Bílí Tygři Liberec

Dravé mládí libereckých Bílých Tygrů v sezoně 2012/13

Date of publication Author Radoslav Vavřina

L i b e r e c - Kromě Petra Nedvěda, Radka Dudy nebo Jana Víška vedli Bílé Tygry za udržením v extralize i o dost mladší hokejisté. Mezi ně patřil Tomáš Filippi, jeden z nejlepších letošních nováčků celé extraligy, ale to není vše. Zopakujme si, jak letos mužstvu pomohli ti, kteří představují jeho budoucnost.

Tomáš Filippi

Navrátilec do libereckého kádru, který si z juniorky Severočechů na dvě sezony odskočil do Kanady, se vrátil sice bez kýženého úspěchu na draftu do NHL, avšak obohacený nejen o nové zkušenosti. Fanoušky Bílých Tygrů nezklamal a hned jako nováček projevil svůj potenciál.

V pouhých dvaceti letech se rodák z Rychnova nad Kněžnou stal jedním z lídrů mužstva. V základní části se v jeho kanadském bodování dostal až na druhé místo za Petra Nedvěda a k tomu si držel kladné hodnocení +/-.

Tomáši Filippimu se nováčkovská sezona povedla
A to přitom platí pravidlo, že hráči, kteří strávili posledních pár let na druhé straně Atlantiku, se do formy doma v Evropě dostávají jen těžko. Buď výjimka potvrzuje pravidlo, nebo ve Filippim dřímá ohromná budoucnost.

Jako příklad může posloužit i třinecký Martin Růžička, nejproduktivnější hráč letošního ročníku extraligy ledního hokeje. Tomu trvalo pokořit hranici dvaceti bodů za sezonu více než čtyři sezony. Tento rok byl ve 27 letech smrtící zbraní, která selhala až v play-off.

Zpět ovšem k Filippimu, jemuž samotnému se zpočátku sezony nejspíš nedařilo tak, jak by si představoval. Na podzim nejprve ve svých prvních čtyřech zápasech vyšel bodově naprázdno, krátce poté ho potkala šňůra sedmi utkání bez bodu.

V play-out a baráži se už zdálo, že kvůli zlepšení kádru posilami, jako jsou Radek Duda, Tomáš Pospíšil nebo také slovenská posila Tomáš Bulík, se Filippi stáhl do pozadí. Na to ovšem odpověděl tím nejlepším možným způsobem.

V posledním zápase, v nezapomenutelném barážovém superfinále, totiž právě on dostal Mladou Boleslav definitivně na kolena. Dvě minuty po první brance, kterou vstřelil kapitán Nedvěd, zvýšil vedení domácích na dvoubrankové. Hostům zbývalo jen pět minut, ve kterých skóre ani nekorigovali. Filippi tedy zakončil sezonu tak, jak se patří.


Adam Jánošík

Podobně jako Filippi, i slovenský obránce Adam Jánošík se pod Ještěd vrátil po několika, konkrétně třech, sezonách v kanadské juniorské QMJHL. Na rozdíl od svého staronového spoluhráče však narazil na úspěch, i co se draftu do NHL týče. Roku 2010 si jej totiž ve třetím kole vybrala Tampa Bay.

Jako extraligový nováček na sebe upozornil pozornou obrannou hrou a schopností podpořit rozvíjející se útok. Navíc se nebojí dohrávat osobní souboje, a to ani po odpískání.

Adama Jánošíka na ledě potkat nechcete
Rodák ze Spišské Nové Vsi se letos objevil ve 34 zápasech základní části, v nichž zaregistroval dva kanadské body. Více času na ledě dostával v play-out a v baráži, kde si dohromady zahrál desetkrát a rovněž nasbíral dva body. Ještě však stále čeká na svůj první extraligový gól.

Poměrně velkou porci utkání Jánošík odehrál také na farmě Bílých Tygrů v Benátkách nad Jizerou. Tam se stal tahounem defenzivy, tak jak na to byl zvyklý za mořem. V A-týmu se poprvé bodově prosadil až v lednu, ještě dříve však stihl nefalšovanou bitku s velkým Martinem Hanzalem z Phoenixu, jenž byl při stávce v Budějovicích.

V deseti zápasech play-out a baráže se nejen blýskl dvěma kanadskými body, ale také pěti kladnými zářezy ve statistice pravdy, tedy +/-. Právě v rozhodující části sezony tedy projevil svůj potenciál stát se elitním bekem.


Ondřej Vitásek

Ondřej Vitásek hraje nepříjemný styl hokeje
Třetím mladíkem, který se letos prosadil v extralize, je nadaný obránce Ondřej Vitásek. Dvaadvacetiletý odchovanec přerovského hokeje nezasáhl mezi muži v této sezoně poprvé.

Svůj debut v elitní české soutěži si odbyl už jako devatenáctiletý. Tehdy sice hrával za druholigovou Opavu, příležitost mu však daly Vítkovice. Po jediném startu byl ovšem opět odeslán zpět o dvě úrovně níže.

Pod Ještěd Vitásek přicestoval v létě roku 2011 a ihned se stal jedním z klíčových hráčů farmy v Benátkách. Loni naskočil do pouhých tří extraligových utkání, letos toto číslo navýšil na třináct.

Zasáhl sice jen v základní části, přesto na sebe upozornil skvělou defenzivní prací. Bohužel mu sezonu ukončilo nepříjemné zranění ramene, kvůli němuž vynechal play-out i baráž.


Ti ostatní

Kromě těchto tří talentů libereckého hokeje se v dresu Tygrů předvedli i následující bojovníci. Z obránců poprvé v A-týmu nastoupil Radim Šimek, jenž ve dvaceti letech hrál v sedmi utkáních základní části, šesti zápasech play-out a devět dalších přidal v baráži. Útočník Vít Jonák navázal na své předchozí působení celkem osmnácti duely, ve kterých zaznamenal jeden kanadský bod. Jaroslav Vlach naskočil za áčko poprvé a k tomu přidal dalších 21 střetnutí, avšak bez bodového úspěchu. Osmnáctiletý Matěj Psota si rovněž letos dobyl svůj debut v extralize, ani on ale ve dvou kláních neposbíral žádné body.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Reprezentace U18 začíná přípravu na MS, v nominaci i Galvas s Králem

Z našeho fanshopu

Vlajka na auto velká bílá

160 Kč
Koupit

triko poškrábané logo pánské černé

310 Kč
Koupit

Mikina s logem dámská šedá

895 Kč
Koupit

Trumpeta velká

145 Kč
Koupit