Bílí Tygři Liberec

Čelit Ovečkinovi? Zas takový rozdíl to není, směje se Vítek Vaněček

Date of publication Author Dominik Jakubec

Liberec - Kromě Romana Willa a Jána Lašáka se po tréninkové ledové ploše v poslední době proháněl také další brankář, který je libereckým fanouškům dobře známý. V dresu Bílých Tygrů si Vítek Vaněček odbyl premiéru v extralize, v předloňském draftu si ho ve druhém kole vybral Washington Capitals a v současnosti v zámoří sní sen o tom, že jednou pronikne do NHL. Na novou sezonu se připravoval také společně s Bílými Tygry.

Jak dlouho s Tygry trénuješ?
Začal jsem před týdnem v pondělí, jsem tu na dva týdny. V neděli už zase odlétám do Ameriky.

Máš za sebou první rok v zámoří, jak bys ho zhodnotil?
Byla to velká změna. Zachytal jsem si v Americe East Coast Hockey League. Myslím si, že to byla z mé strany dobrá sezona, zlepšil jsem se také v angličtině. Řekl bych, že se minulý ročník docela povedl.

Co ti sezona za mořem dala?
Dalo mi to mnohem větší motivaci do další práce. Soustředím se pouze na hokej. Hraje se tam trošku jinak, na menším kluzišti. Více se střílí, občas dojde i na nějaké bitky. Dokonce i mě jednou vyzývali, ale nešel jsem do toho. (úsměv) Byla to velká zkušenost.

Jsi součástí organizace Washington Capitals, kolik času jsi s týmem strávil?
Teď byl před nedávnem development kemp, na který jsme ale nemuseli. Předtím jsem byl na nováčkovském kempu a na loňském development kempu, což mi dalo hodně. Mitch Korn je podle mě nejlepším trenérem brankářů v NHL. Snažil jsem se tam pochytit co nejvíc zkušeností. Byl tam navíc také Martin Láska, který mi trochu pomohl s angličtinou.

Jaké to pro tebe bylo, chytat po boku držitele Vezinovy trofeje Bradena Holtbyho?
Chodil jsem s ním normálně na tréninky, do posilovny, viděl jsem, jak se chová v kabině... Je to skvělý kluk a hlavně výborný brankář. Rozhodně je to pro mě velký vzor.

Čelil jsi také Alexandru Ovečkinovi, je to rozdíl oproti jiným hráčům?
Chytal jsem jeho střely, ale nebyl to zas tak obrovský rozdíl, jako by někdo čekal. Na druhou stranu, má samozřejmě tvrdší ránu, umí to trefit. Je to výjimečný hráč, poznáte, že na vás střílí. Byla to pro mě velká škola.

Byl pro tebe celkově přechod na zámořský styl hokeje náročný?
Zas tak složitý přechod to nebyl. Dostal jsem se do toho docela rychle, musíte si zvyknout hlavně na menší kluziště a více střel. Potom už tam tolik výrazných rozdílů není.

Vítek Vaněček
Vítek Vaněček ještě v dresu Bílých Tygrů

Jaký je pro tebe život v Americe?
V osobním životě to samozřejmě je trošku jiné. Nemám kolem sebe všechny kamarády, jako v Česku, navíc si nemůžu s nikým pořádně promluvit česky. Musel jsem se vždy nějak zabavit, například vyrazit s kluky k bazénu nebo na golf. Ale také na to jsem si rychle zvykl, je to v pohodě.

Už máš nějaké informace, kde bys měl v nové sezoně působit?
Ještě žádné bližší informace nemám, rozhodne se to až na nováčkovském kempu. Musím jít postupně. Minulý rok jsem chytal v East Coast Hockey League, teď je mým cílem dostat se do AHL, která je zase o krok výš. Teprve potom můžu bojovat o místo v NHL.

Stíhal jsi také v zámoří sledovat, jak si vedli Bílí Tygři?
Určitě! Pořád jsem kluky sledoval na internetu nebo na onlajnech, když to šlo. Musím jim pogratulovat, to, co dokázali, byl obrovský úspěch.

Nelitoval jsi vzhledem k jejich formě zpětně svého odchodu?
To zase ne, byl jsem rozhodnutý, že půjdu do Ameriky, a zkrátka jsem odešel. Že kluci zrovna vyhráli titul, to se nedá nic dělat. (úsměv)

Byl jsi během roku také v kontaktu s některými spoluhráči?
Na mistrovství dvacítek jsem se potkal s Dominikem Lakatošem a Honzou Ordošem, byl tam také Filip Pyrochta, se kterými jsem se samozřejmě hodně bavit. Díky nim jsem měl dobré informace o tom, co se děje a jak se klukům daří. Musím jim ještě jednou pogratulovat.

Vítek Vaněček se v zápase se Slávií do brány nepostavil

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Nad(h)led #33: Adam Najman nejen o nadcházejícím angažma ve Finsku

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Král s Galvasem si zahrají na MS osmnáctek!

Z našeho fanshopu

Triko dětské Birner

475 Kč
Koupit

Trumpeta velká

145 Kč
Koupit

Kartičky ELH 2023/24 2.série

65 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit