Bílí Tygři Liberec

Filip Pešán: Každý by nejraději pouze vyhrával, ale i prohry k hokeji patří

Date of publication Author Dominik Jakubec

Liberec - Postup přes Frölundu sledoval trenér Filip Pešán z Ruska, kam zamířil s juniorskou reprezentací. Přesto i zde plnil spoustu svých tygřích povinností, jako třeba dotahování přestupu Marka Kvapila. "Ve středu by už měl nastoupit," hlásí kouč a sportovní ředitel v jedné osobě.

Co si od nové posily slibujete?
Marek Kvapil je extrémně ofenzivní hráč, mnoho let po sobě navíc dokazuje, že umí být i nesmírně produktivní. Je vítězným typem, má tituly s Dynamem Moskva a bohužel pro nás také z minulé sezony s Kometou. Přesně takové hráče do týmu chci.

Zároveň jste hned ve svém vyjádření poznamenal, že někdo kabinu opustí. Můžete prozradit, kdo to bude?
Nezabere místo žádnému mladému hráči. Půjde spíše o někoho ze zkušenějších hráčů. Konkrétní být nemůžu, není to stále hotové. Nicméně mělo by se tak stát v nejbližších dnech.

Už víte, vedle koho bude Marek Kvapil nastupovat?
Jasno mám, ale ještě si to nechám pro sebe. Úlohu by měl mít především velmi ofenzivní, počítáme s ním také do přesilových her. Ve středu už nastoupí. Z toho, co jsem viděl na dosavadních dvou společných trénincích, vidím, že by nám hned měl velmi pomoci.

Sledoval jste, jak si vedli vaši svěřenci ve Švédsku v odvetě Ligy mistrů?
Udělalo mi to velkou radost. Zrovna jsem byl s dvacítkou v Rusku. Myslím si, že je to pro naši organizaci obrovský úspěch. Přeci jen se nám povedlo vyřadit možná největšího favorita celé soutěže.

Může se podle vás v současném bodě obracet sezona k lepšímu?
Obrat jsem hlavně čekal už o několik zápasů dříve. Ubojovali jsme utkání s Třincem i v Chomutově, navíc jsme postoupili v Lize mistrů. To by nás do dalších kol mohlo posílit. Teď nás čeká důležitý krok, zápas se Spartou. Měli jsme pár dní volna. Tým ještě není úplně pohromadě, až v úterý se připojí Slováci z Německého poháru. Je to trochu rozlétané, do toho nám přišel Marek Kvapil a někdo v nejbližší době odejde. Nechává nás to všechny na špičkách.

Zdvižený prst Filipa Pešána!

Pro vás to v současném období ve funkci trenéra byla dosud první situace, kdy se týmu příliš nedařilo. Jaké to pro vás bylo?
Každý by nejraději pořád vyhrával, to je jednoznačné. Ale k hokeji patří i prohry. Dělám svou práci pořád stejně a doufám, že se nám opět povede vrátit se na vítěznou vlnu.

Pomohl podle vás týmu také příchod brankáře Jaroslava Januse?
Každá změna v týmu přinese určitou koncentraci, to je jasné. Ale my už v posledních sedmi osmi zápasech předvádíme hokej, který chceme hrát. Otázkou pouze bylo, zda dáme o gól více, nebo jich víc dostaneme. Teď jsme třikrát vyhráli, ale to pořád neznamená, že zvítězíme pokaždé. Musíme pořád makat a jít výsledkům naproti.

Během plnění reprezentačních povinností se zranil Ladislav Šmíd. Jaký je jeho stav?
Láďa je na vyšetření v Praze. Uvidíme, zda mu jeho zdravotní stav umožní nastoupit do středečního utkání.

Vy jste pro změnu absolvoval Turnaj čtyř s dvacítkou. Byl jste s výkony reprezentace spokojen?
Myslím si, že jsme odehráli zápasy, za které se nemusíme stydět. Jistě, výsledkově to mohlo dopadnout lépe, protože jsme těsně vyhráli dva zápasy ze tří. Umístění v první trojce je dobré, ale nepřeceňoval bych ho, neboť všechny zápasy byly natolik vyrovnané, že rozdíl mezi prvním a čtvrtým téměř nebyl znát.

Co vám tento turnaj ukázal?
Spousta hráčů se ukázala v dobrém nebo špatném světle. Někteří kluci, o nichž jsem byl přesvědčen, že na mistrovství nemohou jet, mi najednou zamotali hlavu. Na druhou stranu se ukázalo u některých, kteří měli u mě šanci takřka stoprocentní, že to tak stoprocentní být nemusí. Bylo i pár dobrých věcí, tým bojoval a postavil se jeden za druhého. Zachytali nám oba brankáři. Máme na čem stavět. I kluci, kteří s námi byli poprvé, mě mile překvapili. Ale konkrétní nebudu.

Filip Pešán diriguje

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Zažijte finálový víkend! Vstupenky na světový šampionát jsou stále k dispozici

Tradiční autogramiáda nebo zápas juniorů! To vše nabídla letošní OFF Párty

Z našeho fanshopu

triko poškrábané logo pánské černé

310 Kč
Koupit

Hokejka dřevěná brankářská

185 Kč
Koupit

Svíčka krychle s logem

110 Kč
Koupit

Body modré s kr.rukávem a barevným logem

295 Kč
Koupit