Bílí Tygři Liberec

Kluci si musí uvědomit, co v Liberci všechno mají a naučit se na sobě pracovat, říká Valdemar Jiruš

Date of publication Author Kryštof Rossmann

Liberec - Junioři se poprvé od ročníku 2011/2012 neprobojovali do play-off. Sezónu přišel zhodnotit trenér Valdemar Jiruš, který na výkonech týmu nalezl pozitivita, ale i negativa: „U kluků mi chybí touha. Touha za něčím jít, dosáhnout toho a zlepšovat se. Pro mě je automatické, že na sobě musí pracovat," říká na úvod.

Valdemar Jiruš

Jak byste zhodnotil uplynulou sezónu?
Máme za sebou ročník, ve kterém jsme určitě chtěli postoupit do play-off. Z osmnácti týmů se poprvé dostalo do vyřazovacích bojů pouze osm, takže jsme samozřejmě zklamáni. Získali jsme stejně bodů jako minulou sezónu, měli jsme dokonce i kladné skóre. Nicméně ani to na play-off nestačilo.

Tým byl velmi mladý, plný hráčů ročníku 98 a 99, jenž budou stěžejní částí juniorky až v sezoně 2017/2018. Pro kluky je to obrovská zkušenost, hráli o rok dříve stabilně extraligu juniorů. Myslím si, že jsme nepropadli. Tým sílu měl, ale doplatili jsme na malou zkušenost a vyzrálost mladších hráčů, což se v některých utkáních projevilo tím, že jsme prohráli kvůli hrubým individuálním chybám. Na druhou stranu kluci jsou mladí, s chyb se hlavně musí poučit a snažit se vyvarovat takových zaváhání. Bohužel nás to stálo dost bodů, které nám v konečném součtu chyběly.

„Cíl naší práce je posouvání hráčů do dospělého hokeje"

Obrovským pozitivem určitě je, že se spousta kluků objevila v Benátkách nad Jizerou, což je farma prvního týmu. Benátkami prošlo letos osm kluků a nastoupili i do soutěžních utkání, ať už to byl Wiencek, Bednář, Husa, Chlum, Janele, Chrtek, Bělohorský, Hrabík nebo Žajdlík. Někteří z nich se navíc prosadili i do Áčka, což je paráda.

Když vidíme v Áčku hráče jako je Šimek, Bulíř, Plutnar, Pyrochta, Lakatoš, Havlín, Ordoš, přičemž věříme tomu, že se tam budou objevovat další kluci. Jsem přesvědčený o tom, že organizace funguje parádně a kluci se tam objevují, což je pro nás skvělá vizitka. Velice nás těší, když poté sedíme jako trenéři akademických a žákovských celků na tribuně a vidíme v dresu Áčka kluky, jenž prošli organizací a hrají hokej na nejvyšší úrovni.



Přeci jen se zeptám, co této generaci hráčů chybí?
Osobně za sebe říkám, že klukům chybí pracovitost. Mají tady velmi dobré komplexní podmínky a kvalitní tréninkové jednotky. Postrádám u hráčů chuť na sobě pracovat, zlepšovat a zdokonalovat se. Co se týče tréninkového programu naší organizace, tak to mají nastavené velmi dobře. Máme i individuální tréninky zaměřené na dovednosti. Tyto věci jsou v Liberci na nadstandardní úrovni a funguje to.

„Klukům chybí pracovitost. Zdá se mi, že si neumějí dát cíl a jít za ním"


S kolegy se tréninkům věnujeme a máme na to i speciální nástěnku, kde se kluci zapisují na různé dovednosti. Mají možnost zdokonalovat se a pracovat na sobě. To je však nastavené od nás od trenérů a chybí mi pracovitost u kluků samotných. Zdá se mi, že si neumí dát cíl a nemají motivaci makat na sobě. Chybí jim touha za něčím jít a něčeho dosáhnout. S tím je spojená tvrdá práce a schopnost pracovat se sebou. Takové ty věci, které jsou pro mě automatické, vše dělat poctivě, s obrovským nasazením a úsilím.

Musí být na organizaci hrdí, dýchat za ni a hrát na sto procent. Musí být hrdí, že jsou Bílí Tygři Liberec. Chceme, aby využili všech možností, které tu máme a posunuli se hokejově vysoko, aby si uvědomili, že úspěch je směsicí tvrdé práce a velkých snů. Liberecká brána v obležení Slavie, dojíždí Nezbeda

Mluvili jsme o individuálních trénincích. Jak to u funguje a v čem se mohou zdokonalovat?
Jak už jsem zmiňoval, máme tu nastavené individuální tréninky, během kterých se věnujeme hokejovým dovednostem. Každý trénink má určitou kapacitu, kluci se na něj dobrovolně zapíší a my pak víme, že například v podělí od 13 do 14 hodin máme scoring a dvanáct hráčů na tréninkovou jednotku. Podle toho také cvičení připravíme a doplníme dostatečným počtem trenérů. Na určité dovednosti s námi chodí i hráči A-týmu a předávají našim hráčům své zkušenosti a poznatky. Tyto věci tady fungují parádně.

Nástěnka individuál mládež
Hráči se mohou libovolně zapisovat na tréninky herních dovedností

Jak vidíte změnu pravidel WSM ligy, která se bude dotýkat i DHL Extraligy juniorů?
Týmy WSM ligy začnou více zapracovávat mladé talentované hráče, kteří začnou koketovat s dospělým hokejem. A to je jen dobře, protože potřebují velké herní vytížení. Nejvíce zkušeností hráči získají v utkáních samotných.



Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

TOP 3 zápasy sezóny: Rekordní derby i skalp lídra

Získejte originální hrané dresy Tygrů ze sezony 2023/24!

Sbírej oficiální kartičky TELH! Druhá série pro sezonu 2023/24 je venku

Z našeho fanshopu

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit

Body modré s kr.rukávem a barevným logem

295 Kč
Koupit

Svíčka krychle s logem

110 Kč
Koupit

Trumpeta velká

145 Kč
Koupit