Bílí Tygři Liberec

Každý Liberečan může být nyní hrdý na to, že tu bude hrát Boston

Date of publication Author Jan Rachota

Léto roku 2010 přineslo libereckému hokejovému klubu spoustu zajímavých událostí, které v tomto rozhovoru okomentoval prezident Bílých Tygrů Petr Syrovátko. Dočtete se, co očekává od zápasu s Bostonem, jak hodnotí sílu Tygřího kádru nebo jak bude vypadat rozpočet na další sezónu.

Tým NHL v Liberci - již 5. října
Nelze začít jinou otázkou – do Liberce přijede v říjnu tým NHL Boston Bruins, jeden ze zakládajících celků této ligy. Jak se to vůbec povede, dostat takový tým do Liberce?

Základ pro taková jednání je zázemí, kterým se tady můžeme pyšnit. Když k tomu připočtete způsob, jakým hokej v Liberci děláme, dává vám to naději, že můžete na zápas s týmem z NHL pomýšlet. NHL má zájem propagovat se po celém světě, proto ostatně zahajuje v různých evropských městech.
Poprvé jsem o tom, přivézt tým z NHL do Liberce, uvažoval právě před střetnutím Rangers a Tampy v roce 2008, nicméně nakonec to vyšlo až letos s Bostonem. Pomohly nám dobré obchodní vztahy s Miroslavem Černoškem, majitelem České sportovní (pozn. aut. - agentura, která pořádá zápasy NHL v Praze). Ze začátku to vypadalo na Phoenix, to byla pro mě velká osobní výzva, neboť jedním ze spolumajitelů je legendární Gretzky a tým má velkou kolonii hráčů z Čech v čele s Radimem Vrbatou. Nicméně i Boston je sen, vždyť je to jeden ze zakládajících celků NHL.

Dokážete si představit, že by Boston v Liberci hrál, kdyby nebyla Tipsport arena.

Kdybychom hráli ve „Svijance“, neměli bychom šanci a na hokejisty z NHL bychom museli do Prahy. Opět se ukazuje, že to bylo moudré rozhodnutí, postavit v Liberci tehdy takovou halu, která nám bude sloužit další desítky let. Teď může být každý Liberečan hrdý na to, že máme takové zázemí a možnosti, že k nám v konkurenci českých a evropských hokejových měst, přijede Boston. Přestože je to jen přípravné utkání, je to mimořádný úspěch.

Nechal jste se slyšet, že zápas s Bostonem stojí 300 000 USD, přičemž vstupné pokryje náklady pouze ze 40%. Kde chcete vzít zbytek peněz nutných na tento zápas?

Pořadatelem zápasu jsou Bílí Tygři, kteří mají široké portfolium partnerů. Pro tento zápas bude vytvořen samostatný budget s atraktivní nabídkou pro firemní prezentaci v rámci výjimečného zápasu. Nepopírám, že dominantním partnerem bude Syner. Je generálním partnerem libereckého hokeje, u divácky atraktivní podívané tak samozřejmě chybět nebude.

White out čeká i na Boston
Co Vy osobně čekáte od zápasu s Bostonem – nebojíte se, že Tygři dostanou od Medvědů „nakládačku“?

Já bych využil podobné pořekadlo, které řekl po zápase s Ruskem na MS Jaromír Jágr. S tímhle týmem budete hrát desetkrát, ale jen jednou ho můžete porazit. Ne nadarmo hrají hráči Bostonu NHL, kvalita této soutěže je s českou ligou nesrovnatelná. Handicapem Bostonu bude i to, že se bude nacházet těsně před soutěží a hráči nebudou tak rozehraní. Sami víme, že některé úvodní zápasy NHL nemají takovou úroveň jako naše nejlepší zápasy. Věřím, že dobrým přístupem, vůlí a motivací našeho týmu odehrajeme vyrovnané utkání a kdo ví, třeba si i nadělíme nečekané vítězství. Vždyť právě síla myšlenky a vůle kolikrát činí až 70-80% výkonu.
Rozhodně bych se nerad koukal na to, jak nás Medvědi přejedou jako parní válec. Chtě - nechtě budeme barometrem české soutěže, podobných zápasů nebude příliš ani v budoucnu. Ostatně případný úspěšný výsledek může být našemu týmu prospěšný i z hlediska extraligy, hráči by si dokázali, že mohou hrát opravdu s těmi nejlepšími.

Když už jsme narazili na kvalitu Tygřího kádru, dají se čekat ještě nějaké změny?

Myslím si, že kádr je z velké části finální. Do prvních dvou pětek již určitě nebudeme zasahovat. Máme ještě nějaké kontakty na kluky z Ameriky, nicméně tyto záležitosti jsou případně až otázkou léta a dělali bychom je za účelem oživení našeho týmu.

Jaká je tedy síla týmu, kde vidíte jeho největší přednosti?

 
 
Petr Syrovátko na střídačce po postupu do semifinále
 
 
Začnu druhou částí té otázky. Největší přednost vidím v právě skončené sezóně. Podařilo se nám v jejím závěru zahodit tu deku, která na nás ležela ještě z té předcházející sezóny a kterou jsme v průběhu ročníku pouze odkopávali. Věřím, že právě to bude odrazový krok pro další ročník, a že budeme schopni navázat na všechno pozitivní, co se nám vloni povedlo. Na všechnu tu práci, kterou s týmem odvedl trenér Kalous ve spolupráci s asistentem Pešánem.

Ohledně kádru si myslím, že jeho kvalita, i přes některé odchody, bude vyšší. Podepsali jsme nejproduktivnějšího hráče Budějovic Vaka a Kudrnu se zkušenostmi z KHL. Pokračovat bude Petr Nedvěd, to byla klíčová postava našich plánů do další sezóny.

Jaké budou cíle týmu v příštím ročníku?

 
 
Petr Syrovátko se raduje s Andrejem Podkonickým po postupu do semifinále
 
 
Před každou sezónu, když skládáte tým a bavíte se s hráči a jejich agenty, nemá nikdo z nich jinou představu, než že na konci bude ten úspěch, šampaňské, doutník a pohár nad hlavou. Proto se ostatně tento sport hraje. Je jasné, že jakmile se dostanete s rozpočtem na určitou hranici, musíte mít chutě nejen hrát, ale i vyhrát. Nicméně jsou tu důležité složky jako chemie týmu, štěstí a zdraví, potřebujete, aby se potkala v klíčových chvílích forma celého týmu od brankáře po 22. hráče na střídačce. Za osm sezón v extralize jsme byli čtyřikrát v semifinále, ten krok do finále nám chyběl a já bych ho rád udělal. To je realita, to dělá hokej krásným. Hokej má v sobě ten adrenalin, že se do finále můžete dostat i z posledního místa, což ostatně bylo vidět nyní v NHL v podání Philadelphie.

Máme výhled na následující extraligový ročník, nicméně jak s odstupem hodnotíte ten loňský?

Jako úspěch a návrat na pozice, kolem kterých se chceme pohybovat. V průběhu sezóny nám kolikrát nebylo do zpěvu, bylo tam hodně krizových momentů. Prožili jsme si katastrofu kolem zraněných, měli jsme obrovskou sérii proher, na konci však přišlo v play-off radostné zapomnění, kdy tyto těžké pocity zmizely a byly nahrazeny euforií a radostí z bitev v předkole a čtvrtfinále. I série s Pardubicemi byla krásná, byť jsme ji prohráli 4:0. Pouze v prvním utkání jsme si však mohli říci, že jsme měli šanci vyhrát, v ostatních Pardubice dominovaly a ukázaly svou sílu.

S minulým ročníkem souvisí i poslední otázka. Vloni čekalo liberecký hokej velké šetření, jak to bude letos?

V minulé sezóně se nám podařilo snížit rozpočet z těch hrozivých 178 milionů za celý klub včetně dětí a farmy v Benátkách o 25 milionů. Chtěli jsme více, nicméně jsme museli reagovat na nepříznivý průběh sezóny a přivedli jsme hráče nad plán. Dáváme si vždy plán takový, na který vidíme. I letos půjdeme dolů, nicméně ne o tolik, mělo by to být asi o pět procent.

Petr Syrovátko před utkáním v historických dresech Liberce
V úvodu rozhovoru jste v souvislosti s Bostonem používal slovíčko sen. Máte ještě nějaké další podobné sny – myslím tím třeba KHL, utkání pod širým nebem atd.?

Zůstávám myšlenkami v Čechách, a tak nemůžu mít jiný sen než vyhrát titul. A v momentě, kdy se to povede, nedopadnout jako letos ve Varech. Chci bavit lidi hokejem, rád bych, aby byl tento sport běžnou součástí jejich života!

Děkuji za rozhovor.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Reprezentace U18 začíná přípravu na MS, v nominaci i Galvas s Králem

Tradiční autogramiáda nebo zápas juniorů! To vše nabídla letošní OFF Párty

Z našeho fanshopu

Triko jednobarevné logo dětské bílé

295 Kč
Koupit

Trumpeta velká

145 Kč
Koupit

Triko dětské Birner

475 Kč
Koupit

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit