Bílí Tygři Liberec

Bílé Tygry posílí zkušený slovenský brankář Jaroslav Janus

Date of publication Author Dominik Jakubec

Liberec - Po čtyřletém veleúspěšném angažmá Jána Lašáka se Bílí tygři znovu vrací ke slovenské brankářské škole. Do Liberce přichází slovenský reprezentační brankář Jaroslav Janus.

Osmadvacetiletý gólman, který vloni s vynikajícími statistikami hájil barvy Litvínova, doplatil v úvodu této sezóny na přetlak v brankovišti Slovanu Bratislava a přišel o angažmá. S Bílými Tygry se dohodnul na kontraktu do 30. 4. 2018. Janus by mohl hájit libereckou branku už v pátek v domácím utkání s Třincem.

„Vzhledem k našemu postavení v tabulce je příchod takto zkušeného hráče logickým krokem. Především naši mladí hráči potřebují jistotu, kterou jim poskytne zkušená a kvalitní brankářská dvojice. Podporu zkušenějšího kolegy potřebuje i samotný Roman Will, protože s příchodem Jaroslava Januse bude možné rozložit zápasové zatížení na dva brankáře a zároveň máme zajištěné řešení i v případě nenadálých událostí či zdravotních komplikací.“


Profil Jaroslava Januse:

Osmadvacetiletý odchovanec prešovského hokeje přesvědčoval o své kvalitě už v mládežnických kategoriích. Jako patnáctiletý si například zachytal za juniorku Prešova, o rok později si ho vyhlédl Slovan Bratislava, kde v dalších dvou letech sbíral cenné zkušenosti.

V té době si zachytal za slovenskou reprezentaci na mistrovství světa osmnáctiletých a přestože slovenský tým díru do světa příliš neudělal, Janus zaujal zámořské skauty. Následoval tak jeho odchod do Ameriky.

Nadějného gólmana draftovala v šestém kole Tampa Bay, po juniorských soutěžích tak Janus okusil i farmářskou AHL, v níž v sezoně 2011/12 zvedl nad hlavu prestižní Calder Cup pro šampiony ligy. Ještě předtím však oslnil na juniorském světovém šampionátu, kde se v roce 2009 dostal do All-Star týmu turnaje.

Do NHL se mu ovšem prorazit nepodařilo, a tak slovenský brankář zamířil zpět do své rodné země. V dresu Slovanu Bratislava v KHL opět zářil a držel si skvělé statistiky, které ho vynesly až na seniorské mistrovství světa. V sezóně 2013/14 si dokonce zahrál All-Star Game Kontinentální hokejové ligy.

Během ročníku 2014/15 však z KHL zamířil do Sparty a na konci sezony znovu změnil dres, když se přesunul do Litvínova. V následujících dvou letech byl oporou Chemiků a výraznou měrou jim nejprve pomohl k záchraně a vloni také v cestě do play-off. V ročníku 2016/17 si držel skvělá čísla s úspěšností zásahů více než 93 %. Potřetí v kariéře si také zachytal na mistrovství světa.

I díky tomu po Janusovi v této sezóně opět sáhl Slovan Bratislava. Po příchodu Marka Mazance, ale překvapivě zcela vypadl ze sestavy slovenského velkoklubu. Nyní tak vyztuží brankářskou dvojici Bílých Tygrů.

Ján Lašák se svým slovenským kolegou Jaroslav Janusem

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Získejte originální hrané dresy Tygrů ze sezony 2023/24!

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Z našeho fanshopu

Body modré s kr.rukávem a barevným logem

295 Kč
Koupit

Mikina s logem dámská šedá

895 Kč
Koupit

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit

Rohožka sezona 23/24

690 Kč
Koupit