Bílí Tygři Liberec

Zahraniční stopa v kádru? Pouze slovenské kvarteto

Date of publication Author Dominik Jakubec

Liberec - Dres Bílých Tygrů oblékala v minulosti celá řada cizinců, v současné době se však toto číslo snížilo na minimum. Do sezony 2017/18 vstupují Tygři s pouhými čtyřmi cizinci v kádru.

Nutno dodat, že jde ve všech případech o hráče slovenské národnosti. Na soupisce nalezneme obránce Adama Jánošíka a útočníky Milana Bartoviče, Mária Bližňáka a Martina Bakoše. Slovenská komunita byla koneckonců součástí tygří kabiny takřka odnepaměti.

Titul kupříkladu s Tygry slavili Ján Lašák a Branko Radivojevič, který je navíc dosud jediným cizincem, který byl pod Ještědem kapitánem. V extraligové historii však v Liberci nastupovali například také Andrej Podkonický, Martin Čakajík, Igor Rataj a celá řada dalších hráčů ze země našich východních sousedů.

V případě Slovenska se však i vzhledem k historické propojenosti jedná o velmi podobnou mentalitu a zásadní výhodou je také značná jazyková podobnost. Zato na hráče jiné národnosti v Liberci fanoušci už v předchozích dvou ročnících nenarazili.

Milan Bartovič před zápasem

Velmoci i hokejová exotika

Dosud posledním cizincem z jiné země než Slovenska byl Koba Jass, lotyšský reprezentant, který se v současnosti přesunul zpět do Lotyšska. Předtím pro změnu zavála pod Ještěd cizince výluka NHL, když dres Tygrů oblékli Chris Stewart a Wayne Simmonds. Jejich angažmá trvalo pouze krátce, v součtu oba posbírali pouhých 11 extraligových startů.

Nebyli však jedinými Kanaďany, kteří si v Home Credit Areně zahráli. V sezoně 2011/12 naskočil do dvaceti duelů obránce Darrel Hay, o dva roky dříve už tygří trikot pro změnu oblékal útočník Dennis Packard. Spolu s ním v Liberci působil i americký obránce Jason DeSantis.

Pod Ještědem byla k vidění také finský vlajka. V ročnících 2008/09 a 2009/10 střežil ve 38 duelech brankoviště gólman Tero Leinonen, ve druhé sezoně se k němu navíc připojil i někdejší juniorský reprezentant Miko Malkamäki.

Zapomenout nelze ani na slovinského reprezentanta Roka Pajiče. V Liberci strávil celkem tři sezony, v České republice se však usídlil i nadále a s výjimkou dvou sezon v zahraničí zde působí dodnes. V posledních čtyřech ročnících nastupoval v Českých Budějovicích a v novém ročníku by to mělo být stejně.

Wayne Simmonds při rozbruslení

V extralize různé tendence

Jednotlivé celky se v množství zahraničních hráčů v kádru výrazně liší, v extralize se však pohybuje celá řada cizinců. Kometě Brno kupříkladu pomohl k titulu Kanaďan Alexandre Mallet, v Pardubicích pro změnu dlouhodobě nastupoval americký brankář Brandon Maxwell, jenž se v minulé sezoně přesunul do Mladé Boleslavi.

Pardubice však i nadále zaměstnávají početnou cizineckou legii. Kanadu zde od nové sezony zastoupí Ty Wishart nebo Jacob Cordwell, dres Dynama oblékne i Francouz Sacha Treille. Zlín pro změnu na zahraniční hráče příliš nesází, v jeho kádru však nelze přehlédnout útočníka Robertse Bukartse, který patří mezi lotyšské reprezentanty.

Největší podíl cizinců nalezneme v kádru Mountfieldu HK, kde tvoří dokonce více než třetinu aktuální soupisky. Ta sestává hned z jedenácti zahraničních hráčů. Královéhradecký dres oblékají třeba Lotyši Andris Džerinš a Oskars Cibulskis, Slovinec Blaž Gregorc nebo osmička Slováků. Z nich určitě stojí za to zmínit Mislava Rosandiče, který sice reprezentuje Slovensko, je však rodákem z chorvatského Záhřebu.

Až v ostré sezoně se uvidí, zda se podobná koncentrace cizinců ukáže jako prospěšná.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Od středy týdenní inventura fanshopu

Nad(h)led #33: Adam Najman nejen o nadcházejícím angažma ve Finsku

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Z našeho fanshopu

Poukaz dárkový 500 Kč

500 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská modrá

895 Kč
Koupit

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit

Svíčka krychle s logem

110 Kč
Koupit