Bílí Tygři Liberec

Ohlédnutí za libereckým tažením v uplynulé části sezony

Date of publication Author Lukáš Šonský

L i b e r e c - Dvaapadesát kol uteklo jako voda. Bílí Tygři se umístili ve své jubilejní desáté extraligové sezoně na čtvrtém místě tabulky a ve čtvrtfinále vyzvou České Budějovice. Připomeňte si, jak liberečtí hokejisté procházeli přípravným obdobím a základní částí.

Přípravu okořenil letní turnaj European Trophy

Liberecký celek se před začátkem nové sezony nevyhnul hráčským přestupům, hlavní kostra týmu však zůstala víceméně pohromadě. S dresem Bílých Tygrů se rozloučil Jiří Hunkes, Andrej Podkonický, Miloslav Hořava a Zdeněk Ondřej. Trenér Kalous rovněž nemohl počítat se službami Martina Rýgla a Jana Plodka, kteří však letos v Mladé Boleslavi zakotvili pouze na hostování.
 
 
V rámci European Trophy přicestovalo pod Ještěd několik netradičních soupeřů.
 
 

Severočeši posléze vyčkávali na rozhodnutí kapitána Petra Nedvěda, zkušený matador ale ještě nepověsil svoji výstroj na hřebík a v polovině června podepsal smlouvu na další rok. Do liberecké kabiny se nastěhovali také navrátilci za zámoří – Dalibor Bortňák a Jaroslav Vlach, které doplnil Kanaďan Darrell Hay.

Bílí Tygři vyjeli na led k prvnímu přátelskému klání v závěru července, kdy po přestřelce 5:4 vyhráli v Litvínově. V turnaji European Trophy, kterého se zúčastnily týmy z tuzemska, Skandinávie či Německa ale modrobílí výraznější stopu nezanechali. Z osmi zápasu se z výhry radovali pouze třikrát, což na postup do finálových bitev v Rakousku nestačilo.

Vydařený vstup do extraligy, první místo v tabulce

 
 
Michal Bárta se mohl v úvodu soutěže pyšnit parádní střeleckou formou.
 
 
Liberečtí se před otevřením extraligových bran obávali, jak omlazený tým zvládne souboj s konkurencí. Více prostoru oproti minulým sezonám dostali hráči z farmářského celku v Benátkách nad Jizerou, kteří však svými výkony rozhodně nezklamali.

První vítězství si hokejisté z města pod Ještědem připsali ve druhém, respektive třetím kole. Na ledě Sparty dokázali urvat výhru v prodloužení, další kladné zářezy na svoji pažbu následně sbírali především před vlastním publikem. Drželi se ve vrchních patrech tabulky, během října a listopadu se pár dní vyhřívali také na samém vrcholu.

Během podzimu upoutal svými výkony především v minulosti nenápadný Michal Bárta. Stal se na čas nejlepším střelcem týmu, za devět utkání nového ročníku vstřelil víc gólů než za celou svoji předchozí extraligovou kariéru.

Prosincová série nezdarů, Nedvědovo zranění

 
 
Petr Nedvěd musel nasazovat netradiční doplňek.
 
 
Bílým Tygrům se však při spanilé jízdě na extraligovém kolotoči nevyhnula nelichotivá výsledková krize. V prvním prosincovém kole nestačili Kalousovi svěřenci ve svém chrámu na třinecké Oceláře a pocit vítězství posléze nepocítili ani v dalších sedmi duelech, během kterých si připsali pouze jediný bod.

Trápení severočeského družstva bylo nejvýrazněji spojováno se zraněním libereckého kapitána Petra Nedvěda, jehož při zápase v Kladně zasáhl letící kotouč do obličeje. Oproti původním předpokladům doléčil čtyřicetiletý vůdce svoji zlomenou čelist za mnohem kratší dobu, vynechal pouze tři zápasy. Po ledě však kroužil s ochranným krytem.

Hráčské změny v průběhu sezony

 
 
Vladimír Roth v modrobílém dresu. Šest zápasů – čtyři body.
 
 

Liberec, podobně jako ostatní mužstva, sáhl v průběhu ročníku k drobné hráčské proměně svého kádru. Závěrem října opustil kabinu Bílých Tygrů útočník Tomáš Klimenta, jenž zamířil na tříměsíční hostování do Třince. V přechodném působišti se mu dařilo, v devětadvaceti zápasech si připsal sedmnáct bodů a svoji formu vzápětí potvrdil také po návratu zpět na sever.

S Libercem se rozloučila také letní kanadská posila – obránce Darrell Hay, který se vrátil zpět do Mladé Boleslavi, odkud byl loni uvolněn právě pod Ještěd. Následně byl do pražské Slavie propouštěn Antonín Dušek. Nejprve na měsíční hostování a posléze také do konce letošního ročníku. Bílí Tygři ovšem získali náhradu v podobě perspektivního zadáka Vladimíra Rotha, jenž pomůže Tygrům k cestě v play-off.

Individuální úspěchy

 
 
Skromný obránce se za své útočné choutky nestydí, svoji přednost prokazuje při zakládání ofenzivních akcí.
 
 
Petr Nedvěd, jenž před prosincovým zápasem s Vítkovicemi oslavil své čtyřicáté narozeniny, stále prokazuje svoji nestárnoucí formu a obdivuhodný přehled na ledové ploše. Zkušený veterán ošlehaný velkým množstvím zápasů v NHL si vysloužil také pozvánku do reprezentačního týmu, kde se představil po patnácti letech a spekuluje se o jeho nominaci na mistrovství světa. Lídr Bílých Tygrů se stal s jednašedesáti nastřádanými body nejproduktivnějším hráčem soutěže.

Stejné mety dosáhl také Marek Trončinský, ovšem v kategorii obránců. Ofenzivně laděný bek uhájil své prvenství v produktivitě před dotírajícími soupeři, jeho jméno se v pozápasových statistikách objevilo celkem osmadvacetkrát. Ani jeho forma neunikla kouči Hadamczikovi, který si třiadvacetiletého zadáka rovněž stáhl pod svá křídla na dva turnaje Euro Hockey Tour.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Od středy týdenní inventura fanshopu

Nad(h)led #33: Adam Najman nejen o nadcházejícím angažma ve Finsku

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Z našeho fanshopu

Hrnek malý s logem

89 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo dětské bílé

295 Kč
Koupit

Mikina s logem dámská šedá

895 Kč
Koupit

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit