Bílí Tygři Liberec

Cardiff Devils: Velšský tým s kanadskými hokejisty

Date of publication Author Jonáš Majtyka

Liberec - Bílí Tygři se v základní skupině Hokejové ligy mistrů střetnou mimo jiné i s týmem Cardiff Devils. Pro české fanoušky bude nejspíš tento britský klub, který si letos odbyde v CHL svou premiéru, velkou neznámou. Pojďme si tedy o mužstvu z hlavního města Walesu něco povědět.


Základní informace


Rok založení: 1986
Soutěž: Britská liga ledního hokeje (EICHL)
Počet titulů: 5
Klubové barvy: bílá, červená a zelená
Aréna: Ice Arena Wales (2 500 diváků)

Ze všech tří libereckých soupeřů v základní skupině bude tým Cardiff Devils pro tygří fanoušky asi největší neznámou. Pokud nejste v zeměpisu úplně zdatní, Cardiff je hlavní město státu Wales, kterým protéká řeka Taff. Žije v něm přes 860 000 obyvatel, což z něj dělá desáté nejlidnatější město Velké Británie.

Místní hokejový klub byl založen v roce 1986 a je jediným zástupcem Walesu v lize. Své domácí zápasy hrají Devils v Ice Aréně, do které se vejde dva a půl tisíce diváků. Za dobu své existence získal Cardiff mistrovský titul v britské EICHL celkem čtyřikrát, čímž se řadí na třetí místo v historické tabulce. V soutěži nejlepších evropských týmů si letos odbyde svou premiéru.

Ďáblové z Cardiffu sice letos nezískali mistrovský triumf, z britské ligy ovšem postupuje do Hokejové ligy mistrů vítěz základní části a právě tu welšský celek ovládl. Devils vybojovali celkem 81 bodů a jako jediný tým v soutěží dokázali v dvaapadesáti kolech vstřelit dvě stě gólů. V následujícím play-off dokráčel tým z největšího města Walesu až do finále, které se ve Velké Británii hraje pouze na jeden zápas. Cardiffu nakonec titul těsně unikl, když nestačil na Sheffield Steelers poměrem 5:6.

Kanaďané na soupisce

I když se jedná o klub sídlící ve Spojeném království, moc anglických, či velšských hokejistů na jeho soupisce nenajdeme. Ze všech hráčů se jich na Britských ostrovech narodilo pouze sedm, a to včetně dvou gólmanů. Zbytek kádru pochází ze zámoří. Kanadskou národnost mají i majitelé a generální manažer s trenérem.

Nejproduktivnějšími hráči týmu se v minulém ročníku stali útočník Martin Joey a obránce Andrew Hotham, kteří získali shodně třiapadesát bodů. S minimální ztrátou za nimi poté zaostával Layne Ulmer. Cardffskou svatyni bude, stejně jako v minulé sezóně, hájit dvojice Angličanů Ben Bowns a Thomas Murdy.

Na soupisce najdeme i jednoho reprezentanta. Nepřetržitě od roku 2009 nastupuje v dresu Velké Británie Matthew Myers, jenž se v dubnu výrazně podílel na postupu Britů do 1A divize mistrovství světa.

Severočeši přivítají Ďábly na svém ledě v sobotu 26.8. Úvodní buly padne přesně v 15:30. Odveta se na velšské půdě uskuteční o necelý týden později, konkrétně v 31.8. Svěřence trenéra Filipa Pešána jistě nečeká jednoduchý soupeř. Přijďte Bílé Tygry podpořit!

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Získejte originální hrané dresy Tygrů ze sezony 2023/24!

Sbírej oficiální kartičky TELH! Druhá série pro sezonu 2023/24 je venku

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Z našeho fanshopu

Triko dámské Bulíř

495 Kč
Koupit

Poukaz dárkový 500 Kč

500 Kč
Koupit

Trumpeta velká

145 Kč
Koupit

Rohožka sezona 23/24

690 Kč
Koupit