Bílí Tygři Liberec

V početní vyhodě byli Tygři nejnebezpečnější

Date of publication Author Štěpán Hanuš

L i b e r e c - Přísný metr zavedli muži v pruhovaném na začátku uplynulého ročníku. Přestože v to málokdo věřil, dokázali ho sudí udržet až do konce soutěže. Hra s odlišným počtem hráčů na ledě tak rozhodovala plno důležitých utkání. Podívejme se ještě zpětně, jak si ze statistického pohledu vedli svěřenci Josefa Palečka v uplynulé sezóně.

O pokynech komise rozhodčích směrem k elitním sudím věděla extraligová mužstva již před zahájením sezóny. Nejen Liberečtí proto věnovali zvýšenou pozornost hře v početní výhodě již v přípravném období.

Přesilové hry

Během krátké doby našel trenér Paleček dvě ideální formace, které pravidelně posílal na led ve chvílích, když některý ze soupeřů pykal na trestné lavici. Vyvolení Tygři se mu za důvěru odvděčili vrchovatě. Zejména v prostředí Tipsport areny si před výbornou kulisou dokázali Vaic a spol. vytvořit drtivý tlak a především proměnit nabídnuté brankové příležitosti. Téměř třetiny všech branek v základní části dosáhli Tygři z přesilovek. Nikdo z týmů Tipsport Extraligy se v početní výhodě neradoval víckrát než právě Liberec. V průměru téměř každou sedmou přesilovku ukončili Bílí Tygři předčasně úspěšným zásahem a s úspěšností 15,63% potvrdili první místo po základní části.

Ve hře proti oslabenému soupeři našla své uplatnění nejen elitní útočná formace. Především v přesilovkách sbírali body dnes už plzeňský forvard Igor Rataj, vítěz Zlaté helmy Petr Vampola a také ofenzivně ladění obránci Hlavačka s Richterem.

Důležitým prvkem v domácích zápasech byla jistě také nátlaková hra, kterou kouč Paleček svým ovečkám ordinoval. Díky ní často nezbylo protivníkům nic jiného než liberecké bruslaře zastavit nedovoleně. Jen mistrovské Pardubice si početní výhody užily v základní části víckrát než Liberečtí. Velkou roli v tomto aspektu sehrál překvapivě aktivní čtvrtý útok Liberce, který si nahlas říkal i o zařazení na přesilovky. „Máme dvě speciální formace, které by měli přesilovky zvládat. Čtvrtou lajnu máme hlavně na to, aby hrála pět na pět, neinkasovala, vytvářela tlak a nějaké ty góly i dávala,“ zdůrazňoval ale trenér Josef Paleček v průběhu sezóny. Mladíci se nakonec dočkali v závěru nešťastného vystoupení v playoff, zlom ve čtvrtfinálové sérii ale ani oni nepřinesli...

Využití přesilovek:

1. Bílí Tygři Liberec  352  55  15,63%
2. Slavia Praha        316  49  15,51%
3. Třinec              326  50  15,34%
4. Vítkovice           313  46  14,70%
5. Sparta Praha        309  40  12,94%

Hra v oslabení

Jedním z rozhodujících aspektů brzkého neúspěchu v playoff mohla být poměrně úspěšná hra Českých Budějovic v oslabení, kterou si na rozdíl od Bílých Tygrů přenesl soupeř Liberce i do vyřazovací části. Liberečtí oproti svým konkurentům v horních patrech tabulky inkasovali příliš mnoho branek v oslabení. Pro srovnání celek Vsetína, který putoval nakonec do baráže, byl za svou nedisciplinovanost potrestán jen ve 44 případech.

A právě často naprosto zbytečné prohřešky hokejistů Liberce trápily trenérský tým během ročníku nejvíce. Jen ostrostřelec Vaic si vykoledoval 101 trestných minut. Během závěrečných kol došla situace dokonce tak daleko, že byly hráčům uděleny individuální pokuty. „Pohovory, které proběhly v uplynulém týdnu, zřejmě vůbec nepomohly. Někteří hráři jsou asi nepoučitelní a tak nebudeme mít na výběr a budeme muset začít udělovat nějaké pokuty,“ vysvětlil po zápase se Vsetínem (11.ledna 2006) asistent trenéra Karel Dvořák. Jestli vůbec, pomohl radikální krok vedení klubu jen minimálně, o čemž svědčí výrazně nejvyšší počet vyloučení ze všech účastníků Tipsport Extraligy…

Obrana v oslabení:

1. HC HAMÉ             320  29  90,94%
2. Slavia Praha        328  33  89,94%
3. Č.Budějovice        306  31  89,87%
4. Sparta Praha        322  35  89,13%
5. Bílí Tygři Liberec  362  41  88,67%

statistiky připravili: Jakub Holý a Libor Kult.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Najman se loučí s Tygry a míří na sever. Hrát bude za Ilves Tampere

Vstupenky na play-off MS v Praze a Ostravě jsou stále k dispozici!