Bílí Tygři Liberec

Čtvrtfinále s Ruskem? Nejdůležitější zápas v životě, hlásí z Finska Filip Pyrochta

Date of publication Author Lukáš Majer

I M A T R A – Zatímco hokejistům A-týmu Liberce začíná již v pondělí letní příprava na novou sezónu, pětice hráčů juniorského týmu bojuje na mistrovství světa osmnáctiletých ve Finsku. Vítek Vaněček, Pavel Zacha, Jan Ordoš, Tomáš Havlín a Filip Pyrochta se právě v těchto dnech podepisují pod šampionát, který s jistotou vstoupí do dějin českého hokeje. Národní tým totiž zdolal ve čtvrtfinále Rusko a po osmi letech si zahraje o medaile! „Celý turnaj je zatím super. Postup do semifinále je pro nás něco neskutečného. Věřím, že medaili urveme,“ říká přímo z Finska obránce Filip Pyrochta.

Česká reprezentace naznačovala už v přípravě, že skladba týmu, kterému velí trenér Jakub Petr, by nemusela být špatná. Výsledky v základní skupině to pak jen potvrdily. Češi postoupili do čtvrtfinále z 2. místa, v klíčovém utkání pak narazili na silné Rusko. Zápas, který měl vysokou úroveň, národní tým vyhrál 3:2 po prodloužení. „Věděli jsme, že to bude těžké utkání. Řekli jsme si, co budeme plnit a první třetinu nám to vycházelo. Druhou část to bylo takové horší, trošičku jsme spali. Naštěstí jsme na začátku třetí části dali branku a vrátili se do hry. Konec už byla taková otevřenější loterie, ale ten gól jsme nakonec dali, takže spokojenost,“ hodnotil Filip Pyrochta vyrovnané čtvrtfinále.

Pro mě osobně to byl vůbec nejdůležitější zápas v životě. Ale zvládli jsme to, je to super pocit.

Právě liberecký obránce byl u postupové branky Jakuba Vrány. Pyrochta v 66. minutě dostal přihrávku na modru čáru, vystřelil a nejlepší střelec celého turnaje pohotově doklepl kotouč do sítě. „Dominik Mašín parádně přehrál hru po modré čáře, já jsem zkusil vystřelit, odrazilo se to nahoru a Kuba Vrána ten kotouč dorazil, sice se štěstím, ale trefil to,“ popisoval mladý obránce vítěznou trefu, u níž si připsal asistenci.

Čeští mladíci odehráli proti Rusku vůbec nejtěžší utkání na turnaji. V prodloužení dostali Rusové možnost trestného střílení, které výborně pokryl Vítek Vaněček. Už i z tohoto hlediska, bylo pro hráče a realizační tým utkání nesmírně náročné. „Byl to nejtěžší zápas pro většinu kluků nejen na turnaji, ale i celkově. Pro mě osobně to byl vůbec nejdůležitější zápas v životě. Ale zvládli jsme to, je to super pocit,“ nešetřil spokojeností Pyrochta.

Euforie po rozhodující brance na stadionu v Imatře se nedá slovy popsat. Český výběr hlásí postup mezi nejlepší čtyři týmy po osmi letech. „Jsme všichni šťastní, celá kabina žila. Pro nás je to něco neskutečného, máme na dosah medaili.“

Reprezentace narazí v semifinále na Kanadu, která porazila ve čtvrtek večer Švýcarsko 3:2. Ovšem rozhodující gól vsítili Kanaďané až v poslední minutě. Dá se tedy očekávat vyrovnané utkání. „Na soupeře se nemůžeme dívat. Musíme hrát s každým a hlavně se snažit každého porazit,“ má jasno hokejista, jenž v národním týmu obléká dres s číslem 24.

Medailový úspěch je tak hodně blízko. „Věřím, že to urveme. Máme silný tým, obrovské srdíčko a všichni si to přejí. Šance určitě je,“ myslí si Pyrochta.

Mistrovství světa hráčů do 18 let se letos odehrává ve finských městech Lappeenranta a Imatra. Češi bydlí v centru prvně zmíněného města, do haly to mají autobusem pět minut. Nálada v týmu je výborná, pohodu z kabiny pak přenáší reprezentace i na ledovou plochu. „Celý šampionát je zatím super. Byl jsem už minulý rok na mistrovství, tam to bylo takové jiné, jak nyní. Líbí se mi tady, daří se nám, není si na co stěžovat,“ potvrzuje.

Českému týmu fandí ve Finsku i početná skupinka příznivců, především z řad rodinných příslušníků. I to dává hráčům na ledě větší podporu. „Rodiče tu byli, řekli si, že pojedou nyní na dovolenou místo k moři. Byli tady jen na základní skupiny, před čtvrtfinále odjeli. Byl jsem za to hrozně rád,“ usmíval se Pyrochta.

Jak již bylo řečeno, liberecký klub má v reprezentaci nejpočetnější klubové zastoupení. Celkem pět hráčů, a to řada z nich navíc patří ke stěžejním hráčům týmu. I to dokazuje kvalitní práci Bílých Tygrů. „Určitě je to dobrá vizitka pro Liberec, v klubu jsou za to rádi,“ říká jeden z nich.

Samotný Filip Pyrochta strávil větší část letošní sezóny na farmě v Benátkách nad Jizerou, kde stihl odehrát 38 utkání a posbírat 6 kanadských bodů. Následně nastupoval i v play-off za Benátky a částečně vypomáhal liberecké juniorce. „Trošku mě mrzí, že ještě nepřišel ten první extraligový start, na to si musím ještě počkat. Jinak jsem byl převážně v Benátkách nad Jizerou. První půlka sezóny byla horší, po Vánocích se to zlomilo a řekl bych, že to nebylo špatné,“ uzavřel rozhovor ohlédnutím za klubovou sezónou, která mu již skončila. Ta reprezentační však stále pokračuje a možná bude mít i medailovou tečku.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Reprezentace U18 začíná přípravu na MS, v nominaci i Galvas s Králem

Tradiční autogramiáda nebo zápas juniorů! To vše nabídla letošní OFF Párty

Z našeho fanshopu

Triko pánské Birner

495 Kč
Koupit

Šála bílá s logem

320 Kč
Koupit

Hokejka dřevěná brankářská

185 Kč
Koupit

triko poškrábané logo pánské černé

310 Kč
Koupit