Bílí Tygři Liberec

HC Davos - Jedenatřicetinásobný mistr švýcarské nejvyšší soutěže s bohatou historií

Date of publication Author Kryštof Rossmann

Liberec - Soupeřem šelem bude v osmifinále Ligy mistrů jeden z nejznámějších švýcarských celků HC Davos. Pojďme si v následujícím článku představit jeho historii a největší dosavadní úspěchy.


Základní informace


Rok založení: 1921
Soutěž: Švýcarská liga ledního hokeje (NLA)
Počet titulů: 31
Počet titulů Spengler Cup: 15
Klubové barvy: tmavě-modrá, bílá a žlutá
Aréna: Vaillant Arena (7 080 diváků)

Klub sídlící ve stejnojmenném poklidném městečku uprostřed Graubündenova kaňonu má za sebou bohatou historii. Založen byl v roce 1921 a do šedesátých let minulého století nejvyšší švýcarské soutěži dominoval. Během této dekády získal hned třiadvacet ze svých třiceti celkových titulů.

Jako černá kaňka však na výčtu historie modro-žlutých působí období okolo roku 1990. Davos totiž spadl dokonce až do švýcarské první ligy (třetí nejvyšší soutěž) a bylo jasné, že pokud bude chtít tuto nepříjemnou situaci vyřešit bude potřeba kompletního restartu, ten přišel takřka ihned a již po roce se slavný tým vyšplhal do Nationalliga B (druhá nejvyšší liga) o další sezónu později i do National League A (NLA).

Svůj poslední titul získali svěřenci trenéra Arno Del Curta loňskou sezónu, když se se sedmasedmdesáti body téměř nenápadně probojovali do play-off z páté příčky tabulky. Ve vyřazovacích bojích ale předvedli spanilou jízdu, zakončenou ziskem cenné trofeje, když porazili EV Zug (4:2 na zápasy), Bern (4:0 na zápasy) a i ZCS Lions (4:1 na zápasy).

Kličkovaná v podání Petra Vampoly.

Spengler Cup? Jeden z turnajů s největší tradicí


Zřejmě nejvíce však utkvělo českým fanouškům jméno úřadujícího švýcarského mistra kvůli prestižnímu turnaji, který každoročně pořádá a jehož se téměř pravidelně účastní vybrané české celky (V posledních letech hlavně HC Vítkovice Steel, pozn. red.). Rok založení poháru se datuje až do roku 1923, což dělá Spengler Cup jeden z nejstarších turnajů, které se stále ještě pořádají. Již tradičně se odehrává mezi Štědrým dnem a Silvestrem.

Turnaj je tvořen systémem dvou skupin, z nichž přímo do semifinále postupují dva celky - vítězové základní části. Ve čtvrtfinále se poté utkají zbylé čtyři týmy, úspěšnější polovina doplní skupinové lídry.

I zde dokázal Davos nasbírat nejvíce trofejí. V jeho kolekci momentálně figuruje hned patnáct triumfů, nicméně poslední celkové prvenství si dokázal připsat v roce 2011. Loni vyhrála Ženeva, jelikož porazila ve finále ruskou Ufu 3:0, a obhájila tak triumf z prosince 2013.

Jelínek s Billinsem v souboji o puk

Pro Davos je letošní účast v CHL vůbec historicky první. Švýcarský celek působil ve skupině E společně s Farjestadem a Pardubicemi. Tři utkání vyhrál, když porazil švédský celek 4:0 a dvakrát Pardubice 3:2 a 5:3. Na své domácí půdě s celkem hrajícím SHL však vybojoval pouze bod, jelikož jedinou trefou padesát vteřin po zahájení prodloužení rozhodl hostující Robbie Earl. První kolo play-off následně přidělilo Davosu Helsinky, které dlouho sahaly po vítězství, nicméně nakonec v strhující koncovce vybojoval svoji trefou minutu před koncem postup ze skupiny pro svěřence trenéra Arna Del Curta Darion Simion.

Pohled na zasněženou Vaillant Arénu

Útulná aréna pro sedm tisíc diváků


Vaillant Arena (dříve Eisstadion Davos) je téměř tak velká jako Home Credit Aréna, kapacita je 7 080 míst, avšak většina je určená ke stání. Na ochozech je totiž umístěno pouze 3 280 sedaček. Právě tato z architektonického pohledu velmi zajímavá budova každoročně hostí i Spenger cup, o němž jsme se již bavili.

Výstavba se začala plánovat v roce 1979, tedy poté, co se Davos znovu kvalifikoval do nejvyšší švýcarské soutěže. Postavit halu bylo takřka nezbytné, až do sedmdesátých let totiž místní celek hrával pod širým nebem. O deset let později aréna zrenovována a byla rozšířena její kapacita (7 680 diváků). V létě 2005 k již dosavadním místům přibyla zcela nová tribuna, která do dnes zahrnuje VIP sekci a restauraci. Zmodernizovány byly také šatny a okolí severního sektoru, kapacita však musela být v důsledku potřebných úprav snížena na nynějších 7 080 pozic určených k podporování švýcarského celku. Drobné úpravy pokračovaly v roce 2006, avšak ty již do celkového vzhledu haly nikterak nezasáhly.

Do Davosu však naši hráči zavítají až k odvetnému utkání, to je na programu 10. listopadu. Přesně o týden dříve (3.11.) bude totiž hostit úvodní střetnutí osmifinále liberecká Home Credit Arena. Úvodní vhazování je naplánováno na 18:00.

Vzájemné zápasy Bílých Tygrů s Davosem
9.8. 2005
HC Davos
Bílí Tygři Liberec
0:1
(0:0, 0:1, 0:0)
15.8. 2006
HC Davos
Bílí Tygři Liberec
6:6
(2:2, 2:3, 2:1)
15.8. 2007
HC Davos
Bílí Tygři Liberec
6:0
(2:0, 1:0, 3:0)
22.8. 2008
HC Davos
Bílí Tygři Liberec
4:3 sn
(2:0, 0:1, 1:2 - 0:0)
19.8. 2009
HC Davos
Bílí Tygři Liberec
2:3
(1:1, 1:2, 0:0)

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

OBLÉKÁNÍ VÝSTROJE POSLEPU | Dery vs. Mišo

Nejnovější články

První gól Klapky nebo šampion Balinskis. Jak se dařilo Tygrům v zámoří?

Draft CHL: Kluby si zajistily práva na Krále a Bartoviče

Nad(h)led #35 | Radim Šimek: Pokud chcete hrát v NHL, musíte se přizpůsobit

Z našeho fanshopu

Triko dámské Bulíř

495 Kč
Koupit

Šála bílá s logem

320 Kč
Koupit

Mikina s logem dámská šedá

895 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo dětské bílé

295 Kč
Koupit