Bílí Tygři Liberec

Deset otázek na trenéra Bílých Tygrů Jiřího Kalouse

Date of publication Author Petr Schultz

L i b e r e c - Třetí sezónu má za sebou u kormidla Bílých Tygrů trenér Jiří Kalous a za tuto dobu s týmem došel dvakrát do semifinále. Pokaždé mu v něm zkřížily cestu Pardubice a vystavily mu stopku. Rozhovor s koučem Liberce si můžete přečíst v následujícím článku.

Pane trenére, jak s odstupem času teď hodnotíte sezónu?
Na podrobné hodnocení je ještě velmi brzy. Je potřeba si vyhodnotit spoustu věcí od začátku sezóny, od letní přípravy, přes předzávodní období, základní část i play-off, ale musím říci, že semifinále v této sezóně považuji za slušný výsledek. Samozřejmě jsme si velmi přáli postoupit do finále, takže momentálně cítím zklamání, ale musím být soudný a uznat, že tým Pardubic byl letos prostě lepší a zaslouženě postoupil.

 
 
Trenér Jiří Kalous na rozhovorech.
 
 
V play-off dostal Jaroslav Kudrna stop na dva zápasy. Ovlivnilo to sérii a jak jste zákrok viděl Vy?
Zákrok jsem viděl, bylo to tvrdé dohrání souboje, kdy měl soupeř po střele na naší branku nižší těžiště a při střetu ve velké rychlosti došlo ke kontaktu. Bohužel zároveň do oblasti hlavy a krku, což je podle současných pravidel faul a Jardu potrestali stopkou na dvě utkání. Chci po hráčích tvrdé, ale čisté dohrávání soubojů a Jarda neměl šanci se vyhnout. Ruce nezvedl, měl je u těla a dohrál souboj. Absence Jaroslava samozřejmě měla vliv na výkon našeho týmu, neboť měl parádní formu jak střeleckou, tak herní. Chyběl nám a my jsme se až tak dobře nevyrovnali s jeho absencí.

Co chybělo k tomu, abyste přešli přes Pardubice?
Myslím si, že větší zkušenost mnoha našich hráčů s těmito vypjatými zápasy. Věřte mi, že všichni naši hráči podali maximum a velmi, velmi chtěli uspět, cítil jsem a vnímal atmosféru v kabině. Je potřeba si uvědomit, že hráči jako Urban, Vantuch, Špaček, a mohu jmenovat další, nikdy ve své kariéře nehráli play-off v pozicích, v jakých byli letos. A v podstatě i základní část. Byli na postech první, druhé pětky, hráli přesilovky, oslabení, rozhodující závěry utkání. Byli v situaci, kdy vedli nebo prohrávali v sérii a museli zvládnout tlak „povinnosti“ vyhrávat a vyhrávat. A to jsou zkušenosti, které nasbíráte pouze praxí, která jim chybí. Přesto mám dobrý pocit z přístupu kluků.

V sezóně jste nasadili několik mladých hráčů (Bulíř, Bortňák, ..). Přesvědčili Vás?
Určitě ukázali nadějný potenciál do budoucna. Vezměte si např. Michala Bulíře, který během svého prvního play-off poznal úplně dokonale co to obnáší. První utkání, tři branky, sláva kolem jeho osoby, euforie. Druhé utkání, pozornost soupeře, tvrdý zákrok, otřes mozku, nekompromisní záležitosti, které hráč opravdu nasbírá jen praxí. Je skvělé, že tito hráči měli možnost hrát. A vracím se k té zkušenosti, která byla tím rozhodujícím prvkem v této sérii, protože věkově srovnatelní hráči Pardubic např. Buchtele, Starý, Rákos atd. mají tyto bitvy dvě až čtyři sezóny na rozdíl od našich v nohách.

 
 
Mladí hráči ukázali potenciál do budoucna, říká Jiří Kalous
 
 
Pojďme teď k Petru Nedvědovi. Ten v základní části svými výkony dominoval, v play-off už tomu ale tak nebylo. Čím to bylo způsobeno?
Petr má za sebou skvělou sezónu, a v play-off se na něj soupeři zaměřili takovým způsobem, že bylo neskutečně těžké se střelecky prosadit. A jemu se to přesto parádně podařilo v sérii s Budějovicemi. V sérii s Pardubicemi bylo až neskutečné, jak ho hlídali, a zkuste dávat góly a nahrávky, když vám někdo pořád visí na zádech, hákuje, seká, chodí na vás ve dvojici. To je opravdu velmi těžké. Soupeř obětoval hráče na jeho hlídání, to je hlavní příčina menší produktivity ve druhé sérii.

Mohou liberečtí fanoušci počítat s Petrem Nedvědem i příští rok a věříte, že se dostane na šampionát?
To je otázka spíše pro Petra, ale podle mého se Petr rozhodne podle aktuální nabídky ze zahraničí. Pokud zůstane v extralize, má určitě prioritu Liberec, alespoň si to myslím. Co se týče jeho účasti na MS, hraje v tom roli spousta faktorů, které musí trenér národního týmu zvažovat. Je dobře, že Petr má chuť reprezentovat a že tato možnost existuje. Já mu držím palce.

Kde jste viděl největší sílu a naopak slabinu letošního týmu?
Síla byla v práci a odhodlání, slabina ve zkušenostech.

Považujete letošní čtvrté místo za úspěch nebo spíš zklamání?
Kdyby mi někdo před sezónou řekl, že budeme v semifinále, tak bych to bral všema deseti. Jsem velice zklamaný, že se nám nepodařilo finále. Hrajeme hokej proto, abychom vyhráli, protože to je náš cíl.

Poslední otázka. Jak nyní bude vypadat program Bílých Tygrů?
Bude několik dní volno, příští týden bude závěrečný meeting pro tým, kde se oznámí co a jak dál.

Děkuji za rozhovor.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Nad(h)led #33: Adam Najman nejen o nadcházejícím angažma ve Finsku

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Král s Galvasem si zahrají na MS osmnáctek!

Z našeho fanshopu

Hokejka dřevěná brankářská

185 Kč
Koupit

Svíčka krychle s logem

110 Kč
Koupit

Triko dámské Bulíř

495 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská modrá

895 Kč
Koupit