Bílí Tygři Liberec

Jan Morkes alias Hockey Ninja: S vedením Bílých Tygrů jsem se dohodl na další tříleté spolupráci

Date of publication Author Redakce

Liberec - Jméno Jan Morkes pravděpodobně většině hokejový fanoušků nic neřekne. Když ale uvedeme, že jde o provozovatele čím dál populárnější stránky www.thehockeyninja.com a jednoho z nejlepších a nejvyhledávanějších odborníků na moderní hokejové statistiky v Čechách, téma následujícího rozhovoru se přímo nabízí.

Právě Jan Morkes s Bílými Tygry v uplynulé sezóně spolupracoval na rozboru hry našeho týmu i soupeřů a byl jedním z dalších, byť dlouho utajovaných, stavebních kamenů libereckého úspěchu.

Jak dlouho se moderním hokejovým statistikám věnujete a čím Vás přitahovaly?
Osobně asi čtvrtým rokem. Statistická revoluce v hokeji je sama o sobě stará asi deset let. Navazuje ale v mnohém na analýzy z jiných sportů, zejména baseballu. Spousta konceptů je podobných, jen se hledají cesty, jak je převést do analyticky náročnějšího prostředí.

Hlavní motivací byla asi možnost lépe popsat, co se děje na ledě. Každý fanoušek zná zápasy, kdy jeho tým zažije "den blbec" a přes vyrovnanost utkání dostane hloupé góly a prohraje 0:3. Za týden se už zapomene, jak přesně se zápas vyvíjel, v tabulkách zůstane jen nelichotivé skóre a z něj se pak vytváří příběhy, jak je tým z formy, nebo se spekuluje o odvolání trenéra. To je dost neefektivní rozhodování na základě strašně málo informací. Když jsem zjistil, že kromě základních statistik existují mnohem sofistikovanější možnosti shrnutí zápasu, přišlo mi to jako skvělá pomůcka, a začal se pídit, co všechno se s nimi dá zjistit.

Své poznatky a zkušenosti jste čerpal především ze zámoří. Je velký rozdíl v přístupu a práci s novými statistikami za oceánem a v Evropě?
V zámoří celý obor vznikl a 95 % veřejně dostupných poznatků pochází z rozboru NHL. Může za to zejména velké množství dat, které jsou v NHL k dispozici ke každému utkání. Právě s nimi pracovali první nadšenci na internetu a dnes o nich neuslyšíte, protože je mezitím angažoval některý z klubů. Extraliga sice udělala před třemi lety pěkný pokrok ve sběru statistik, ale některé z klíčových metrik chybí. Situace v Evropě je podobná, ale třeba finská Liiga před nedávnem začala zveřejňovat některé moderní statistiky, které by se hodily i u nás.

Jak to ovlivňuje Vaši práci?
Naprostou většinu dat, která chcete rozebírat, si musíte nejdřív nasbírat, což je samozřejmě enormně časově náročné. Zpravidla pak zpracováváte menší počet údajů, než byste chtěli. A je pak prakticky nemožné pracovat na víceletých studiích, které by umožnily studovat Extraligu jako celek a pomohly třeba posunout český hokej dál.

Jan Morkes:

„Analýza potenciálních posil je další z věcí, při níž můžete využít datových analýz. Typicky můžete odhalit, že je hráčova sezóna výjimečná v rámci jeho kariéry. Celou kariéru střílí s 10% úspěšností a poslední rok má 25 %? Pak je na místě opatrnost, protože podobné výkony se často neopakují.“


Od roku 2015 spolupracujete s Bílými Tygry. Jak k této spolupráci došlo?
Po publikaci několika článků a analýz mě kontaktoval Aleš Vladyka, videokouč A týmu Bílých Tygrů. Několikrát jsme se potkali a bavili se o hokeji a jeho analýze. Nakonec z debat vznikl nápad na pilotní projekt spolupráce, který pokračoval celou minulou sezónu.

Překvapil Vás trenér Filip Pešán svým otevřeným přístupem k inovativním krokům a modernímu způsobu tréninku? To v Česku není úplně obvyklé…
Určitě to bylo příjemné překvapení. Jít proti proudu a dát zelenou novým a nezažitým věcem chce odvahu, speciálně v oblasti datové analýzy, na kterou se pořád spousta lidí v hokeji kouká dost podezřívavě. Hodně si proto cením důvěry, kterou jsme od pana Pešána s bratrem Davidem dostali. Jsem rád, že za všechny ty inovativní kroky byl odměněn tou úžasnou sezónou. Kdybychom žili v zámoří, říkalo by si to o filmové zpracování.

Nemůžeme zcela prozrazovat know-how, ale alespoň v obecné rovině. V čem spočívá vaše práce pro Bílé Tygry?
Od začátku jsme měli určitou představu, jak vše zhruba funguje v NHL, ale museli jsme spoustu věcí vymyslet na "zelené louce". To bylo docela náročné a nutilo nás udělat spoustu důležitých rozhodnutí. Nudně řečeno jsme se soustředili na poskytování co nejlepších informací realizačnímu týmu o zápasech, hráčích a potenciálních soupeřích. Aby měli k dispozici slovní hodnocení, ale také "objektivní" čísla. Čísla, která nevznikají známkováním, ale jsou záznamem dění na ledě. Sledujete proto takové parametry, které mají nějaký vztah k vítězstvím, jsou zpravidla stabilní a pomáhají pochopit, proč jsme vyhráli nebo prohráli. Případně že jsme hráli dobře, i když z toho byla porážka.

Když podobné metriky poctivě sbíráte celou sezónu, vytváříte si vlastně obrovský zdroj informací. Hodnocením jednoho zápasu ale nic nekončí, v datech můžete neustále hledat nové souvislosti, ověřovat si zažité hokejové pravdy a pátrat po malých, několikaprocentních výhodách, které ale můžou rozhodovat o osudu zápasů.

analýza morkes
Jedna z analýz Jana Morkese během hokejového MS

Jak často bylo třeba pro realizační tým a hráče vytvářet nové statistické výstupy?
Pracovali jsme celou sezónu a průběžně zpracovávali všechny zápasy, aby měl tým k dispozici co nejvíc aktuálních informací. Vrchol sezóny ale přišel v play-off, kdy šly zápasy rychle po sobě, takže jsme přes noc zpracovávali zápasy a připravovali komentované výstupy tak, aby s nimi ráno tým mohl pracovat v přípravě na další utkání. To bylo dost pohádkové vyvrcholení původně zkušebního projektu.

V čem, dle vašich statistik, spočívala letošní dominance Bílých Tygrů, která je dovedla až k titulu?
Aniž bych chtěl prozrazovat moc, viditelná byla snaha diktovat tempo hry po většinu zápasů. Tým málokdy spoléhal na náhodu, že výsledek ubrání anebo že mu vyjde brejková situace. "Hráči šli štěstíčku naproti" v tom smyslu, že vytvářeli tlak na soupeře, útočili a vytvářeli si nebezpečné situace. I když se zrovna nedařilo, nedali se tím většinou zviklat a neopouštěli zvolenou strategii. Samozřejmě ta byla podpořená skvělými individuálními výkony spousty hráčů, jejich kondicí a dalšími okolnostmi.

Zpracováváte pro trenéra Pešána i podrobné statistiky možných hráčských posil?
Ano, analýza potenciálních posil je další z věcí, při níž můžete využít datových analýz. Typicky můžete odhalit, že je hráčova sezóna výjimečná v rámci jeho kariéry. Celou kariéru střílí s 10% úspěšností a poslední rok má 25 %? Pak je na místě opatrnost, protože podobné výkony se často neopakují.

Po úspěšné roční spolupráci je teď jasné, že budete s Tygry spolupracovat i nadále. Jak vypadá nová dohoda a budete ještě rozšiřovat portfolio svých služeb?
S vedením Bílých Tygrů jsem se dohodnul na další tříleté spolupráci, kdy já i můj bratr David budeme členy širšího realizačního týmu. Myslím, že první sezóna byla pro obě strany přínosná a spoustu věcí jsme vylepšovali za chodu. Do další sezóny vstupujeme mnohem lépe informovaní a s jasnou představou, co chceme zlepšit. Máme spoustu nových plánů a rádi bychom pracovali s mnohem větším množstvím informací. Jedním z nápadů je, aby alespoň část dat mohli používat i hráči a pomáhala jim v přípravě podobně jako třeba hráčům v mnoha klubech anglického fotbalu.

Jan Morkes 2

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Reprezentace U18 začíná přípravu na MS, v nominaci i Galvas s Králem

Z našeho fanshopu

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit

Hokejka dřevěná brankářská

185 Kč
Koupit

Triko pánské Birner

495 Kč
Koupit

Trumpeta velká

145 Kč
Koupit