Bílí Tygři Liberec

Dravé mládí Bílých Tygrů v sezoně 2013/14

Date of publication Author Radoslav Vavřina

L i b e r e c – I v nedávno ukončené sezoně Tipsport extraligy se v dresu Bílých Tygrů představilo několik velice nadějných mladíků. Někteří z nich odehráli téměř všechna utkání, jiní zasáhli jen párkrát. Pojďme si ale zopakovat, jak se na vrchol českého hokeje dostali a jak se jim tam letos vedlo.

Pavel Zacha

Urostlý šestnáctiletý forvard byl letos nejmladším stálým hráčem v Tipsport extralize, kde odehrál celkem 38 zápasů základní části a 3 utkání play-off a připsal si dohromady osm bodů za čtyři góly a stejný počet asistencí. To přesto, že dostával prostor většinou pouze ve čtvrté útočné formaci.

Zacha pod Ještěd přišel už jako mladší dorostenec ve třinácti letech. Tehdy přestoupil jako velmi ceněný talent z brněnské Komety. Již brzy poprvé okusil extraligu staršího dorostu a rok co rok stoupal výše v juniorských kategoriích. Už loni předváděl skvělé výkony mezi dvacetiletými, kde zaznamenal přesně bod na zápas.

Pavel Zacha už v šestnácti poměřil síly s takovými hráči, jako je třeba Petr Čajánek.
Mimo to jeho jméno už od čtrnácti figurovalo v nominacích různých mládežnických reprezentací. Jako patnáctiletý se poprvé objevil na MS do 18 let v Soči, kde byl chválen za své výkony. I to mu pomohlo k reputaci jednoho z největších talentů českého hokeje v poslední době.

Už v létě před uplynulou sezonou se tedy hovořilo o tom, že to bude právě on, kdo z nového pravidla o hráčích do 18 let v extralize vytěží nejvíce. Později se ale ukázalo, že v nejvyšší soutěži u nás by mohl klidně působit, i kdyby žádné takové pravidlo nebylo zavedeno. Ačkoli byl jen členem čtvrté lajny, dokázal, že jeho hra dosahuje extraligových kvalit.

Nejvíce se letos Pavlovi dařilo na přelomu října a listopadu, kdy ve čtyřech utkáních vstřelil dvě branky a přidal jednu asistenci. To se stalo téměř měsíc po jeho raketovém vstupu do sezony, kdy otevřel skóre úvodního duelu v Třinci už v první minutě.

Zatímco většina Bílých Tygrů si už letos nezahraje, Zachu čeká ještě jedna velká akce. S reprezentací do 18 let se totiž již za několik týdnů vydá do Finska na mistrovství světa této kategorie. Češi si na sever vezou velice silný tým s nadějí na jakýkoli z cenných kovů.

Zkušenosti má Pavel už i s nejvyšší kategorií juniorského národního týmu. S „dvacítkou“ na přelomu let 2013 a 2014 odletěl do Švédska, kde prožil na svůj věk dobrý turnaj. Po celou sezonu bylo navíc vidět, že se jeho hra neustále zlepšuje. Tím si říká o pozornost scoutů z NHL, kam jednou, doufejme, zamíří.

Jaroslav Vlach

Tvrdě pracující útočník letos dokázal i extraligovým fanouškům, že pro tým udělá vše a cokoli. Kromě čtyř gólů a tří asistencí blokoval střely v oslabení a udržoval tlak na libereckých hokejkách skvělým forčekingem.

Hokejovému světu své odhodlání ukázal už při kanadské štaci v týmu Prince George Cougars, kam přestoupil na dvě sezony v sedmnácti letech. Ačkoli severoameričtí hráči mají reputaci těch nejtvrdších, Vlach se v tamní WHL nebál shazovat rukavice a pouštět se do pěstních soubojů.

Jaroslav Vlach se stal libereckým hrdinou při oslabení.
Kromě toho se také pravidelně objevoval v dresech juniorských reprezentací a dokonce si vybojoval místo na MS do 18 let v roce 2010. Už jen o rok později ho hokejová kariéra zavedla zpět pod Ještěd.

Do kádru libereckých šelem se ale tento dříč neprodral hned. První sezonu zpátky ve své vlasti odkroutil za juniorku a farmu v Benátkách a především v extralize dvacetiletých se mu dařilo. Loni už zaznamenal přes dvacet startů za áčko, avšak bez bodového úspěchu.

Letos se vše změnilo. Příležitostí dostával mnoho a nastoupil hned ve 36 duelech a většinou byl členem třetí formace, kde ve dvojici s Jakubem Valským odváděl černou práci pravé „checking line“. Uznání sbírá nejen od fanoušků a novinářů, ale i od vedení týmu, které uplatnilo jednoroční opci na jeho působení.

Radim Šimek

Radim Šimek pomáhal letos brankářům Liberce ve 24 duelech.
Mezi extraligové borce poprvé naplno nakoukl i odchovanec Benátek nad Jizerou, univerzální zadák Radim Šimek. Toho mohli fanoušci Bílých Tygrů vidět ve 24 zápasech základní části, jinak nastupoval za prvoligovou farmu ve svém rodném městě.

Z Benátek si Šimka Severočeši poprvé vytáhli v roce 2009, kdy mu bylo sedmnáct, a dali mu možnost hrát za zdejší starší dorost a juniorku, ve které hrál až do předloňské sezony. Už rok poté překonal v extralize hranici dvaceti utkání, pokud počítáme základní část, play-out a baráž dohromady.

Letos se ale Radimovi povedlo zopakovat toto číslo a přidat ještě dva duely navrch. Pokaždé, když se na extraligovém ledě objevil, prokazoval schopnost ubránit vlastní pásmo i začít nový útok Libereckých a vypadá to, že se v budoucnu můžeme těšit na víc od tohoto slibného beka.

Ostatní

Do extraligové sezony však v dresu Severočechů zasáhli i další nováčci. Mezi obránci to byl Jiří Říha, jenž odehrál v nejvyšší soutěži 13 zápasů a soustředil se především na své defenzivní úkoly. Do hry se podíval také Vít Jonák, letos však jen na jediný duel, ve kterém si bod nepřipsal. Stejně na tom byl i Matěj Psota, jenž strávil většinu ročníku mezi juniory.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Získejte originální hrané dresy Tygrů ze sezony 2023/24!

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Z našeho fanshopu

Mikina s logem dámská šedá

895 Kč
Koupit

Triko dětské Birner

475 Kč
Koupit

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit

Triko pánské Birner

495 Kč
Koupit