Bílí Tygři Liberec

Liberecká cesta? Hned patnáct současných Bílých Tygrů prošlo mládežnickou akademií!

Date of publication Author Dominik Jakubec

Liberec - Organizace Bílých Tygrů během patnácti let v extralize vyprodukovala pro vrcholový hokej celou řadu vynikajících hokejistů. Pojďme si připomenout, kolik hráčů současného kádru udělalo své první krůčky v profesionálním hokeji právě v našem klubu.

Nelze začít jinak, než zkušenými oporami. Před ročníkem 2017/18 posílil Tygry navrátilec Ladislav Šmíd, který je zároveň odchovancem klubu. První extraligové starty zde sbíral už v sedmnácti letech a jako velký talent si ho v prvním kole draftu vyvolil jako celkově devátého Anaheim. Když v devatenácti letech odcházel do zámoří, měl na svém kontě již stovku startů v extralize.

Defenzivní řady tvrdí také Lukáš Derner. Liberecký rodák se připravuje už na svou třináctou extraligovou sezonu. Během této doby zamířil pouze dvakrát na hostování do Plzně, jinak však odehrál v tygřím dresu už 600 soutěžních utkání. Také on je produktem libereckých mládežnických kategorií.

Patří mezi ně i Adam Jánošík. Přestože jde o hráče slovenské národnosti, už v patnácti letech se rodák ze Spišské Nové Vsi stěhoval pod Ještěd, kde prošel starším dorostem i juniorkou. Po tři sezony si vyzkoušel i kanadskou juniorskou QMjHL, než se rozhodl pro návrat. Z Liberce se sice na dva ročníky přemístil nejprve do Košic a následně do Chomutova, od minulé sezony však slovenský reprezentant opět obléká dres s Tygrem na hrudi.

Adam Jánošík

Ostřílené opory

Podobné případy najdeme i mezi útočníky. Lukáš Vantuch sice začínal s hokejem v rodné Jihlavě, už v dětském věku se ale přesunul do Liberce. Vytáhlý forvard nastupoval za tygří starší dorost i za juniorku a svými výkony přesvědčil zámořské skauty, takže byl draftován Bostonem. Po dvou letech v juniorské WHL se vrátil pod Ještěd a stal se součástí extraligového týmu. Následující sezona bude už jeho osmou v tygřím dresu, zahrál si i za Spartu, Litvínov nebo Mountfield a zkušenosti sbíral i v Německu.

Zato Michal Bulíř ještě v české extralize jiný než liberecký trikot neoblékl. Odchovanec organizace Bílých Tygrů prošel v klubu mládežnickými kategoriemi a v devatenácti letech nakoukl i do extraligy. V ní si zahrál už v sedmi ročnících a z nadějného mladíka se vypracoval v jednu z opor týmu. Na kontě už má také dva starty v národním týmu.

S libereckým dresem je dlouhodobě spjat i Jaroslav Vlach. Rodák z Čáslavi totiž už v patnácti letech naskakoval za tygří starší dorost a brzy ukazoval svůj talent. Na dva roky zamířil do Ameriky, kde si zahrál juniorskou WHL. Po návratu do České republiky nemohly jeho cesty vést jinam než zpět do Liberce. Na ledě se urostlý útočník nebojí přitvrdit a prodává své zkušenosti ze zámoří. V loňském ročníku ho však přibrzdilo nepříjemné zranění v play-off proti Plzni.

Mezi opory už se stihl zařadit i Dominik Lakatoš. Produkt mládežnické akademie byl mimo jiné u toho, když starší dorost před třemi lety oslavil premiérový titul. O rok později už si v play-out připsal první start v extralize a jeho kariéra začala strmě stoupat. Pod trenérem Pešánem dostával velký prostor na ledě a odměňoval se mu skvělými výkony, za něž si vysloužil místo v první formaci. V loňském play-off byl dokonce jedním z hlavních tahounů.

Dominik Lakatoš byl v tomto buly úspěšný

Dravé mládí

Po jeho bok se postupně posouvá i Jan Ordoš. Přestože pochází z Ústí nad Labem, už jako mladší dorostenec zamířil do Liberce a prošel zde vrcholnými mládežnickými týmy. Pravidelný člen všech reprezentačních kategorií poprvé naskočil do extraligy v mistrovském ročníku 2015/16 a dává o sobě čím dál více vědět. Vždyť v loňském play-off posbíral 9 bodů a patřil mezi nejproduktivnější Tygry.

Zmínit je třeba i Michala Plutnara. Do Liberce zamířil jako šestnáctiletý z Havlíčkova Brodu a po roce, který strávil střídavě v dorostu a juniorce, se přesunul do zámoří. Tři sezony nastupoval v juniorské WHL, než se tehdejší juniorský reprezentant vrátil zpět do Liberce a zaznamenal své první starty mezi dospělými.

Filip Pyrochta se z Třebíče pod Ještěd přesunul o něco dříve a působil tak v tygřím dresu již jako mladší dorostenec. Také Pyrochta sice následně strávil dva roky v zámoří, nicméně od ročníku 2016/17 znovu oblékl tygří dres. V minulém extraligovém ročníku ukázal, že v něm třímá velký potenciál.

Že se Tygrům daří vychovat nadějné obránce, dokazuje i Tomáš Havlín. Dvacetiletý bek prošel mládežnickými kategoriemi a byl také pravidelným reprezentantem České republiky. První šanci v extralize dostal v play-out 2014/15, o rok později už s Tygry slavil titul, když v základní části naskočil k deseti zápasům a jednomu dalšímu v play-off. Vloni toto číslo rozšířil o dalších pět utkání.

Tomáš Havlín zvedá pohár pro vítěze základní části

Budoucí naděje

Na závěr je třeba připomenou také hráče, které v sezoně 2016/17 zaznamenaly první start v A-týmu. Prvním z nich byl Kryštof Hrabík, který přitom pod Ještědem trávil svůj první rok. Přišel jako nenápadné jméno z Kladna, přes juniorku a farmu v Benátkách se ale rychle prosadil až do A-týmu, kde zaznamenal třináct startů. Na konci ročníku patřil mezi opory reprezentace do 18 let.

Už od patnácti let pro změnu v Liberci nastupuje Jan Bednář, který předtím oblékal dres Plzně. Po premiéře v Mladé Boleslavi si právě proti Plzni odbyl v minulé sezoně první domácí start v extralize a dohromady si připsal celkem tři odehraná utkání v A-týmu. Stejně tak prošel mládežnickou akademií i Jakub Husa, který si vloni vysloužil nominaci k zápasům A-týmu proti Zlínu a na ledě Mladé Boleslavi. Také tento devatenáctiletý bek jistě v novém ročníku svou bilanci rozšíří.

Na závěr je nutné zmínit i brankáře Aleše Stezku. Dvacetiletý gólman je dalším z produktů tygří akademie a na kontě už má kromě titulu se starším dorostem i titul z juniorské USHL s Chicago Steels. Svou premiéru v nejvyšší české hokejové soutěži by si měl odbýt v nadcházející sezoně.

Jan Bednář

Při pohledu na současnou soupisku Bílých Tygrů tak vidíme, že hned patnáct hráčů ze současného kádru sbíralo své první zkušenosti s nejvyššími seniorskými soutěžemi právě v Liberci s tím, že předtím oblékali dres mládežnických výběrů. To je jen dalším z důkazů, že si organizace Bílých Tygrů umí své hráče vychovat!

"Takové množství hráčů, kteří prošli naší akademií, není náhoda. Je to výsledek naší liberecké cesty, která, pevně věřím, přinese ještě hodně zvučných jmen, které hokejovému světu může naše akademie do budoucna poskytnout. A stojí za to se také rozhlédnout dál. Kromě hráčů, kteří v klubu v současné době působí, navíc organizace Bílých Tygrů vyprodukovala celou řadu dalších odchovanců, kteří působí nejen v v české extralize. I to je dalším důkazem, že naše cesta má smysl.“


Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Trénink pohledem T.J. Melancona

Nejnovější články

Vyhrocená série se Spartou pokračuje! Tygři budou doma dotahovat ztrátu

Srdcař Jaroslav Vlach zůstává Tygrem! Smlouvu prodloužil o dva roky

Věnujte pozornost dopravním omezením v okolí Home Credit Areny

Z našeho fanshopu

Šála PO 2024 tištěná

350 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit

Triko dámské Bulíř

495 Kč
Koupit

Kšiltovka funkční modrá

350 Kč
Koupit