Bílí Tygři Liberec

Extraligové statistiky jako v NHL! Jak si v nových ukazatelích stojí Tygři?

Date of publication Author Dominik Jakubec

Liberec - V nové sezoně Tipsport extraligy už nebudou milovníci statistik odkázáni pouze na tradiční kanadské bodování nebo bilanci +/-. Nejvyšší česká hokejová soutěž spolu s WSM ligou spustily jako první ligy v Evropě moderní statistiky, které znáte například z NHL.

Hokej se stále posouvá směrem kupředu a jednotlivé týmy čím dál více spoléhají na služby profesionálních statistiků. Nejde pouze o konkrétní výkony, za pomoci čísel je možné sledovat také hráčský vývoj. Hráč může předvádět vynikající výkony a posbírat přes 50 bodů za sezonu, přesto nemusí zájemce oslovit. Může za to jednoduchá matematika - pokud je taková sezona oproti jeho dosavadní kariéře extrémně výjimečná, je nepravděpodobné, že by stejných čísel dosáhl znovu.

K zjišťování podobných informací a předpokladů o hráčích slouží také nové statistiky, které můžete od této sezony v extralize sledovat. Zjistíte díky nim například, jak moc je hráč pro svůj tým platný nebo který klub v dosavadním průběhu ročníku hraje nad očekávání či naopak mnohem hůře, než se předpokládalo.

Corsi

V případě této už poměrně známé statistiky se sledují veškeré střelecké pokusy v době, kdy je hráč na ledě. Nejde tedy pouze o střely na branku, ale také o střely mimo či zblokované pokusy. Rozlišujeme CA a CF, tedy střely, které tým vyprodukoval, a střely, které letěly na jeho branku.

Výsledkem je podíl CF%, který v procentech ukazuje aktivitu - pokud je číslo vyšší, než 50 %, pak údaj zdůrazňuje, že si tým během hráčova střídání vedl aktivněji, než soupeř. Zvláštní je pak ukazatel CF% relative, který ukazuje, jak moc se střelecká aktivita liší v době, kdy je sledovaný hokejista na ledě.

Statistiky Corsi si můžete zobrazit ZDE.

Martin Ševc tvrdě páli

Šance

Tento ukazatel v podstatě vychází z předešlé sledované statistiky, nicméně jde o střelecké pokusy na branku, mimo či zblokované pouze z vybraného prostoru, takzvané SEMTEX zóny (v zámoří nazýváno slot). Jde o uzemí před brankou, z nějž dle statistik padá nejvíce branek. Můžeme ho považovat za určitý prostor v mezikruží.

Podobně jako v Corsi sledujeme individuální statistiku iSC, šance týmu SCF a šance proti týmu SCA. Zobrazit si je můžete ZDE.

semtex zóna

Nasazování do pásma

Podle této statistiky můžeme v lecčems odvodit, jakou roli v týmu hráč zastává. Udává totiž, zda se během hráčova působení na ledě vhazovalo v útočném pásmu, v obranném pásmu a ve středním. Nejpodstatnější je pro nás při sledování podíl buly v útočném a obranném pásmu, tedy zda se během hokejistova pobytu na ploše častěji vhazuje před brankou soupeře, nebo se naopak musí bránit. Statistika je označována jako ZSR%.

Statistiky si můžete zobrazit ZDE.

Petr Jelínek na vhazování

Index štěsti (PDO)

V tomto případě už jde o statistickou libůstku. Z matematického pohledu je totiž zjištěno, že v dlouhodobém průběhu soutěže činí součet úspěšnosti zásahů brankářů a střelecké úspěšnosti přibližně 100 %. Pokud se někdo během sezony pohybuje ve velmi odlišné hladině, můžeme už mluvit o tom, že je statistiky nepravděpodobné, že si formu udrží.

Pokud se například podíváme na současnou vizualizaci, vidíme, že tento ohled velmi sráží Mountfield HK. Při úspěšnosti brankářů 85.7 % a střelecké potenci pouze 2.6 % dostáváme součet pouze 88.3 %, který se velmi liší od průměrné hladiny. Dá se tedy snadno očekávat, že Mountfield tabulkou vystoupá. Naopak v případě Chomutova dosahuje součet 112.2 %, což už znamená silně nadprůměrnou a těžce udržitelnou bilanci.

Vizualizaci této statistiky naleznete ZDE.

stats PDO

A co Tygři?

Ve statistice Corsi kupříkladu náš tým po třech dosahuje až vzácně vyrovnané bilance 50 %. Individuálně si v tomto ohledu nejlépe vede Martin Ševc, během jehož působení na ledě Tygři vyprodukovali 78 střeleckých pokusů. Z toho hned 27 bylo ze SEMTEX zóny, také v tomto ohledu je tak náš kapitán nejlépe postaveným Tygrem.

Nasazování v pásmech nám také umožní zajímavý pohled. Po třech zápasech si v tomto ohledu nejlépe vedou Martin Bakoš a Michal Bulíř. Jejich relativní poměr činí až neuvěřitelných 92.31 %, byli hned u 12 vhazování v soupeřově pásmu a pouze u jednoho v obranném pásmu. Jednoznačně tak vidíme, že v týmu plní především ofenzivní úkoly. Naopak Lukáš Derner byl pouze u šesti vhazování před brankou soupeře a u šestnácti před Romanem Willem.

A takzvaný index štěstí? Zde jsou zatím Bílí Tygři lehce nad průměrem. Roman Will si drží velmi úspěšnou bilanci 95.2 %, což i s podprůměrnou střeleckou úspěšností 7.2 % znamená součet lehce přes sledovaných 100 %. Pokud se zaměříme, na jednotlivé součásti hry, dá se čekat, že po střelecké stránce se Tygři zlepší, nicméně v defenzivě by procentuální úspěšnost z pohledu statistik lehce snížit.

Důkladnější představení jednotlivých statistik naleznete ZDE.

Gólová radost první lajny

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Bojovník Šír se loučí s Libercem

Klub uplatnil opci u tří hráčů

Ve finále Zlaté helmy hned dva Tygři!

Z našeho fanshopu

Hokejka dřevěná brankářská

185 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská šedá

895 Kč
Koupit

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit