Bílí Tygři Liberec

Po stopách navrátilce Adama Jánošíka: Působení v Americe i pod kormidlem Vladimíra Růžičky

Date of publication Author Kryštof Rossmann

Liberec - Adam Jánošík se do libereckých barev vrací již po druhé, tentokrát po dvou sezónách. Kde během pauzy působil? Jak se mu dařilo? Kolik bodů zaznamenal?

Na samotný začátek si však připomeňme působení urostlého obránce na severu Čech. Po angažmá v dresu libereckých mládežnických celků se Adam Jánošík přesunul za velkou louži. V zámoří válel v QMJHL (Gatineau Olympiques), kde si na obránce připsal velmi solidní statistiky.

V premiérovém ročníku totiž nasbíral v 63 zápasech hned 35 bodů. Dalších pět branek a dvě asistence si navíc připsal i v dalších deseti utkáních play-off. Další rok navíc nebyl rozdílný, Jánošík opět vynikal. V základní části zaznamenal 32 bodů a úspěšně svému celku pomáhal i při dlouhém tažení ve vyřazovacích bojích.

Adam Jánošík dotírá na soupeře
Adam Jánošík ještě v tygřím dresu

Sezóna třetí a zároveň poslední nebyla o nic málo úspěšnější. Tentokrát už však reprezentační bek mládežnických kategorií nosil na hrudi písmeno C. Důvěru trenérů splatil beze zbytku. Během 51 střetnutích nastřádal opět 32 bodů. Dobrý dojem mu snad kazil jen počet trestných minut (55) a statistika vstřelených/inkasovaných gólech při účasti na ledové ploše (-13). V obou tabulkách si oproti předchozím letem výrazně pohoršil.

Nicméně i tak se záhy Adam Jánošík přesunul zpátky pod Ještěd a odbyl si premiéru v české nejvyšší soutěži. Při své úvodní sezóně v dresu A-týmu zaznamenal dvě asistence. Na farmě v Benátkách nad Jizerou, kde také pravidelně působil, poté 4+5.

V následujícím ročníku už tolik příležitostí nedostával. Za Tygry nastoupil pětkrát, zbytek sezóny strávil v první lize. Zde se mu nevedlo vůbec zle, i přesto po sezóně změnil působiště. Smlouvu podepsal ve slovenských Košicích. V 56 duelech zkompletoval sedm branek a třináct asistencí, což mu vyneslo pozvánku do mužské reprezentace našich jihovýchodních sousedů.

V závěru se dostal Adam Jánošík do menší potyčky se Zohornou
Jedna ze šarvátek Adama Jánošíka

A to rovnou na mistrovství světa. I tam se mu dařilo, zaznamenal dokonce i gólový úspěch. Nebylo tedy divu, že si ho vyhlédli chomutovští Piráti. Pod taktovkou lodivoda Vladimíra Růžičky stihl dvakrát za čtyřicet zápasů v základní části prostřelit gólmana soupeřova celku a dvanáctkrát asistovat. V play-off se navíc během série s Bílými Tygry trefil znovu.

Libereckému trenérovi Filipu Pešánovi se nakonec zalíbil natolik, že ho oslovil s nabídkou. Adam Jánošík neváhal a po dvou letech se tak již podruhé vrací do modro-bílých barev. Minimálně jeden cíl mu zbývá splnit. Dokáže si v nadcházející sezóně připsat svou úvodní trefu v A-týmu Bílých Tygrů?

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Bojovník Šír se loučí s Libercem

Klub uplatnil opci u tří hráčů

Ve finále Zlaté helmy hned dva Tygři!

Z našeho fanshopu

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit

Vlajka na auto velká bílá

160 Kč
Koupit

Triko dámské Bulíř

495 Kč
Koupit

Hokejka dřevěná brankářská

185 Kč
Koupit