Bílí Tygři Liberec

Ohlédnutí za základní částí

Date of publication Author Jan Rachota

A je to tady! Fanoušci a vedení Bílých Tygrů se dočkali. Tým splnil předsezónní cíle a postoupil mezi osmičku nejlepších do vyřazovacích bojů. Od jara roku 2002, kdy tým Bílých Tygrů vybojoval pro město pod Ještědem nejvyšší soutěž, uplynuly pouhé tři roky a tým v dresech s tygrem na prsou se bude bít o český titul. Co však postupu do play-of České pojištovny předcházelo?

Jak trenér Paleček před začátkem letošní sezóny předsevzal, tak se i stalo. Hráči Bílých Tygrů hráli po celou sezónu atraktivní hokej. Po loňské neúspěšné sezóně se vedení rozhodlo kádr citlivě posílit, což se s ohledem na dosažené výsledky viditelně povedlo. Všichni noví hokejisté do týmu perfektně zapadli, tým se jako každoročně mohl spoléhat na dobrou partu. I dle kanadského bodování vidíme, že tým netáhla žádná výrazná individualita, ale soupeře Liberec přehrával týmovým výkonem.

V loňském ročníku tým pod Ještědem trápil post gólmana, když jednička týmu, Oldřich Svoboda nenaplnil naděje do něj vkládané. Právě na důležitém postu brankáře byla znát oproti loňsku největší změna, Milan Hnilička dokázal, že je stále velkým gólmanem a dokázal tým v kritických chvílích podržet.

Těžkou otázkou bylo pro liberecký management před zahájením sezóny angažování krajánků zpoza Atlantiku. V zámoří začala výluka, slavná NHL byla přerušena a nikdo nevěděl, jak dlouho tato situace potrvá. Nakonec se vedení Bílých Tygrů rozhodlo pro angažování Jiřího Fischera, Radima Vrbaty, Aleše Kotalíka a Václava Nedorosta. Po osmadvaceti odehraných kolech se k týmu připojila další posila, obránce Jaroslav Modrý. Přítomnost zámořských krajánků byla na týmu hodně znát, často právě oni dokázali vzít na sebe tíhu zodpovědnosti a rozhodnout celé utkání. Tito hráči byli také vzorem pro některé z mladých hokejistů Liberce, jejichž výkonnost i díky tomu rostla. Mohli jsme tak sledovat vysoce kvalitní výkony i od hráčů, od kterých se to zas až tolik nečekalo.

Výsledkem posílení a dobrého složení týmu byla vyrovnanost jednotlivých řad, kdy zápas mohla rozhodnout kterákoliv z formací. Základem však byla propracovaná obrana vyztužená výborným Hniličkou. Důležitým pro další vývoj sezóny byl výborný start do sezóny, když se Tygři po několik kol drželi až na samé špici tabulky. O tom, že tým dosáhne úspěchu a splní předsezónní cíle postupem do play-off, rozhodla zejména domácí utkání. Ze Svijanské arény Tygři vybudovali téměř nedobytný hrad, vždyť body za čistou výhru si odvezli pouze tři týmy – Zlín, Slavia a Pardubice.

Mezi nejhezčí a zároveň jedny z nejdůležitějších zápasů se zařadila například vítězství nad Spartou ve 27. a 40. kole nebo domácí souboje se Zlínem, Slavii či Pardubicemi. Během sezóny si hokejisté v dresech s tygrem na prsou vytvořili několik sérii, do základní části vstoupili hned čtyřmi výhrami v řadě. Nejúspěšnější období však pro hokejisty z města pod Ještědem nastalo 30. listopadu 2004 a trvalo až do 18. ledna 2005. V tomto období Tygři upevnili svojí pozici v horních patrech tabulky, když ze čtrnácti zápasů prohráli pouze v Pardubicích a na Slavii. Nebyly však jen dobré zápasy, ne vždy se týmu dařilo. Nikdy to však nepřešlo do dlouhodobější krize, tým Bílých Tygrů prohrál v základní části tři zápasy za sebou jen v jediném případě.

Ty nejdůležitější boje letošní sezóny však Bílé Tygry teprve čekají…

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

VIDEO: Rozhodněte o nejlepším brankářském zákroku sezóny!

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Z našeho fanshopu

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit

Hokejka dřevěná brankářská

185 Kč
Koupit

Šála bílá s logem

320 Kč
Koupit

Trumpeta velká

145 Kč
Koupit