Bílí Tygři Liberec

Naplní se osud Orla v dresu Tygrů?

Date of publication Author Radek Šenk

Rodák z Popradu přišel pod Ještěd na měsíční hostování a Bílí Tygři se po jeho příchodu nečekaně rychle zvedli. První utkání v Pardubicích sice Palečkovi svěřenci prohráli, hned následující duel doma proti Třinci nastartoval šňůru sedmi utkání bez porážky a Igor Rataj (viz. foto) se při své premiéře ve Svijanské aréně uvedl gólem a asistencí. Jeho čas v Liberci se pomalu naplňuje…

S vrcholovým hokejem začal Igor Rataj v rodilém Popradu. Místní klub ŠKP si poslední sezónu federální republiky poprvé vyzkoušel nejvyšší soutěž. „V Popradu byl o hokej vždy velký zájem. Pochází odtud řada vynikajících hokejistů, z nichž nejznámějším je Peter Bondra. Já jsem narukoval s Kovaříkem a Jasečkem, později jsem hrával s Pucherem,“ zmínil největší z postav tatranského klubu. V samostatné slovenské extralize se týmu velmi dařilo, neboť dokázal třikrát vystoupat na třetí příčku a jednou skončil čtvrtý. „Dnes má tým nejnižší rozpočet ve slovenské extralize, chybí větší sponzoři, proto se mu už tolik nedaří,“ doplnil k současnému postavení Popradu ve spodních patrech tabulky.

Šestadvacet branek v sezóně 1997/98 znamenalo pro Rataje nejen nejlepší sezónu, ale také novou motivaci, neboť ho angažovalo vedení bratislavského Slovanu. První dva roky hrával pod trenérem Bokrošem (nyní Zlín), v týmu se sešel s Kropáčem a Lippianským, s nimiž vytvořil jednu formaci. V roce 2001 získal pod vedením Františka Hossy (nyní trenér slovenského národního týmu) mistrovský titul. V další sezóně se mužstvo trápilo, pak ale přišel k týmu český kouč Miloš Říha a Slovan se v závěrečném účtování opět radoval. „Neměli jsme výsledky, s vedením mi to zrovna moc neklapalo, tak jsem zkusil štěstí v Rusku. S trenérem Říhou jsem ale problémy neměl. Jeho taktika musela být dobrá, když kluci vyhráli,“ připomněl svůj odchod na Východ.

Do Chabarovsku, na pomezí rusko-čínských hranic, přišel v prosinci. Týmu se ale nedařilo a do play-off se neprobojoval. Jeho působení tak mělo krátkého trvání, pouze jedenáct utkání a v týmové produktivitě jedna asistence. „Je těžké charakterizovat poměry v tamním hokeji. Ve městě byla obrovská bída. Odejít do Ruska, znamená velkou psychickou zátěž, a být tam s rodinou, je stejně těžké, neboť vetšinu času strávíte na báze. Hokej je ale kvalitní. V soutěži je řada technických hráčů, skvělých bruslařů i tvrdých chlapíků. Mně tamní styl moc nevyhovoval, týmy většinou úporně brání. Hrál jsem bránícího útočníka, nakonec ty statistiky podle toho vypadají,“ vzpomíná na svou první zahraniční štaci. V Chabarovsku se Rataj krátce potkal s Romanem Stantienem, právě jeho měl nahradit. „Byl tam ještě Kanaďan a Američan. V Rusku se ale stejně jako všude jinde ve světě na vás dívají, jako na člověka, který jim hlavně bere práci. Nakonec jsem si našel pár přátel, obecně jsou vztahy s Rusy velmi obtížné,“ doplnil.

Následující sezónu odehrál opět na Slovensku, kde získal v pořadí již třetí titul. Ze Slovanu pak během léta zamířil do Znojma. Tamní vedení mělo o slovenského střelce eminentní zájem, manažer Dočekal Ratajovi několikrát volal a předkládal mu oficiální nabídku. Pro rozhodnutí hrála navíc přítomnost několika dalších krajanů v týmu. Začátek přípravy fyzicky vybavenému a velmi dobře bruslícímu Ratajovi vyšel. Spolupráce s Hamanem a Pardavým na křídlech vypadala zpočátku velmi dobře. První utkání ambiciózním Moravanům, kteří skončili v posledních třech sezónách vždy před branami semifinále, však nevyšlo. „Proti Litvínovu jsme hráli špatně. Sice z toho nakonec byla remíza, přesto převládalo zklamání,“ řekl ke zlomovému okamžiku. Právě v tomto utkání začalo Ratajovo trápení. „Nedokážu si to vysvětlit, trenér mě pak přestával stavět. Jednou jsem hrál, podruhé zase ne. Možná zvolil jinou koncepci, a já se mu do ní nehodil. Na ledě jsem tak dostával mnohem méně času než ve Slovanu, kde jsme se postupně prosadili ze druhé pětky do elitní formace,“ hledá hlavní příčiny svého odchodu, k němuž došlo v průběhu listopadu.

Málo očekávaná výměna za Michala Straku do Liberce tak byla na světě. V týmu, který se topil v krizi, se očekávaly spíše jiné trejdy s kluby na podobných pozicích, rozhodně ne Znojmo, jemuž se po celou dobu dařilo a udržovalo si stálou formu. „Představitelé klubu mi řekli, že zde existuje možnost výměny. Zároveň mi ale sdělili, že mi trenér dá ještě šanci. Druhý den jsem ale putoval pod Ještěd,“ dodal ke svému rychlému přesunu. Přesto se mu v Liberci líbí, vždyť právě po jeho příchodu se tým do té doby krčící v samotném extraligovém suterénu dokázal vyšplhat až na desátou příčku. „Dostal jsem hodně příležitostí na ledě, navíc si vyhovíme s Haškem i Čermákem, což jsou typově stejní hokejisté jako já. Začal jsem si více věřit, podobně celý tým a výsledky se dostavily. Člověk si více dovolí, když se vyhrává, a to poznali kluci v zápase s Třincem, který byl podle mě zlomový. Nevím, zda jsou Oceláři moje osudové mužstvo,“ připomněl při vzpomínce na první duel ve Svijasnké aréně, v němž se dokázal prosadit, když si připsal branku a asistenci. Podobnou úspěšnost zaznamenal již v dresu Znojma.

V minulém týdnu došlo také k očekávanému střetu Orlů s Tygry, „liberecký“ útočník ale nějaký zvláštní náboj, jako měl např. Vampola se Vsetínem nebo Čermák proti Slavii, nepociťoval. „Bylo to trochu zvláštní, byl jsem ale nabuzen v dobrém slova smyslu. Snažil jsem se podobně jako proti Slavii, branku jsem samozřejmě dát chtěl. Ale tu chce útočník dát v každém utkání,“ doplnil k zápasu, v němž Liberec nakonec remizoval.

Ratajovi se v Liberci líbí, přesto může být druhý prosincový týden pod Ještědem zároveň posledním. Dohoda o hráčově uvolnění zněla pouze na dobu jednoho měsíce. Proti setrvání v Liberci stojí i další fakt, Rataj na konci roku očekává druhý přírůstek do rodiny. „Liberec chce, abych zde zůstal. Spíš se ale domnívám, že se vrátím do Znojma. Určité náznaky padly od mého agenta i od manažera Dočekala. Navíc chci být při porodu, budu se muset postarat o dceru po dobu, co bude manželka v nemocnici,“ jmenuje další důvody, které se přiklánějí spíše na stranu jeho návratu k Orlí letce.

Statistiky Igora Rataje

Sezóna  Klub                        Z   G   A   B  TM
1992-93 HC ŠKP Poprad              16   1   1   2
1993-94 HC ŠKP PS Poprad           33   9   6  15
1994-95 HC ŠKP PS Poprad           31   7  11  18
1995-96 HC ŠKP PS Poprad           42  17  15  32
1996-97 HC ŠKP PS Poprad           47  18  24  42
1997-98 HC ŠKP Poprad              44  26  28  54
1998-99 HC Slovan Harvard          51  18  26  44
1999-00 HC Slovan Harvard          50  23  22  45
2000-01 HC Slovan Bratislava       55  24  34  58
        HC Slovan Bratislava (p-o)  8   2   8  10
2001-02 HC Slovan Bratislava       36   9   9  18
        Amur Chabarovsk (RUS)      11   0   1   1
2002-03 HC Slovan Bratislava       52  20  28  48
2003-04 HC JME Znojemští Orli      21   3   3   6  34 
2003-04 HC Bílí Tygři Liberec       9   2   2   4  12 

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Petr Kváča: Chci být vzorem pro mladší kluky

Nejnovější články

Sezona plná rekordů! Jaké hranice Tygři překonali?

SOUTĚŽ: Kup permici v prvním týdnu a pojeď na čtvrtfinále MS!

Buď i v nové sezoně TYGR! Permanentky jsou v prodeji

Z našeho fanshopu

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit

Body modré s kr.rukávem a barevným logem

295 Kč
Koupit

triko poškrábané logo pánské černé

310 Kč
Koupit

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit