Bílí Tygři Liberec

Trenér Paleček: S novým trenérem dostane mužstvo nový impuls

Date of publication Author Jan Rachota

Dvakrát dovedl Bílé Tygry k vítězství v základní části. Dvakrát tým pod jeho vedením vybojoval bronzové medaile. Úspěšným lodivodem není nikdo jiný než Josef Paleček. Nyní však dává družině Bílých Tygrů sbohem a míří za úspěchem k národnímu týmu. Zde bude asistentem Aloise Hadamczika.

Pane Palečku, jak s odstupem několika dní hodnotíte letošní extraligovou sezónu?

Myslím si, že sezóna rozhodně nebyla propadák, ale naopak byla svým způsobem úspěšná. Postoupili jsme v play-off ze čtvrtfinále do semifinále a skončili jsme třetí. Přiznávám, že jsme chtěli více, ale narazili jsme na tým, který měl v kádru hráče, kteří měli četné zkušenosti ve vyřazovacích bojích. To se projevilo v rozhodujících fázích zápasů.

Kde vidíte hlavní příčiny porážky se Spartou?

Kromě té zkušenosti, kterou jsem již zmiňoval, hrály roli i další faktory. Stejně jako loni se nám zranili klíčoví hráči - obránci Jiruš s Moravcem patří k základním stavebním kamenům naší defenzivy. Tím, že nám vypadli, byli jsme oslabeni o důležité členy přesilovkové formace a také formace pro oslabení. Jejich absence byla citelným zásahem do sestavy, protože právě tyto faktory o výsledku zápasů play-off rozhodujou.

Co a nebo kdo Vás v letošní sezóně překvapil(o)?

Pro mě je osobně největším překvapením sezóny výkon Lukáše Pabišky. Doposud působil jenom v mužstvech 1. ligy, v našem mužstvu odehrál minimum zápasů. Letos však stoprocentně využil tu šanci, kterou jsme mu dali. Zapracoval na sobě přes léto a ukázal to, co jsme u něj předpokládali a přesvědčil nás o tom, že udržet ho v týmu byl dobrý krok.

Za druhé mě potěšilo, že lajna Klimenta – Plodek – Víšek se prosadila i střelecky. Loni hrála velmi dobře, dokázala si vytvořit tlak, ale nebyla produktivní. Letos přišla i ta produktivita a to z nich udělalo jednu z nejvytěžovanějších lajn v tomto ročníku.

Příslibem jsou ale i další mladí hráči. Příkladem budiž Rýgl a Dušek. Tonda Dušek je obrovský talent, který pokud na sobě bude pracovat, má před sebou skvělou budoucnost.

Je již věcí veřejně známou, že v Liberci končíte. Co plánujete do budoucna?

Již loni jsem absolvoval jako asistent trenéra Hadamczika MS. Po tomto mistrovství mě pan Hadamczik požádal o další spolupráci. Ta se ale po dobu, co jsem byl v Liberci vázan smlouvou, nedala 100% realizovat. Dohodli jsme se proto, že pokud bude zájem i nadále, budu se této práci věnovat v příští sezóně.

V pondělí se připojuji k národnímu týmu. Budování týmu pro MS je zatím teprve na začátku, i když už nás čekají první přípravné zápasy. Tým je zatím složen z hráčů, kteří vypadli doposud ve vyřazovacích bojích. Není to konečné mužstvo pro MS, to se bude dál tvořit. Budeme čekat, jak se budou vyvíjet zápasy v NHL, v Evropě a u nás.

Čtyři roky na pozici hlavního trenéra u českého extraligového týmu je poměrně dlouho. Jak hodnotíte liberecké angažmá jako celek?

Já si myslím, že ty čtyři roky v Liberci byly pro mě velice poučné. Získal jsem cenné zkušenosti a tým jsem snad také obohatil.

Přišel jsem do Liberce k mančaftu v polovině sezóny, kdy byl hodně dole. Ne ani tak herně, ale spíše psychicky. Podařilo se to zvládnout, využít potencionálu těch kvalitních hráčů, kteří tady byli.

Postupně se v průběhu času utvořila výborná parta, navíc vedení mi vyšlo v otázkách doplění kádru vstříc. Ona vůbec spolupráce s vedením byla perfektní.

Tým se postupně poskládal a dostali jsme se mezi nejlepší týmy extraligy. Skončili jsme dvakrát třetí, jednou pátí. I to svědčí o tom, že ta parta hráčů co tady je, má určitou kvalitu.

Je škoda, že se to nepodařilo dotáhnout do konce a zakončit to zlatou tečkou. Byl jsem v Liberci spokojen - a to jak s přístupem hráčů, tak i všech lidí, kteří kolem hokeje v Liberci působí.

Teď však uzrál čas, kdy to mužstvo potřebuje novou krev a proto jsem se rozhodl po této sezóně skončit. S novým trenérem dostanou hráči nový impuls a nesklouznou do určitého stereotypu. Z toho se pak totiž těžko dostává.

Jaký byl nejkrásnější okamžik, který jste během angažmá u Bílých Tygrů prožil?

V první řadě to byla sezóna, ve které byla výluka v NHL. Měli jsme tady spoustu kvalitních hráčů z Ameriky a Kanady. Extraliga byla opravdu nadupaná a měla vynikající úroveň. My v této sezóně prošli až do semifinále, kde jsme se utkali s Pardubicemi. Byli jsme lepší, ale nakonec jsme vypadli za ne zcela úplně šťastných okolností, kdy jsme doplatili na jiné než naše chyby. Každopádně to byl první nádherný okamžik.

Druhý byl loni během základní části, poté co jsme vyhráli celou základní části. Tlak v play-off byl ale obrovský, a neustáli jsme ho. Třetím zážitkem byla letošní sezóna s bronzovou tečkou. Mě po loňské sezóně skončila smlouva, ale měl jsem v sobě obrovskou touhu jít s tímhle týmem dál a odčinit to vypadnutí. Jsem rád, že to vyšlo, a že se mi to podařilo.

Komentář Ctibora Jecha k odchodu trenéra Palečka z pozice hlavního kouče Bílých Tygrů:
Trenér Paleček se sám rozhodl, že nebude v Liberci nadále pokračovat. Má svoji představu o budoucnosti, která je spojena s národním týmem. Tuto skutečnost mi oznámil ve středu ráno a mě nezbývá než jeho rozhodnutí akceptovat.

Trenér Paleček u nás působil od podzimu roku 2003, kdy převzal v rozjeté sezóně tým po Josefu Jandačovi. Během jeho práce pro Liberec se klub vyšplhal mezi českou hokejovou elitu. Spolupráce s Pepíkem byla vždy na vysoké úrovni a myslím si, že jsme tu měli vynikajícího trenéra, který obohatil náš klub. Pod jeho vedením jsme se třikrát probojovali do play-off, dvakrát skončili bronzoví a dvakrát vyhráli základní část. To je vizitka, kterou se může pochlubit ne každý kouč. Myslím si, že právě tyto úspěchy mu také pomohly ke kariéře u reprezentace.

Pro mě osobně byla spolupráce s Josefem Palečkem výborná, je to rovný a přímý chlap, na kterého budu rád vzpomínat. Jakýkoliv problém jsme si otevřeně vysvětlili a mohl jsem se na něj a jeho názory spolehnout. O to samé jsem se snažil i já. Jsem rád, že Josef Paleček působil v Liberci tak dlouho, protože během tohoto angažmá se zapsal výrazným písmem nejen do historie tohoto klubu, ale i novodobé historie extraligy.

Trenéru Palečkovi za jeho práci mnohokrát děkuji a přeji hodně štěstí do dalších štací. Je to jeden z těch lidí, kteří zde jednou budou napsáni na tabulce cti, protože pro Bílé Tygry odvedl kus výborné práce.

Za poslední roky jsme měli v Liberci poměrně štěstí na trenéry, jak trenér Jandač, tak trenér Paleček zde odvedli výbornou práci. Věřím, že šťastnou ruku budeme mít i při volbě jejich nástupce. Toho vybereme po zralé úvaze, ne ze dne na den. Není to tedy tak, že jsme již s někým domluveni, jak nám předkládají média. Víme, kteří trenéři jsou volní a kdo je k dispozici. My svoji představu také máme. Jednání tak teprve budou probíhat. Při hledání budeme hledat vhodného nástupce tak, abychom dále pokračovali v kvalitní práci, která je v klubu odváděna, a to jak na postech vedení klubu, tak i vedení týmu.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Získejte originální hrané dresy Tygrů ze sezony 2023/24!

Sbírej oficiální kartičky TELH! Druhá série pro sezonu 2023/24 je venku

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Z našeho fanshopu

Poukaz dárkový 500 Kč

500 Kč
Koupit

Triko pánské Birner

495 Kč
Koupit

Trumpeta velká

145 Kč
Koupit

Kartičky ELH 2023/24 2.série

65 Kč
Koupit