Bílí Tygři Liberec

Martin Ševc: Chceme zůstat na vrcholu!

Date of publication Author Dominik Jakubec

Liberec - Proti královéhradeckému Mountfieldu povede Bílé Tygry Martin Ševc v extralize vůbec poprvé s kapitánským céčkem na prsou. S novou funkcí se sžil velmi rychle. “Doteď jsem přitom vlastně nikdy kapitána nedělal,” prozrazuje zkušený bek.

Nastává pro tebe s funkcí kapitána nějaká výrazná změna?
Abych pravdu řekl, nějak moc to neřeším. Nic se pro mě nemění. Vždy jsem mluvil víc, to mi problémy nedělá. (úsměv) Spíš se budu muset krotit v komunikaci s rozhodčími, s nimiž budu častěji v kontaktu. Nejde jen o to, abych tým neoslabil přímo vyloučením, ale také abych tím rozhodčí zbytečně neprovokoval.

Navazuješ ve své funkci na jména, jakými byli Petr Nedvěd, Jaroslav Modrý, Jan Výtisk nebo Branko Radivojevič. Jaký je to pocit, být v takové společnosti?
Z tohoto pohledu je to ohromná čest. Nikdy jsem přitom vlastně kapitána nedělal. Spoustu let jsem strávil v zahraničí, a když už jsem byl v Česku, hrál jsem s kluky, jako Patera nebo Procházka. Tam by mě ani nenapadlo, že bych někdy dělal kapitána, protože byli přirozenými vůdci a autoritami. Už v mládežnických letech jsem byl navíc impulzivnější směrem k rozhodčím, takže jsem měl dokonce zakázáno být kapitánem. (smích)

Znamená funkce kapitána také povinnosti navíc?
Samozřejmě. Přibyly mi nějaké marketingové akce, kterých se musím zúčastnit. Spolkne to možná nějaký čas navíc, ale není to nijak náročné.

Předsezónní odhady v médiích o Tygrech jako o favoritech nemluví. Co na to říkáš?
Abych pravdu řekl, noviny nečtu a média příliš nevyhledávám. Je to jejich práce, odhadovat, stejně jako je naše práce jít na led a odvést to nejlepší. Našemu kolektivu věřím, i když se omladil. V liberecké organizaci se jede podle světového trendu, na mladší hráče sázejí v NHL i v předních evropských ligách. Jak se říká, mládí vpřed! Je to jen dobře. Když totiž mladí mají kvalitu, což ti naši rozhodně mají, není se čeho bát.

Nový kapitán Tygrů Martin Ševc

Po jakých patrech tabulky tedy pokukujete?
Vše je hlavně o tom, jaké si stanoví cíle klub. My je máme pořád stejné. Na papíře jsme možná oslabili, ale já tomu moc nevěřím. Podle mě jsme kádr vhodně doplnili. Ztratili jsme zkušenost, ale vrátil se nám Láďa Šmíd a k tomu přibylo dravé mládí. Nás zkušených tu pár je a když se to sečte s mladistvou dravostí a euforií, může to být pouze ku prospěchu.

Nejde ve vašem případě o možná až nezvyklý počet mladíků?
To sice ano, ale také všichni hrají v reprezentačních výběrech nebo jimi alespoň prošli. To samo o sobě dává tušit, že nejde o tuctové hráče. Jsou jedněmi z nejlepších ze svých ročníků. Dostávají šanci mezi dospělými a chtějí dokázat, že si tu šanci zaslouží. Nejsou tu jen proto, že jsou mladí, ale proto, že mají kvalitu. A když se podíváme do Benátek, je tam připravena celá řada dalších mladých kluků, kteří na svou šanci čekají. Sezony se nemusíme bát. Nechceme koukat na nějaké prognózy, naším cílem vždy zůstává vyhrát nejbližší zápas.

Je pro takto mladý tým o to klíčovější, aby začal sezonu úspěšně a zvedl si sebevědomí?
Vždy se říká, že je start důležitý. Není dobré na začátku prohrát několik zápasů a hned ztrácet na nejlepší. Chceme se od začátku motat minimálně v tom středu, aby nevznikly žádné rozdíly v tabulce. Když se ohlédnu na předchozí dvě sezony, nezačali jsme je zrovna oslnivě. Pak se to ale rozjelo. Pokaždé došlo k nějakým změnám, které zkrátka k úspěšným týmům patří. Hráče, kteří zazáří, si vytipují týmy ze zahraničí. Na liberecké organizaci se mi líbí, že hráčům nebrání v rozvoji. Naopak, snaží se v podstatě chlubit tím, že kluky vychovala pro špičkový hokej.

V mistrovské sezoně jste soupeře válcovali ofenzivou, vloni jste pro změnu stavěli především na týmovém pojetí. Jakou hru chcete předvádět letos?
To by bylo věštění z křišťálové koule. Ale nemyslím si, že bychom nějak uhnuli z nastavené cesty. Chceme hrát pořád stejný hokej, který bude agresivní a pohledný pro diváka. Oproti té první sezoně, kterou jsem tu strávil, se změní akorát to, že tu nevyčnívají individuality. Také tentokrát se chceme opírat o týmovou hru a výborné gólmany.

Martin Ševc v souboji

Před startem extraligy jste sehráli čtveřici zápasů Ligy mistrů. Co vám tyto duely ukázaly?
Ověřili jsme si, že se můžeme měřit i s kvalitními soupeři ze zahraničních soutěží. Dvakrát jsme sice prohráli s Växjö, ale nemyslím si, že bychom byli horším týmem. Spíš byli možná Švédové trochu šťastnější. A Cardiff, to bylo něco úplně jiného. Šlo o setkání s takovým severoamerickým hokejem. Hrálo se tvrdě, ale my neustoupili a byli jsme schopni také pár ran rozdat. No a k tomu jsme sebrali šest bodů.

V prvním kole narazíte na Mountfield HK, který už před sezonou prohlásil, že má pouze nejvyšší cíle. To bude vskutku náročný start, souhlasíš?
Setkali jsme se s nimi už v přípravě. Kvalitní a nepříjemné mužstvo měli i vloni, letos ještě posílili. Já si ale myslím, že je na úvod lepší potkat se se silným týmem, který chce hrát hokej a být úspěšný, než s celky, které přijedou venku spíš bránit a sebrat nějaké body za každou cenu.

Před utkáním bude v rámci slavnostního ceremoniálu vyvěšena vlajka, která připomíná loňský zisk celkově již čtvrtého Prezidentského poháru Bílých Tygrů. Co se ti během toho promítne hlavou?
Abych pravdu řekl, do minulosti se moc nedívám. Nicméně je to připomenutí výrazného týmového úspěchu. Spíš si ukážeme, co se tu dokázalo a za čím chceme jít i nadále. Na vrcholu chceme zůstat a dokázat, že nešlo jen o dvě ojedinělé sezony!

Martin Ševc na střídačce společně s Karlem Mlejnkem

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Získejte originální hrané dresy Tygrů ze sezony 2023/24!

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Z našeho fanshopu

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit

Vlajka na auto velká bílá

160 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská modrá

895 Kč
Koupit