Bílí Tygři Liberec

Tygří extraligové statistiky: Ročník 2016/17 potvrdil členství mezi elitou

Date of publication Author Dominik Jakubec

Liberec - Patnáct ročníků v extralize stačilo Tygrům k tomu, aby se propracovali mezi elitní celky. Pojďme si znovu připomenout jejich bilanci v některých celkových statistikách, v nichž se Liberec zařadil mezi absolutní špičku.

Triumfy v základní části: 1. místo

Po letošním ročníku Tygři opět odskočili konkurenci. Za posledních patnáct let pouze náš tým slavil triumf v základní části hned čtyřikrát. Dvakrát přitom dokázal tento počin zopakovat, což rovněž za stejné období nikdo nedokázal. Liberec se radoval v letech 2005/06, 2006/07 a nyní 2015/16 a 2016/17.

V závěsu zůstávají na druhém místě Sparta, Třinec a Zlín, kterým se podařilo ovládnout základní část dvakrát. Celkem poznala extraliga během posledních patnáct sezon osm různých vítězů základní části.

Nejvíce triumfů v základní části

1. Bílí Tygři Liberec - 4x
2. Sparta, Třinec, Zlín, Pardubice – 2x

Počet získaných bodů: 2. místo

Mezi špičku patří Bílí Tygři také v počtu celkem získaných bodů. Po minulé sezoně jich za čtrnáct let v extralize měli na kontě celkem 1168, což znamenalo průměrně 83.43 posbíraných bodů na sezonu. V tu chvíli by jim patřila čtvrtá příčka. Letošní sezona však pořadí pozměnila.

První pozice sice stále patří Spartě, která od vstupu Bílých Tygrů do extraligy posbírala 1360 bodů, ale na druhé příčce už jsou právě Bílí Tygři. Během tohoto ročníku odsunuli z elitní trojice Zlín i Pardubice, které se neprodraly do play-off.

Celkem Tygři za patnáct sezon posbírali již 1271 bodů, což znamená průměrně necelých 85 bodů na sezonu. Spolu se Spartou se navíc pyšní také dalším úspěchem - jako jediné dva týmy dosáhly během této doby čtyřikrát v základní části alespoň na 100 bodů.

Počet získaných bodů celkem

1. HC Sparta - 1360 bodů
2. Bílí Tygři Liberec - 1271 bodů
3. PSG Zlín - 1251 bodů
4. HC Dynamo Pardubice - 1241 bodů

Výhry: 2. místo

Také v dalším ukazateli si vede nejlépe Sparta, která díky své dlouhodobě neměnné formě opanovala většinu statistik. Hned vzápětí však nalezneme Bílé Tygry. Jde o počet vítězství, které si tým za posledních patnáct sezon v základní části připsal.

Pokud bychom vzali v potaz výhry za tři body, byli by Tygři třetí za Spartou a Pardubicemi. Celkem brali tři body 339krát, Dynamo má na kontě ještě o jedenáct úspěchů víc. Jenže pokud připočteme také vítězství v prodloužení či po samostatných nájezdech, pořadí se zamíchá.

Liberci rázem patří druhé místo s celkem 418 vítězstvími, následují Zlín a Plzeň. Pardubice se najednou posouvají až na pátou příčku. Pokud se podíváme na průměr, znamená to v případě Bílých Tygrů necelých 28 výher v základní části na sezonu.

Počet výher v základní části

1. HC Sparta - 446 výher
2. Bílí Tygři Liberec - 418 výher
3. PSG Zlín - 414 výher
4. HC Škoda Plzeň - 410 výher

Průměr inkasovaných branek: 3. místo

Tygři se mohou dlouhodobě opřít o jednu z nejlepších defenziv celé soutěže. V této sezoně se pyšnili dokonce nejlepší obranou a neztratí se ani v průměru inkasovaných branek za celých patnáct sezon. Tato statistika má přitom možná trochu překvapivého lídra.

Je jím královéhradecký Mountfield, který hraje extraligu teprve čtyři sezony. Za tu dobu se pokaždé umístil mezi elitní šesticí a i díky tomu se chlubí velmi dobrým průměrem 126 obdržených branek na sezonu. Následuje Sparta, která průměrně inkasuje přibližně 129 branek na sezonu.

Tygři si díky tomuto ročníku a pouhým 102 pukům ve vlastní síti polepšili a posunuli se na třetí příčku. Průměrně inkasují zhruba 135krát za základní část.

Průměr inkasovaných branek

1. Mountfield HK - 126 gólů/sezona
2. HC Sparta Praha - 128,93 gólů/sezona
3. Bílí Tygři Liberec - 134,93 gólů/sezona

Počet titulů: Dělené 3. místo

Po konci play-off doznala změny statistika získaných titulů. Po svém triumfu se Kometa Brno zařadila mezi celkem deset mužstev, která z posledních patnáct sezon dobyla extraligový trůn. Tento seznam podobným způsobem před rokem rozšířili i Bílí Tygři.

Nejlépe si v tomto ohledu vedly Pardubice, které si pro titul dokráčely celkem třikrát. Následují Slavia, Sparta a Zlín, které se radovaly dvakrát. Bílí Tygři se svou loňskou krasojízdou zařadili po bok v současnosti dalších pěti klubů, které na konci sezony přebíraly pohár jednou.

Počet titulů

1. HC Dynamo Pardubice – 3x
2. HC Sparta, HC Slavia, PSG Zlín – 2x
3. Bílí Tygři Liberec, Energie Karlovy Vary, HC Škoda Plzeň, HC Verva Litvínov, HC Oceláři Třinec, HC Kometa Brno - 1x

Počet medailových umístění: Dělené 3. místo

Celkovým druhým místem v uplynulé sezoně si Bílí Tygři zajistili už čtvrté medailové umístění během patnácti let v extralize. Také v tomto ohledu tedy patří mezi nejúspěšnější celky. Konkrétně se tímto Liberec zařadil na dělenou třetí příčku. mezi kluby, které aktuálně v nejvyšší české hokejové soutěži působí.

Nejlépe si v tomto ohledu vedla dvojice pražských S, tedy Sparta a Slavia. Ta se mezi třemi nejepšími celky objevila sedmkrát. Následují Pardubice, které mají za patnáct let ve sbírce šest sad medailí. Spolu s Tygry se pak čtyřikrát radovali také v Brně a Zlíně.

Počet medailových umístění

1. HC Sparta Praha a HC Slavia Praha – 7x
2. HC Dynamo Pardubice – 6x
3. Bílí Tygři Liberec, PSG Zlín, HC Kometa Brno - 4x

Nezbývá než věřit, že své postavení v nové sezoně Bílí Tygři opět vylepší.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

TOP 3 zápasy sezóny: Rekordní derby i skalp lídra

Získejte originální hrané dresy Tygrů ze sezony 2023/24!

Sbírej oficiální kartičky TELH! Druhá série pro sezonu 2023/24 je venku

Z našeho fanshopu

Triko dámské Bulíř

495 Kč
Koupit

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit

Šála bílá s logem

320 Kč
Koupit

Kartičky ELH 2023/24 2.série

65 Kč
Koupit