Bílí Tygři Liberec

Ztratili jsme několik dobře rozehraných zápasů a to mě hodně štve, přiznává hlavní trenér Jiří Kalous

Date of publication Author Ondřej Flanderka

Sezóna 2010/2011 pro Bílé Tygry skončila, a tak je třeba se za ní ohlednout s hlavními postavami týmu. Po rozhovoru s generálním manažerem Vám nyní přinášíme povídání s trenérem libereckých hokejistů, panem Jiřím Kalousem. Hlavního kouče jsme se zeptali na základní část, play-off, zápas s Bostonem a řadu dalších věcí, souvisejících s právě končící sezónou.

Pane Kalousi, jak hodnotíte letošní základní část, ve které jste obsadili pěkné druhé místo, předvedli mnoho slušných výkonů, zároveň ale v několika zápasech hodně propadli?
Do základní části jsme vstupovali s cílem umístit se po jejím skončení do šestého místa, což se podařilo, takže s umístěním týmu v této části soutěže jsem byl spokojen. Co se týče herního výkonu týmu, tak je pravdou, že některé zápasy jsme odehráli velmi slušně, některé průměrně a několik utkání nám vyloženě nevyšlo. Rád bych podotkl, že mi samozřejmě vadí každá naše porážka, ale co mě vyloženě štve je, že pokud máme dobře rozehrané utkání, vedeme o několik branek, tak přesto takové utkání ztratíme a prohrajeme. Je to jedna z prioritních věcí, na které se chceme zaměřit v příští sezoně tak, aby k tomuto jevu nedocházelo.

Čím to, že se týmu tolik dařilo na hřištích soupeře a doma občas vysoko prohrál?
Na hřištích soupeře jsme trpělivěji dodržovali taktiku, na rozdíl od domácího hřiště, kde jsme chtěli soupeře tzv. převálcovat, rozjezdit i v situacích, které měly být sehrány jiným způsobem, a tím jsme si sami rozbili silné stránky naší hry. Jsem zastáncem aktivního pojetí hry, ale tato aktivita musí mít hlavu i patu. A právě určitá netrpělivost v domácím prostředí nás stála v základní části některé zápasy. Co však je pro mě naprosto zásadní skutečnost, je fakt, že do toho hráči dali vždy 100% nasazení, i když se jim třeba vždy nedařilo tak, jak by si přáli.

 
 
Jiří Kalous vedl Tygry do souboje proti celku z NHL. Většina trenérů v Evropě takovou zkušenost nemá.
 
 
Použil jste v průběhu sezóny nějaké poznatky, které Vám přinesl zápas s Bostonem?
Utkání s Bostonem byl pro mě osobně fantastický zážitek jako pro trenéra, neboť jsem měl poprvé v životě možnost vidět v reálu úroveň hráčů z NHL v přímé konfrontaci s našimi klubovými hráči. Těch poznatků je samozřejmě hodně, ale vyzdvihl bych především jejich výborné individuelní schopnosti hry na kotouči, hra u mantinelu a samozřejmě další věci, které mě z pohledu trenéra velmi zaujaly.

Sledujete výsledky Bruins i v současné době?
Musím říci, že obecně sleduji NHL jako každý, kdo se pohybuje v hokeji, a Boston sleduji pozorně.

Co podle Vás rozhodlo o konci Liberce ve čtvrtfinále? Byl to už první zápas série se Slavií?
Sérii se Slavií jsme nezačali dobře, první utkání jsme prohráli, mohl to být klíčový moment celé série, ale především jde o způsob vývoje stavu jednotlivých zápasů, kdy jsme měli nejen první utkání dobře rozehrané, vedli jsme, stejně tak jako v sedmém rozhodujícím utkání doma, ale přesto prohráli. Rozhodující pro celou sérii byl právě způsob hry, který jsme nebyli schopni v daný moment dodržet, který nám přinesl vedení v průběhu zápasu, ale ze kterého jsme ucukli a to byla naše zkáza. Jak jsem již řekl, je to pro nás jedna z priorit do další sezony.

 
 
"Bohužel jsme věnovali Slavii branky zadarmo, a tím jsme se porazili opravdu sami."
 
 
Nesehrála svou roli i vetší zkušenost Slavie v obranných řadách?
Nemyslím si, byť Kopřivu v brance a před ním, troufám si říci jednu z nejzkušenějších obran v celé soutěži, nebylo vždy jednoduché překonat, tak se nám toto podařilo, my jsme ale bohužel věnovali Slavii branky zadarmo, my jsme se porazili opravdu sami, a z toho jsem pořád sám na sebe pořádně nabroušenej.

Zdá se, že předkolo play-off může týmům před čtvrtfinále hodně pomoci. Vy jste loni po předkole porazili Plzeň, Slavia zase letos Vás. Myslíte si, že rozehranost právě z předkola může sehrát určitou roli?
To si nemyslím.

Kdo ze čtveřice semifinalistů má podle Vás největší šanci vyhrát titul?
Abych pravdu řekl, netroufám si to odhadnout. Všechny čtyři týmy to mohou vyhrát, sám jsem zvědav, který z nich to zvládne nejlépe.

Jak jste byl spokojen s prací posil (Kudrna, Vak, Hořava, Trončinský, Štich, Vošvrda)?
Všichni hráči odvedli pro náš tým velký kus práce. Určitě jsou přínosem a od všech, kromě Miloše Hořavy, který v týmu končí, očekávám v příští sezoně ještě lepší výkony než v té minulé.

Do kádru jste během sezóny zapojil i několik mladých hráčů z farmy a juniorky. Kdo Vás nejvíce zaujal, a prozradíte, s kým počítáte i do začátku suché přípravy s A-týmem?
Nechci teď předbíhat, v jakém složení začneme přípravu na další sezonu, ale zcela určitě dostanou šanci další hráči z Benátek, eventuálně z juniorky. Počítám do kádru nastálo s Tomášem Urbanem i Michalem Bártou a další jména jsou v jednání. Máme vytipované některé naše mladé hráče z juniorského týmu, které jsem sledoval v průběhu sezony, někteří se již zapojili částečně do tréninků s A týmem, takže jsem optimista a věřím, že se v soutěži některá naděje libereckého hokeje objeví.

 
 
Tomáš Vošvrda, jedno z nejpříjemnějších překvapení letošní sezóny.
 
 
V play-off zazářil Tomáš Vošvrda, myslíte si, že už by mohl do příštího ročníku vstoupit jako jednička?
Tomáše znám již jako mladého juniorského brankáře z Vítkovic, a když se objevila možnost dostat ho do týmu, tak jsem to velmi uvítal, protože ho považuji za velmi perspektivního gólmana, který má veškeré předpoklady k tomu, stát se špičkovým brankářem. V každém případě půjde do další sezony jako rovnocenný partner se svým brankářským kolegou, prostoru v brance dostane mnohem více než letos.

V sezóně 2009/2010 působilo v Liberci hned několik cizinců, letos vyjma hráčů ze Slovenska nikdo. Proč jste od tohoto trendu odstoupili a myslíte, že se v budoucnu v Liberci opět někdo z ciziny objeví?
Chci stavět především na našich hráčích, a tím mám na mysli hráče z naší hokejové farmy v Benátkách a libereckých juniorech, i když ani alternativa nějakého velmi zajímavého hráče není uzavřená.

I když se Bílí Tygři po většinu sezóny pohybovali v horních patrech tabulky, do reprezentace se během základní části nikdo nedostal. Čím to podle Vás je?
Vždy je to záležitost trenéra reprezentace, koho si pozve do týmu.

Až nyní se do kádru trenéra Hadamczika dostali obránci Derner se Štichem a útočník Vantuch. Má podle Vás někdo z nich šanci probojovat se až na světový šampionát?
Myslím si osobně, že ne, i když bych to všem klukům velmi přál, v každém případě teď mají šanci na sebe trenéra reprezentace upozornit vzhledem k příští sezoně a určitě je to pro ně obrovský impuls do jejich další práce.

 
 
Většina Tygrů si nyní od ledové plochy na pár týdnů odpočine.
 
 
Blíží se letní příprava. Budete do suché fáze zapojovat některé nové prvky a chystáte se na nějaké soustředění mimo Liberec?
Vždycky se snažíme s kolegou udělat přípravu pestrou, takže něco nového se objeví a co se týče soustředění mimo Liberec, možná využijeme buď Sychrov jako v loňském roce, nebo některé podobné zařízení zde v okolí se zaměřením na kola a běhání, ale to ještě uvidíme.

V předzávodním období pak plánujete opět Tipsport Cup a turnaj ve Švýcarsku?
Tipsport Cup letos neplánujeme, ale turnaj ve Švýcarsku bychom rádi absolvovali.

Prozradíte na závěr kde, a jak budete trávit dovolenou?
Především chci navštívit rodiče, jinak budu trávit čas přípravami na novou sezonu.

Děkuji za rozhovor.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Reprezentace U18 začíná přípravu na MS, v nominaci i Galvas s Králem

Z našeho fanshopu

Šála bílá s logem

320 Kč
Koupit

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit

Mikina s logem dámská šedá

895 Kč
Koupit

Hokejka dřevěná brankářská

185 Kč
Koupit