Bílí Tygři Liberec

Ctibor Jech: Postup do semifinále? Odměna za výbornou práci!

Date of publication Author Dominik Jakubec

Liberec - Stejně jako v minulém ročníku se Bílí Tygři mohou těšit na semifinále. Podle generálního manažera Ctibora Jecha je to velký úspěch. "A navíc je podtržen tím, jak těžkou čtvrtfinálovou sérii jsme proti Plzni zvládli," říká.

V závěru čtvrtfinále se tým vyrovnával s nelehkou pozicí. Plzeň vrátila sérii v pátém utkání ještě jednou na svůj led, kam Tygři vyrazili bez klíčových hráčů Vladimíra Svačiny a Michala Bulíře. Zaskočili za ně ovšem mladíci Josef Mikyska a Adam Dlouhý a i díky svou roli splnili na jedničku.

I to podle generálního manažera dokazuje, že organizace Bílých Tygrů funguje na jedničku. "Je to potvrzením naší správné cesty," zdůrazňuje Ctibor Jech. Nyní už se spolu s týmem těší na semifinále.

Jak se před startem semifinále cítíte? Jste nervózní nebo spíše natěšený?
Cítím se velmi dobře, protože jsem si naplno užil předchozí sérii. Jak se často píše, semifinále je takovou hranou úspěchu či neúspěchu. Vyhráli jsme základní část, navíc jsme stále úřadujícími mistry, takže jsme museli počítat s nálepkou favorita a to není nikdy snadné. V Plzni to byly obrovské nervy, ale o to víc jsem si sérii užil a věřím, že si stejně užiju i tu další.

Tygři jsou jediným týmem, který se mezi čtyřku nejlepších dostal dva roky po sobě. Co to značí?
Je to odměna za výbornou práci a potvrzení té správné cesty, pro kterou jsme se před dvěma lety rozhodli. V každém případě je to především obrovský úspěch hráčů a pak celého realizačního týmu v čele s Filipem Pešánem. Víc bych v tom nehledal.

Pamatujete všechny čtyři triumfy v základní části. Liberec je jediným týmem, který dvakrát tento počin obhájil. Je tu podle vás nějaký rozdíl oproti vítězstvím před deseti lety?
Určitý rozdíl tu vidím. Ty první triumfy byly po velmi krátké době strávené v extralize, kdy jsme nebyli zkušeným týmem a neměli jsme za sebou žádnou historii. Po dvou letech oťukávání v extralize jsme dvakrát v řadě ovládli základní část, což byl neskutečný úspěch. Jen je škoda, že se nám nepodařilo prorazit alespoň do finále, ale to byla právě daň za nezkušenost klubu a nás všech kolem něj. V té době jsme ani nedoceňovali, co se nám povedlo. Teď už jsme věděli, že vítězství v základní části je obrovským úspěchem. Navíc už jsme měli nějaké zkušenosti, ukrutnou chuť a sílu a tentokrát se nám povedlo do finále prorazit. Letos máme cestu otevřenou podobně.

Jak vám bylo, když jste na začátku sezony četl v novinách o odchodech klíčových hráčů, oslabení týmu a mistrovské kocovině?
O tom se hodně mluvilo a je pravda, že ve sportu to tak chodí. Každý jde do další sezony s tím, že by nejradši měl vše stejně jako tehdy, když se mu dařilo. Výrazná část úspěšných hráčů odešla, takže se kolem nás objevovaly pochybnosti. Přišli kluci, kteří třeba neměli tak výrazná jména, ale i tak se v novém ročníku ukázalo, že je to hlavně o práci celého týmu, ne o jednotlivcích. Je to podtrženo tím, jak Filip Pešán nastavil nějaké věci, jako třeba právě styl hry. Úspěch se nerodil snadno, nebyli jsme tak dominantní, ale zvládli jsme rozhodující momenty ve spoustě zápasů a znovu jsme vyhráli základní část. Sice ne s tolika rekordy, ale stále jsme byli nejlepším týmem.

Bílí Tygři mají za sebou v tuto chvíli čtyři úspěšné série play-off v řadě. Která z nich podle vás byla nejnáročnější?
Série s Plzní nyní byla nesmírně těžká a bylo dobře, že jsme do ní šli s pokorou. Loni jsme do sérií šli mnohem lehčeji, protože jsme tak nějak cítili tu obrovskou kvalitu týmu. Tentokrát jsme už během přípravy věděli, že to bude jiné play-off. Že to bude o každém zápase, o každém gólu. A Plzeň nás v tom utvrdila. Do posledního kola se rvala o play-off a tam se najednou uklidnila a zvedla. A to samé nás teď čeká od Chomutova. V play-off se smazává umístění ze základní části, je to zcela nová soutěž. Plzeň nebylo lehké zlomit, navíc tam nebylo snadné prostředí. Vůči našim hráčům i trenérům se vyrojila hrozná nenávist a vulgarita, s čímž se při sportovním výkonu nesrovnává zrovna lehce. Postup do semifinále je tak velmi cenný.

Překvapilo vás, že v semifinále nastoupíte proti Chomutovu?
Po pravdě trošku ano, čekal jsem, že Třinec sérii urve a že nám semifinále přivane Brno. To, jakým způsobem Chomutov prošel ze stavu 0:2 v předkole až do semifinále mě překvapilo, ale rozhodně to není náhoda. Je to o sérii výborných zápasů, v nichž museli přetlačit skvělé týmy.

Došlo vám při postupu do semifinále, že jste si zajistili čtvrtou extraligovou medaili?
Tajně jsem si na ni myslel. Nejsme tým s tak dlouhou historií, jako třeba Sparta, Brno nebo Pardubice. Od doby, co do klubu vstoupila společnost Syner, se organizace budovala od druhé nejvyšší soutěže až na vrchol. Tolik účastí v play-off a medailí za tak krátkou dobu je podle mého neskutečný úspěch. Proto jsem si přál, abychom letos přidali další. Alespoň dílčí úspěch už je medailí podtržen. A další věcí, co mě hřeje u srdce, je fakt, že se nám to povedlo kromě některých hráčů, které jsme vychovali, také s trenérem, který vzešel z naší organizace.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Zažijte finálový víkend! Vstupenky na světový šampionát jsou stále k dispozici

Tradiční autogramiáda nebo zápas juniorů! To vše nabídla letošní OFF Párty

Z našeho fanshopu

Trumpeta velká

145 Kč
Koupit

Šála bílá s logem

320 Kč
Koupit

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit

Rohožka sezona 23/24

690 Kč
Koupit