Bílí Tygři Liberec

Tygři válí i ve florbale aneb Žlutý válec nezastavíš!

Date of publication Author Redakce

Liberec - Po roční pauze se ZŠ U Školy opět probojovala na republikové finále ve florbale. Také tentokrát šlo o kategorii III, což jsou žáci 6., 7. a 8. tříd. Ročníkově šlo o žáky narozené v letech 2004 a 2005. Tým složený z mladých Bílých Tygrů letos finále ovládl a odnesl si tak z mistrovství republiky zlato!

Kvalifikace probíhala už od října. Nejprve se mladí Tygři postupně prokousali Libereckým krajem. K vítězství v kraji vedla cesta přes 4 turnaje. Nejprve s přehledem zvládli dvě okrsková kola. V boji o první místo v Liberci konkurovali ZŠ U Školy hlavně ZŠ Ještědská a ZŠ Lesní. Oba souboje však Tygři zvládli, a to i přes absenci některých nejsilnějších jmen, a tím postoupili do krajského finále.

To se uskutečnilo v Jablonci nad Nisou. Konkurencí byly Tygrům školy z České Lípy, Jablonce a Jilemnice. Jilemnici i Lípu s přehledem porazili a o postupujícím měl rozhodnout poslední zápas s Jabloncem. Ten ZŠ U Školy vyhrála 4:2 i přes to, že 6 hráčů muselo předčasně opustit turnaj kvůli vlastnímu hokejovému zápasu. I s touto překážkou se tygří tým popral a zajistil si místenku na kvalifikačním turnaji na mistrovství republiky.

Kvalifikace se hrála v Liberci. Poprvé v sezoně byl trenér Mirko Stodola schopen postavit nejsilnější sestavu. I díky tomu si Tygři dokázali poradit s vítězi Středočeského i Královohradeckého kraje. I přes velmi kvalitní konkurenci oba zápasy vyhráli a zaslouženě pokračovali v krasojízdě na republikové finále.

Na mistrovství republiky museli žáci ZŠ U Školy vyrazit až do Uherského Brodu. V základní skupině je čekali místní školy - domácí Uherský Brod (dlouhodobě nejúspěšnější škola ve florbalu v republice) a Valašské Meziříčí, které je v předchozím kole porazilo. Tygři k prvnímu utkání nastoupili proti Valmezu. Meziříčí je muselo porazit, aby udrželo naději na postup do semifinále.

Přes překážky pro zlato

Také tentokrát musel tygří tým počítat s některými komplikacemi. Čtveřice hráčů ve stejný den absolvovala hokejový turnaj v Jihlavě a měla se k týmu připojit později. I tak od prvního hvizdu na hřišti ZŠ U Školy proti Valašskému Meziříčí dominovala. Neustále soupeře tlačila a kromě občasného pokusu o brejk nebo nahození se Valmez k ničemu nedostal. Po první třetině vedli Tygři už 6:0.

V dalších třetinách se hra lehce vyrovnala. Brankové hody pokračovaly a zápas nakonec skončil 13:6. Kluci předčili Meziříčí hlavně pohybem, kombinací a bojovností. Nejlepším hráčem zápasu byl vyhlášen Filip Kříž.

mistři republiky 1

Ve druhém zápase se Tygři o první místo ve skupině utkali s domácím celkem. To už byli konečně v plné sestavě. Na soupeře opět nastoupili rychlou hrou. Díky pohybu a aktivitě soupeři takřka nic nedovolili, a proto se brzy ujali vedení. Průběh zápasu měla ZŠ U Školy pod kontrolou a nakonec zvítězila 7:2.

Další den čekalo hned od osmé hodiny ranní Tygry semifinále. Proti nim nastoupila škola ze Znojma. Znojmo od začátku tlačili a několika pěknými kombinacemi se dostali až do vedení 4:0. Původně klidné semifinále se však zkomplikovalo po sérii několika vyloučení. Ve čtyřech byli žáci ZŠ U Školy schopni Znojmu odolávat, ale přesilovka 5 na 3 a samostatný nájezd nakonec určily konečné skóre 4:2. Nakonec šlo o nejtěžší překážku, kterou museli Tygři na cestě za zlatem překonat. Svou nedisciplinovaností si ji přitom postavili do cesty sami...

Ve finále čekal Tygry starý známý Uherský Brod. Od první minuty se hrál velmi kvalitní florbal. Tygří mužstvo tlačilo a domácí občas zahrozili rychlým brejkem z pečlivě srovnané obrany. ZŠ U Školy svou převahu gólem korunovala v druhé polovině prvního dějství. Do konce třetiny pokračovali Tygři s aktivní hrou a ještě zvýšili na 2:0.

Lehké komplikace nastaly opět vinou nedisciplinovanosti až ve druhé třetině. Přišla dvě vyloučení a hráči Brodu hráli téměř 4 minuty v kuse přesilovku. Přesto si nedokázali vytvořit převahu. Hra se vyrovnala, ale i ve čtyřech Tygři zvládli útočit a dostat soupeře pod tlak. V oslabení jsme zvýšili na 3:0. Nakonec nasázeli ještě 4 branky, vyhráli 7:0 a zaslouženě se stali mistry republiky. Nejlepším hráčem finálového zápasu byl vyhlášen kapitán týmu Lukáš Meisel.

mistři republiky 2

V posledním zápase žáci ZŠ U Školy předvedli nejen skvělé dovednosti, pohyb a taktickou vyzrálost, ale i týmového ducha. Všichni kluci odehráli každý zápas a všichni přispěli k celkovému vítězství. O suverenitě Tygrů svědčila i individuální ocenění.

Lukáš Meisel – vítěz kanadského bodování (8+7)
Filip Kříž – nejlepší střelec (12+2)
Lukáš Plos a Filip Kříž byli zvoleni do All star týmu turnaje.

Trenér Mirko Stodola:

"Velké díky patří nejen hráčům z republikového finále, ale i dalším klukům ze školy. Ti nám pomohli vybojovat postup, když byli někteří hráči nemocní nebo na zápasech. Stejně tak si zaslouží díky trenéři i vedení školy za podporu. Všechny tyto faktory pomohli k tomu, že je škola U Školy mistrem republiky. A proč jsme vlastně vyhráli? No protože ŽLUTÝ VÁLEC nezastavíš!"

Sestava:

Šimon Franz (G), Petr Šmíd, Lukáš Plos, Štepám Vopravil, Tomáš Trunda, Ondřej Šíma, Lukáš Meisel, Filip Kříž, Radek Janata, Jakub Hujer, Jakub Dvořák, Lukáš Polák, Matěj Leden, Adam Knébl, Šimon Krebs

mistři republiky

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Reprezentace U18 začíná přípravu na MS, v nominaci i Galvas s Králem

Z našeho fanshopu

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská modrá

895 Kč
Koupit

Hokejka dřevěná brankářská

185 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo dětské bílé

295 Kč
Koupit