Bílí Tygři Liberec

Tygři vstupují do play-off! Do Bílého Pekla zavítají plzeňští Indiáni!

Date of publication Author Jonáš Majtyka

Liberec - Po roce je tu opět vyřazovací část sezóny a Bílí Tygři do ní poprvé v historii vstoupí jako obhájci titulu. Osud jim určil za soupeře Plzeň, se kterou se Liberec setkal v play-off naposled před sedmi lety. Přijďte liberecký celek podpořit. Je tu Bílé Peklo 2017!

Od pomalého rozjezdu k Prezidentskému poháru

Svěřenci trenéra Filipa Pešána nezačali obhajobu titulu zrovna ideálně. Z prvních jedenácti utkání vyhráli totiž pouze čtyřikrát a ve jednu chvíli se dokonce nacházeli až na jedenácté pozici v tabulce. Poté ale přišel zlom! Jako poslední dokázali Tygry porazit hráči Litvínova dne 14. října. Od té doby šlo liberecké mužstvo od vítězství k vítězství. Jejich série zápasů bez prohry skončila až na konci listopadu, paradoxně opět s Litvínovem.

Severočeši v tomto období vyhráli dvanáct utkání za sebou, čímž mimo jiné překonali klubový rekord z minulé sezóny. Během této série se navíc vyznamenalo brankářské duo Ján Lašák – Roman Will. Oba maskovaní muži totiž pustili za svá záda dohromady pouhých osm branek. Díky dvanácti zápasům bez porážky se tak Liberečtí dotáhli na čelo tabulky a nastal boj o první místo.

Jako první odpadla brněnská Kometa a rázem už to bylo jen mezi Libercem a Třincem. Tygrům se nakonec povedlo Ocelářům odskočit, a to hlavně díky vítězné šňůře v druhé polovině ledna. Jejich náskok nakonec činil pohodlných devět bodů. Drama to nakonec bylo až do téměř úplného konce. Severočeši totiž zažili v závěru základní části nepříjemné období, kdy prohráli dvakrát za sebou a Třinec už jim dýchal na záda. Jedním vybojovaným bodem za prohru po nájezdech ale šelmy v 51. kole obhajobu Prezidentského poháru nakonec potvrdily.

Z naprostého dna až do čtvrtfinále

Minulou sezónu patřila Plzeň k aspirantům na titul a jen těsně nedokázala proklouznout do finále, když jí v semifinále vyřadila pražská Sparta. I letos měli Indiáni jistě vysoké cíle, nakonec je ale do play-off čekala dlouhá a trnitá cesta.

Západočeši nezačali nový ročník vůbec dobře. V prvních čtrnácti zápasech získali pouhých devět bodů a ocitli se dokonce na samém chvostu extraligové tabulky. Jenže poté se Indiáni rozhodli pro změnu trenéra a mužstvo se pomalu, ale jistě začalo škrábat ze dna. Plzeňští se nakonec vydrápali až na pozici zajišťují předkolo play-off, do posledního zápasu ho však stále neměli jisté. K postupu jim stačilo v posledním kole bodovat na Spartě, což se jim nakonec povedlo.

Do předkola vstupovala Škodovka z deváté pozice. Obě první dvě utkání na ledě Vítkovic smolně prohrála a byla na pokraji vyřazení. V tu chvíli svěřencům trenéra Martina Straky už téměř nikdo nevěřil. Plzni se však povedl velkolepý obrat, když vyhrála oba následné domácí zápasy a vynutila si rozhodující střetnutí. V něm rozhodovalo prodloužení, které po velkém a nelítostném boji rozhodl David Stach, jenž poslal své mužstvo do čtvrtfinále.

Vzájemné zápasy? 3:1 pro Liberec!

Poprvé se tuto sezónu hráči z města pod Ještědem s Plzní střetli v rámci dohrávky prvního kola na konci září. V nejvyrovnanějším letošním utkání těchto soupeřů se radovali z domácí výhry Liberečtí, kteří vybojovali těsné vítězství 2:1. V druhém zápase, jenž se uskutečnil na západě Čech, už Tygři dominovali. Indiánům nepovolil ani jednu branku a sami jich nastříleli pět.

Škodovka však pětigólový příděl Liberci oplatila, když opět před svými fanoušky dokázala ve druhé třetině vsítit čtyři branky během pěti minut a Severočeši už poté marně její náskok dotahovali. Z posledního vzájemného utkání fanouškům utkvěl především stylový návrat Radima Šimka do sestavy. Liberecký obránce si připsal gól a jednu asistenci, čímž se výrazně podílel na výhře svého celku 3:1.

Sestřihy z obou letošních domácích utkání:

Po sedmi letech proti sobě. Tentokrát z opačných pozic

Liberec se s Plzní za celou svou extraligovou historii potkal v play-off pouze jednou. Stalo se tak v roce 2010, tenkrát však obě mužstva vstupovala do vyřazovacích bojů z opačných pozic. Indiáni pod vedením trenéra Mariána Jelínka suverénně ovládli základní část, kdežto Tygři si museli čtvrtfinále vybojovat v předkole s Českými Budějovicemi.

Plzeň ze začátku naplňovala své ambice a vyhrála obě první domácí utkání. Poté se ale série přestěhovala do města pod Ještědem, kde Liberečtí zahájili svůj velkolepý obrat. Vyrovnali stav čtvrtfinále na 2:2 a následně v pátém utkání vybojovali mečbol. Doma poté v zápase číslo šest nastříleli Plzni sedm branek a postoupili do semifinále. V něm už však nestačili na suverénní Pardubice, které dokráčely až k titulu.

Po roce je tu opět Bílé Peklo!

Vše výše napsané je už ovšem minulostí. Nyní Tygři stojí před důležitým a těžkým úkolem – projít přes Plzeň do semifinále. Nezvládnou to ovšem bez svých fanoušků! I letos se v Home Credit aréně rozpoutá Bílé Peklo, pokud tedy máte v plánu přijít na jakékoliv čtvrtfinálové střetnutí, neváhejte a přijďte oblečeni v bílém! První domácí utkání začíná ve středu v 18:20, druhé o den později v 18:00!

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Získejte originální hrané dresy Tygrů ze sezony 2023/24!

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Z našeho fanshopu

Mikina s logem pánská šedá

895 Kč
Koupit

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit