trenér Jiří Kalous reagoval na nevyvedený start změnou gólmanů. Poprvé v sérii se postavil mezi tři tyče Marek Pinc a finského kolegu zpět už nepustil.

Výměna se vyplatila těsně předtím, než hodiny odbily polovinu základní hrací doby. Jareš zblokoval ránu od modré, ujel s kotoučem na hokejce po pravé straně obráncům a gradiózním pasem nalezl hůl rychlíka Klimenty. Jenže další gól už Liberečané ani přes velký tlak v úvodu závěrečné periody nepřidali. Na opačné straně se při hře čtyři na čtyři prosadil bekhendem Jan Kovář, výhru pečetil v závěru Padělek. Plzeň jako jediná ze čtvrtfinálových favoritů ovládla oba své domácí zápasy a její fanoušci zřejmě v tuto chvíli neměli pochyb, že by mohla být cesta do semifinále trnitá, nemluvě o hořké tečce.

Comeback v režii Nedvěda

A pak to všechno začalo. Bílé peklo bouřilo, celý kádr předváděl vynikající výkony. Pöpperle obdržel v úvodních šesti třetinách čtvrtfinále pouze jednu branku a celou dvacetiminutovku odolával i na severu Čech. Po Hunkesově dělovce a následné dorážce Špačka se už ale natahoval marně. Vzápětí však inkasoval za svůj prohřešek proti pravidlům dvouminutový trest Petr Nedvěd a Indiáni tasili svou doposud největší zbraň v sérii - přesilovku. Nicméně tentokrát jako kdyby pramen živé vody na plzeňské střídačce vyschl, Tygři nejenže početní výhodu soupeře ubránili, ba dokonce ujel rovnou z trestné lavice nejzkušenější muž ofenzivních řad Severočechů do brejku. A proměnil.

Petr Nedvěd - 2:0

Po zhlédnutí opakovaných záběrů bylo zřejmé, že trefa to byla šťastná. Kotouč sjel lodivodovi tygří smečky z hole, ale i tak zamířil přesně mezi betony maskovaného muže a doputoval až mezi tři tyče. Drama gradovalo, Liberečtí nutně potřebovali zvítězit, další přesilovku hráčů v modrých dresech už ani přes vypětí všech sil neubránili. Vlasák 2:1! Jenže domácí byli lépe na utkání připraveni. Zanedlouho udeřil Podkonický a následně po dlouhé minuty ničil sebevědomí plzeňských střelců čaroděj Marek Pinc. Ten navíc mohl při power-play trefit prázdnou bránu, čímž by přivedl liberecké fanoušky, již tak hlasitě vyvolávající jeho jméno, k čiré euforii. Pokusu zbývaly centimetry. I přesto Tygři slavili.

Stejná pohádka byla k vidění i ve čtvrtém duelu, a to i přestože neměla tak jednoznačný průběh. Několika slovy bychom to mohli nejlépe shrnout takto: Špaček - Pinc - Kašpařík - Pinc - Kašpařík - Pinc - Nedvěd. Rozhodující trefa z hokejky libereckého kapitána přišla v čase 47:22. Reagovat hosté již nezvládli. 2:2!

Krok 5 - Dobýt tvrz Indiánů!

Jenže před Tygry stál náročný úkol. Obsadit chráněné území indiánských bojovníků, což se jim ze čtyřech dosavadních duelů podařilo pouze jednou, a to až v prodloužení. Po gólech Klimenty a Nedorosta k tomu byli svěřenci trenéra Kalouse velmi blízko, ale radost byla předčasná. Rychlý obkroužením klece překvapil Pince Dvořák a aréna na západě Čech poprvé bouřila. Po 33 vteřinách odpověděl po fantastické Víškově práci za Pöpperleho brankou Klimenta. Ještě před koncem druhé dvacetiminutovky snížil Vampola.

V poslední periodě vsadili hokejisté z města pod Ještědem vše na defenzivu a byli úspěšní. Těsné vedení udrželi a propukla obrovská radost. Sérii mohli ukončit v Bílém pekle, kde během série v tomto roce ještě neprohráli.

Dvojice Kašpařík Podkonický před plzeňským gólmanem

4 z 4? Čtvrtá výhra v řadě? Ano, lídr skolen!

Jestli jste pečlivě četli předchozí díl, soustředící se na předkolo s Českými Budějovicemi, následující větu si dobře pamatujete. To, co přinesl rozhodující zápas, zřejmě nikdo nečekal. A opravdu, způsob, jakým si šelmy zajistily postup do semifinále, byl nejen ten nejlepší možný, ale zároveň nejméně očekávaný.

Zatímco se novináři předháněli ve spekulacích o nervydrásající bitvě, Liberečané kuli plán o vyřazení největšího adepta na zisk trofeje. Nicméně vše začalo opačně, brankou Vlasáka ze čtrnácté minuty. Zkušený forvard si připsal již devátý bod v sérii, když vsítil celkový desátý přesilovkový gól Plzně ve vyřazovacích bojích. Ihned po vhazování ale fauloval Padělek a i Tygři ukázali, že umí sehrát početní výhodu dokonale. Rychlou kombinaci zakončil dělovkou z mezikruží Petr Nedvěd. Zkraje druhé části navíc po výborné přihrávce Nedorosta, který sehrál fantastický zápas okořeněný třemi asistencemi, pálil ostrými kapitán domácích i podruhé. Přesně nalezl mezeru mezi Pöpperleho výstrojí a tyčí. A trefa to byla veledůležitá.

Třiadevadesátka byla všude, obránci ji měli problém uhlídat a Nedvěd se postaral i o další zásah svého celku, když tentokrát z role nahrávače naservíroval přesně kotouč na hůl Klimenty. Trenér Jelínek v roli proslulého stratéga zamíchal sestavou a výměna přinesla snížení. Vampola se obtočil kolem zařízení tak rychle, že ani liberecký čaroděj nestihl zasáhnout. Svou famózní chvíli si nechal až na později.

Mezitím se o slovo hlasitě přihlásil Milan Bartovič. Liberecký expres si nejdříve poctivě vyměřil území mezi třemi tyčemi dělovkou do břevna a o střídání později bekhendem vrátil Tygrům dvoubrankové vedení. Teď už přichází zmiňovaná chvíle Marka Pince. Ten předvedl zřejmě klíčový zákrok série proti stoprocentní šanci Vlasáka a kotouč následně hokejkou vystřelil do hlediště. Hala byla v euforii. Zákrok libereckého brankáře zvedl celou halu včetně fanoušků u televizních obrazovek ze sedadel. Klíčový zákrok Marka Pince - tutovku Kováře schoval do lapačky

Výborným výkonem strážce liberecké svatyně podpořená ofenziva zrežírovala koncovku zápasu do krátkometrážní filmu s rychlým spádem. Nejprve skóroval Klimenta a poté odevzdané hosty srazil do kolen přesnou tečí Čakajíkova nahození od mantinelu Nedorost. Davidovo vítězství nad Goliášem ještě pečetil mazáckou trefou 103 sekund před závěrečnou sirénou Andrej Podkonický.

Obrat z 0:2 na 4:2 byl dokonán. Tygři vyřadili vítěze základní části a mířili do semifinále. Zde narazili na Pardubice, ale to už je zase úplně jiný příběh...

Tygři slaví. Pomyslným točením dresy poděkovali hráči za podporu.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

Po hostování si u Tygrů prodlouží angažmá odchovanec Zachar

Od 24. do 30. dubna inventura v tygřím fanshopu

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Z našeho fanshopu

Šála bílá s logem

320 Kč
Koupit

Mikina s logem dámská šedá

895 Kč
Koupit

Hokejka dřevěná brankářská

185 Kč
Koupit

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit