Bílí Tygři Liberec

Rozloučení v dresu Orlů

Date of publication Author Radek Šenk

V rámci dvaačtyřicátého kola Tipsport extraligy se pod Ještědem představil v dresu znojemských Orlů Igor Rataj. Slovenský útočník, jenž oslavil v lednu své jedenatřicáté narozeniny, oblékal po dobu jednoho měsíce v letošní sezóně také dres Bílých Tygrů.

Igor Rataj se poprvé představil libereckým fanouškům ve Svijanské aréně jako hráč Znojma v 16. kole Tipsport extraligy. Jelikož se mu ale na jihu Moravy příliš nedařilo, stal se obětí výměny právě do Liberce za Michala Straku. „Trejd jsem uvítal, ve Znojmě jsem se trápil, v Liberci se mi naopak začalo dařit. Zažil jsem tu parádní jízdu. Dařilo se celému týmu i mně. Poznal jsem v kabině výborné kluky,“ řekl majitel tří slovenských titulů při vzpomínce na Liberec.

Během svého působení se představil v parádním stylu, když otevřel skóre v prvním domácím utkání proti Třinci. Liberec v něm zvítězil 4:1 a Rataj si připsal ještě jednu asistenci k brance dalšího v průběhu sezóny nově příchozího hráče v sestavě Jiřího Haška. Během svého působení si v devíti utkáních připsal čtyři body a Tygři odešli pouze dvakrát z ledu s prázdnou. Rataj se navíc představil před znojemským publikem. „Byl to trochu zvláštní pocit. Lidé skandovali moje jméno, a přitom mi před tím zrovna dvakrát nefandili,“ dodal po utkání, v němž Tygři na ledě Znojma remizovali.

Poslední utkání před plánovaným návratem k Orlům měl sehrát před publikem ve Svijanské aréně proti Karlovým Varům. Leč člověk míní a život mění, Igor Rataj v dopoledních hodinách odcestoval ke své těhotné manželce do Znojma. „Kousek za Prahou jsem se dozvěděl, že se nám narodil syn. Žena mi volala a chtěla, abych proti Energii nastoupil, ale nemohl jsem. Myšlenkami jsem byl s ní a Liberci bych moc nepomohl. Utkání navíc kluci zvládli i beze mě,“ řekl ke kvapnému odjezdu a narození syna Gregora. „Rodina je v pořádku, malý je super, už váží takřka šest kilogramů,“ doplnil k radostné události narození druhého potomka.

Do Svijanské arény se tak vrátil již opět v dresu znojemských Orlů v uplynulém 42. kole, a patřil k nejnebezpečnějším z řad soupeře. Několikrát musel hasit vznikající pohromu brankář Oldřich Svoboda. „Určité telefonáty a narážky s kluky mezi námi samozřejmě proběhly. Byl to zvláštní pocit nastoupit proti Liberci, přeci jen se nám s Tygry dařilo a pod Ještědem jsem byl po herní stránce velmi spokojený. Člověk ale musí hrát za tým, jež ho zaměstnává. Naopak když dojde ke změně, musí se rychle přeorientovat a hrát se stejným úsilím,“ řekl slovy profesionála. Znojmo se od druhé třetiny výrazně zvedlo a Tygry dokázalo i podruhé v jejich domácím prostředí zdolat. „Nastupuji ve druhé formaci s Eratem a Barusem. Dostávám více příležitostí, než tomu bylo před tím, zatím mi ale chybí body. Trochu se střelecky trápím, snad jen na Spartě to bylo optimální. Nevím jestli to je krize, zkrátka mi to tam ne a ne spadnout. V Liberci se mi naopak dařilo, čímž ale nechci říci, že bych byl ve Znojmě zklamaný. Kluci jsou menší postavy, je to jiné než s Haškem a Čermákem, kde jsme vedle sebe byli poskládáni siloví útočníci,“ doplnil ke své současné roli v kádru Orlů.

Utkání se rozhodovalo v první třetině, v níž měli Bílí Tygři kromě vstřelené branky ještě výhodu čtyř přesilových her. Ani jedna z nich ale ke kýžené druhé brance nevedla. „Zápasy určitě rozhodují přesilovky. Pokud je nedokážete proměnit, je to buď v důsledku dobré obrany, nebo opačně. Nám se podařilo neinkasovat, což bylo důležité,“ připomněl poslední vzájemný souboj s Libercem. Znojmu se daří, již osm utkání v řadě nepoznalo hořkost porážky v řádné hrací době. Díky tomu se protlačilo na třetí místo se ztrátou pouhého bodu na druhý Zlín. „Pokud budeme hrát zodpovědně zejména ve středu hřiště, neměli bychom mít ani v play-off problémy,“ řekl k současné pohodě, která v jihomoravském klubu panuje. Igoru Ratajovi vyprší po sezóně jeho kontrakt ve Znojmě. Kam povedou jeho další kroky?

Naplní se osud Orla v dresu Tygrů?

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Petr Kváča: Chci být vzorem pro mladší kluky

Nejnovější články

Sezona plná rekordů! Jaké hranice Tygři překonali?

V neděli S rodinou do Vesce!

SOUTĚŽ: Kup permici v prvním týdnu a pojeď na čtvrtfinále MS!

Z našeho fanshopu

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit

Hokejka dřevěná brankářská

185 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo dětské bílé

295 Kč
Koupit