Bílí Tygři Liberec

Čtvrtfinále mistrovství světa do 20 let je tu, jak si Pešánovi svěřenci povedou?

Date of publication Author Dominik Jakubec

Buffalo/Liberec - Juniorský světový šampionát odstartoval v americkém Buffalu na sklonku minulého roku, nyní se přesouvá do své finální fáze. Už v úterý od 18 hodin vyzve český tým vedený trenérem Filipem Pešánem ve čtvrtfinále Finsko, jak si naši mladíci povedou?

Právě čtvrtfinále je považováno za hranici úspěchu či neúspěchů. Česká reprezentace sní o medaili, nicméně na tu čeká už od roku 2005, kdy si dvacítka z Grand Forks přivezla bronz. Překážkou v cestě do boje o cenné kovy bude týmu pod vedením hlavního trenéra Filipa Pešána silné Finsko.

Výchozí situaci si Češi v základní skupině připravili velmi solidní. Ve čtyřech zápasech posbírali celkem devět bodů. Podlehli pouze Švédům, naopak triumfovali nad silnými Rusy a roli favorita pak potvrdili proti Bělorusku a Švýcarsku. Celkem nastříleli 18 branek, inkasovali však 15 gólů, což už natolik pozitivní bilance není.

Zasáhne Zachar do čtvrtfinále?

I proto je jednou z nejpodstatnějších otázek, kdo se postaví v úterý do branky. "Jasno už mám, ale zatím si to nechám pro sebe," zůstává tajemný trenér Pešán. Zato těšit ho musí úspěšnost přesilovek, vždyť dosud na turnaji proměnili Češi 46 procent početních výhod. Lépe si vede pouze Kanada.

Ofenziva celkově Pešánovým svěřencům funguje. Martin Nečas, Martin Kaut a Libor Hájek posbírali už šest bodů, Hájek je dokonce nejproduktivnějším obráncem šampionátu. Solidně si vede také kapitán Marek Zachar, který zaznamenal jeden gól a dvě asistence a v zápase s Běloruskem byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání.

Ve čtvrtfinále však hrozí, že se Češi budou muset obejít bez libereckého odchovance. "Na Nový rok mi spolu s Filipem Králem hlásili, že jsou nachlazení. Nejeli s námi na trénink a léčili se na hotelu. Uvidíme tedy, zda budou připraveni nastoupit," poznamenal kouč Pešán.

Filip Pešán U20 versus Švýcarsko příprava 2017

Klíč k úspěchu? Disciplína!

Že jeho tým čeká těžká bitva, to je libereckému lodivodovi jasné. Vždyť právě Finům podlehli naši mladíci v generálce před mistrovstvím 2:4. "Finové hráli hokej, který předvádějí i na turnaji. Mají dobré přesilovky, kreativní beky, kteří jsou skvělí na kotouči. Hodně silná je jejich první lajna, ta má extrémně vysokou úroveň," varuje.

Přesto věří, že mohou Češi do semifinále postoupit. Jak toho docílit? "Rozhodující bude, abychom neudělali zbytečný faul. Nedisciplinovanost nás provází celým mistrovstvím. I když si to kluci hlídají, hráli jsme v šesti, byla tam desítka za nesportovní chování, několik dvouminutových trestů za fauly v útočném pásmu... Klíč k tomu, jak Finy porazit, je hrát v pěti," hlásí.

Utkání s Finskem začíná v 18 hodin českého času, chybět u něj nebudou ani Kryštof Hrabík, tygří videokouč Aleš Vladyka, trenér brankářů Martin Láska nebo lékař Roman Mizera, kteří v národním týmu vytvořili početnou kolonii Bílých Tygrů. Účast Marka Zachara je ze zdravotních důvodů v ohrožení.

Tygří stopu pak najdeme také ve slovenském týmu, forvard Samuel Solenský oblékal od mladšího dorostu liberecký dres a v současnosti působí druhým rokem v zámořské juniorské NAHL. Se spoluhráči ho čeká ještě náročnější úkol, o půlnoci SEČ vyzve Slovensko tým Švédska.

Samuel Solenský v dresu Slovenska

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Po hostování si u Tygrů prodlouží angažmá odchovanec Zachar

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Z našeho fanshopu

Trumpeta velká

145 Kč
Koupit

Body modré s kr.rukávem a barevným logem

295 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská šedá

895 Kč
Koupit

Svíčka krychle s logem

110 Kč
Koupit