Bílí Tygři Liberec

Klíčové momenty sezony pod lupou – část první

Date of publication Author Tomáš Pavlíček

L i b e r e c - Pro Bílé Tygry je extraligová sezona již minulostí, a tak nastává čas rekapitulace. V tomto článku si připomeneme události, jež nejvíce ovlivnily liberecké mužstvo na cestě letošním ročníkem. V první části to budou dvě výměny. Nejprve trenérská a následně i ta na postu prvního brankáře.

Střídání stráží na liberecké lavičce

Po třech sezonách, kdy jsme u kormidla Bílých Tygrů byli zvyklí vídat tvář hlavního kouče Josefa Palečka, jsme se před novým extraligovým ročníkem museli připravit na změnu. Po nevydařené semfinálové sérii s pozdějším mistrem Spartou se trenér, který dovedl podještědský klub ke dvěma bronzovým medailím, rozhodl ustoupit od své funkce, a podle vlastních slov tak dodat mužstvu nový impuls. „Byl jsem v Liberci spokojen, a to jak s přístupem hráčů, tak i všech lidí, kteří kolem hokeje působí. Teď však uzrál čas, kdy mužstvo potřebuje novou krev, a proto jsem se rozhodl po této sezóně skončit, vysvětlil své důvody odchodu.

Liberecké vedení se proto muselo začít ohlížet po nové trenérské síle a pohledem nakonec spočinulo až na Slovensku, konkrétně v Žilině. Třetím koučem, jemuž se dostalo možnosti vést Liberec v extralize, se stal Dušan Gregor. Rodák z Dubnice přišel na sever Čech s nemalými ambicemi a hned od začátku sezony se je snažil naplňovat. To se mu v úvodních utkáních dařilo a Liberečtí se brzy usadili v nejvyšších patrech tabulky, kde se dokázali udržet až do konce. Gregor se snažil svým svěřencům naordinovat o něco agresivnější hokej, než praktikovali jeho předchůdci Jandač a Paleček. Ovšem zavedenou strategii se nakonec příliš měnit nerozhodl, a od Tygrů jsme tak mohli vidět podobnou hru, která přinesla dvě vyhrané základní části v řadě.

Nový muž na liberecké střídačce se také pokoušel do hry zapojit několik mladých nadějí, a ti se mu za to odvděčili dobrými výkony. Že se Liberec nemusí bát o další extraligové sezony ukázali napřiklad Dušek, Špaček nebo obránce Rýgl. Spolu s dalšími pomohli především při zraněních hráčů základního kádru, a ukázalo se tak, že spolupráce s prvoligovým Vrchlabím se jeví jako velmi užitečná.

Dušan Gregor na sebe však nejvíce upozornil způsobem, jakým dokázal dát dohromady mužstvo před play-off. Liberečtí se na konci základní části potýkali s velkou marodkou a do kolen je dostala i dlouhá šňůra proher, kterou si museli projít. Ovšem do čtvrtfinále vstoupili Tygři jako vyměnění a Spartu smetli ve čtyřech utkáních. Vzhledem k dalšímu průběhu vyřazovacích bojů tak bylo vedení klubu s prací trenéra velmi spokojeno. „Vybírali jsme takového kouče, který dokáže do týmu přinést náboj a povýšit kvalitu. A to se povedlo, Dušan Gregor naše očekávání naplnil,“ chválil trenéra prezident klubu Petr Syrovátko.


Rošáda v brankovišti

Jedním z momentů, který nejvíce ovlivnil Liberec, byl jistě odchod ikony klubu Milana Hniličky. Zkušený golman se po devatenáctém kole rozhodl přijmout nabídku milionářského klubu z Ufy, v níž se nakonec zavázal hostováním do konce sezony. Ruský tým potřeboval nutně vyřešit brankářskou krizi, když zranění nepustilo do zápasů Tarasova ani Jerjomenka. V současné chvíli bojuje Hnilička se svým týmem ve finále superligy proti Jaroslavli, příliš možností ovšem nedostává. V silné konkurenci tří velmi kvalitních golmanů se musí prát o každou příležitost a pozici jedničky zatím ovládá Jerjomenko.

Po ztrátě prvního brankáře potřebovali Liberečtí náhradu, a tou se stal Marek Pinc. Vítkovice tohoto sympatického brankáře uvolnily kvůli přetlaku na jeho pozici. Pinc musel svádět souboj o brankoviště s Martinem Pruskem, a ostravský klub se tak musel rozhodnout, kdo z této dvojice odejde. Volba padla právě na Pince, a ten se tak během několika dnů musel přesunout do svého nového působiště. Reprezentační pauza totiž už byla skoro u konce a Severočeši potřebovali v brance jistotu pro nastávající boje o první místo tabulky.

A Marek Pinc se ji opravdu stal. Hned od prvních zápasů ukazoval, jak platným je mužem a velmi brzy se stal výraznou oporou Tygrů. V šestadvaceti utkáních základní části dosáhl úspěšnosti zákroků 92,77% a 2,29 branky na zápas. Jeho největší chvíle, stejně jako celého týmu, však přišly v play-off. V prvních dvou domácích duelech proti Spartě inkasoval dohromady pouze jeden gól, na pražském ledě pokračoval ve skvělých výkonech a střelecky aktivnějšího soupeře doháněl svými zákroky k šílenství. Stal se tak nejvýraznější postavou, která stála za postupem přes úřadujícího mistra.

V tuto dobu však již jeho hostování končí a jestli bude Pinc chytat v Liberci i v další sezoně, není vůbec jisté. Zpátky se totiž zcela určitě vrátí Milan Hnilička, a zřejmě bychom se tak dočkali souboje dvou skvělých golmanů o post jedničky. Rodák z Mostu již dříve předesílal, že do Vítkovic se vrátit nechce, a proto jestli se nedohodne s Libercem, vyzkouší znovu nové angažmá.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Bojovník Šír se loučí s Libercem

Klub uplatnil opci u tří hráčů

Ve finále Zlaté helmy hned dva Tygři!

Z našeho fanshopu

Kartičky ELH 2023/24 2.série

65 Kč
Koupit

Trumpeta velká

145 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská šedá

895 Kč
Koupit

Hokejka dřevěná brankářská

185 Kč
Koupit