Bílí Tygři Liberec

Jak se předvedli Tygři v cizích klubech?

Date of publication Author Jan Rachota, Jan Mráček

O minulé sezóně toho již bylo napsáno hodně. Ale ještě nikdy jsme se nevěnovali hráčům Liberce, kteří v loňské sezóně odehráli za Bílé Tygry pár zápasů, případně se do kádru posíleného o borce z NHL vůbec neprotlačili. Najdeme mezi nimi jak dravé mladíky, tak i ostřílené mazáky. Různá byla i jejich dočasná působiště, většina hostujících zakotvila v první lize, někteří si však vyzkoušeli i hokejově exotičtější angažmá v Belgii či Francii...

Jako první se podíváme na ty, kteří alespoň v pár zápasech přetáhli přes hlavu dres s tygrem na prsou a pomohli Bílým Tygrům v boji o extraligové body.

Brankáři

Talentovaný brankář Jiří Stejskal v letošní sezóně dělal libereckou „trojku“ za Milanem Hniličkou a Pavlem Faltou. Do branky se tak moc v Liberci nedostal, bez zápasů ale nezůstal, na střídavý start působil v ambiciózním týmu Jabloneckých Vlků. Dopoledne tak trénoval s „A“ týmem Bílých Tygrů, odpoledne pak jezdil do Jablonce. Tady vykonával post jedničky a získával další zkušenosti do budoucí kariéry. S Jabloncem se probil až do finále play off druhé ligy, kde Vlci podlehli Havlíčkovu Brodu. Nakonec si vyzkoušel i českou nejvyšší soutěž, když nejprve zaskočil na dvě minuty za Pavla Faltu, který měl problémy s výstrojí v zápase základní části proti Pardubicím a pak zazářil v posledním kole na ledě Zlína, kde vychytal vítězství 4:3 .

Statistiky:                                    Z     Pr.       %    
Bílí Tygři Liberec (E)                         2    2,95   94,23
HC Vlci Jablonec nad Nisou (2. liga)          31    2,55     - 
HC Vlci Jablonec nad Nisou (2. liga p-o)      12    1,67     - 


Obránci

Další kategorií jsou obránci. O místo v zadních řadách Bílých Tygrů se v sezóně 2004/2005 strhl opravdový boj. Kádr Bílých Tygrů posílili díky výluce v NHL hvězdy Jiří Fischer a Jaroslav Modrý a mezi obránci vznikl přetlak z čehož pramenil odchod některých borců do první ligy.

Asi nejlépe se s touto situací vyrovnal Jan Holub. Udržel se v základním kádru Tygrů a v obraně až do svého zranění na konci základní části odváděl stabilní výkony. V tygřím dresu letos odehrál 30 utkání, škoda jen, že nemohl sezónu dokončit a vyřadilo ho zranění nohy. Bek s ideálními fyzickými předpoklady však stihl odehrát i dalších dvacet zápasů za Berounské Medvědy v první lize. Dohromady s extraligou to dělá slušných 50 zápasů, což je na to, že měl tak dlouhé zranění, slušná porce, bohužel však přišel o vyvrcholení sezóny – play off - ať už v dresu Liberce či o soutěž níž v Berouně . V současné době je již opět fit a podstupuje tvrdou přípravu trenéra Palečka.

Statistiky:                             Z     G    A    B    
Bílí Tygři Liberec (E)                 30     1    3    4    
HC Berounští Medvědi(1. liga)          20     0    2    2

Do sestavy trenéra Palečka se často nevešel zadák Richard Jareš. Pokud ale nastoupil, odvedl kus dobré práce a neutrhl si žádnou ostudu. Že není špatným bekem prokázal na hostování v Mladé Boleslavi i Berouně. Jeho výkony upoutaly manažery extraligového Znojma, a tak bude v příští sezóně jezdit do Liberce jen v pozici hosta.





Statistiky:                             Z    G    A    B    
Bílí Tygři Liberec (E)                 19    0    1    1    
Bílí Tygři Liberec (E,p-o)              4    0    0    0    
HC Mladá Boleslav (1. liga)            32    2   10   12
HC Berounští Medvědi(1. liga)           5    1    1    2

Angel Krstev je již téměř libereckou ikonou. Byl u postupu do extraligy, kde hrál klíčovou roli. I v první extraligové sezóně byl klíčovým bekem Tygrů, pak však jeho role v týmu slábla. Loni hostoval v Litvínově, v letošní sezóně byl díky přetlaku na postech obránců ještě před začátkem soutěže uvolněn na střídavý start do Českých Budějovic. I přesto odehrál v letošní sezóně za Bílé Tygry osmnáct utkání. V Českých Budějovicích dostal důvěru trenéra Jandače a brzy prokázal, co v něm je. Pomohl Budějovicím k návratu do extraligy a do Liberce chodily na jeho výkony jen samé kladné reference.


Statistiky:                              Z    G    A    B    
HC Bílí Tygři Liberec (E)               18    0    1    1 
HC České Budějovice (1.liga)            25    3   18   21  
HC České Budějovice (1.liga,p-o)         6    2    3    5 

Talentovaný obránce Ctirad Ovčačík se před letošní sezónou neprosadil do týmu zejména kvůli výluce v NHL a vedení ho poslalo na hostování do prvoligového Berouna. Liberci se však lepila smůla na paty a tým kosilo zranění za zraněním. A tak ač to ani sám nečekal, ocitl se mladý obránce v lednu opět pod Ještědem, kdy měl zacelit díry v obraně při zranění některých opor. Jak v Berouně, tak i v Liberci mohli diváci obdivovat jeho kvalitní bruslení a cit pro dobrou přihrávku. V závěru sezóny byl k dispozici trenéru Palečkovi, trpělivě čekal na svoji šanci naskočit do play off. Ta nepřišla, a tak si alespoň v závěru zpestřil sezónu startem za liberecké juniory.

Statistiky:                               Z    G    A    B    
HC Bílí Tygři Liberec (E)                 9    0    2    2   
HC Berounští Medvědi (1.liga)            44    2    4    6  
HC Bílí Tygři Liberec - jun. (E)          1    0    0    0   


Útočníci

Dravý útočník Ctibor Jech se v Liberci letos jen mihl. I při tomto mihnutí si však stihl zahrát například play off. Většinu sezóny strávil tak jako loni v Berouně. I tam se prezentoval nespornou bojovností, agresivním pojetím hry, při kterém uplaťnuje své fyzické dispozice. Bohužel však chybělo častější bodové vyjádření z jeho strany.





Statistiky:                               Z    G    A    B    
HC Bílí Tygři Liberec (E)                 5    0    0    0   
HC Bílí Tygři Liberec (E,p-o)             3    0    0    0   
HC Berounští Medvědi (1.liga)            36    1    0    1 
HC Berounští Medvědi (1.liga,p-o)         3    0    0    0

Talentovaný Tomáš Klimeta může být s letošní sezónou spokojen. Dvacetkrát se dokázal protlačit do nabytého kádru trenéra Palečka, k tomu přidal třiatřicet zápasů za Beroun a stihl si zahrát i své první extraligové play off. K tomu ještě pomáhal libereckým juniorům, takže si na nedostatek zápasů rozhodně nemůže stěžovat.





Statistiky:                               Z    G    A    B    
HC Bílí Tygři Liberec (E)                20    1    1    2  
HC Bílí Tygři Liberec (E,p-o)             5    0    0    0   
HC Berounští Medvědi (1.liga)            33    7    6   13 
HC Berounští Medvědi (1.liga,p-o)         3    0    1    1 
HC Bílí Tygři Liberec - jun. (E)          9    5    7   12 
HC Bílí Tygři Liberec - jun. (E,p-o)      4    4    1    5  

V sezóně 2004/2005 působil Lukáš Pabiška převážně v Berouně. Ze začátku mu to dvakrát nešlo, trenér Vejvoda mu však i přesto dal více šancí a to mu šlo k duhu. Šel výkonnostně nahoru a play off končil ve druhé lajně. Za Liberec nastoupil jen šestkrát, více však pomohl libereckým juniorům.






Statistiky:                              Z    G    A    B    
HC Bílí tygři Liberec (E)                6    0    0    0  
HC Berounští Medvědi (1.liga)           43    4    4    8  
HC Bílí Tygři Liberec - jun. (E)         9    7    6   13  
HC Bílí Tygři Liberec - jun. (E,p-o)     6    4    4    8

Petr Vampola přicházel kdysi do Liberce ze Vsetína s pověstí velkého talentu. Před sezónou ho přibrzdilo zranění, díky kterému neměl pořádnou letní přípravu. Na začátku sezóny bylo rozhodnuto o jeho uvolnění na střídavý start do Českých Budějovic. Protože však Liberec kosila zranění, v sestavě Tygrů se několikrát objevil. Objevoval se však na ledě sporadicky ve čtvrtém útoku, kde mnoho prostoru nedostával. Odchod do Budějovic na hostování do konce sezóny tak byl pro něho vysvobozením. Začátek mu v Budějovicích vyšel, pak však opět přišlo zranění. Nyní už je opět v letní přípravě v Liberci a doufá v lepší zítřky.



Statistiky:                              Z    G    A    B    
HC Bílí Tygři Liberec (E)               27    2    3    5 
HC České Budějovice (1.liga)            14    3    4    7  
HC České Budějovice (1.liga,p-o)         8    0    0    0 

Z mladých hráčů možná loni nejvíce překvapil. Řeč je o Janu Víškovi. Od trenéra Palečka dostal šanci poměrně pravidelně nastupovat za Liberec, takže hostování v Berouně bylo spíše krátkou epizodkou. Mladická dravost ruku v ruce se šikovností, to je to, co ho zdobí.






Statistiky:                               Z    G    A    B    
HC Bílí tygři Liberec (E)                38    1    1    2    
HC Bílí Tygři Liberec (E,p-o)             8    0    0    0   
HC Berounští Medvědi (1.liga)             5    2    0    2  


Nyní jsou na řadě borci, kteří v loňské sezóně ani jednou za Bílé Tygry nenastoupili, ale stále jim běží pod Ještědem smlouva a jsou hráči Bílých Tygrů.

Brankáři

Trochu sešel z očí, ale schopným brankářem Jan Koťátko stále je. Talentovaný brankář si v sezóně 2002/2003 zachytal za Bílé Tygry extraligu, v další sezóně však na něho nezbylo místo. Odešel hostovat do prvoligové Třebíče, kde se však nedokázal prosadit na post jedničky. Jeho kariéra tak trochu uvadá, v současnosti pro něj generální manažer Jech hledá angažmá.





Statistiky:                          Z      Pr.       %    
SK Slavia Třebíč (1. liga)          13     4,68     87,3 

Obránci

Naposledy si za Bílé Tygry zahrál v sezóně 2002/2003. Šikovný bek Václav Kočí od té doby zakotvil v Ústí nad Labem. Pouze v sezóně 2003/2004 vypomohl tehdy sestupujícím Českým Budějovicím. V loňské sezóně patřil mezi opory zadních řad Ústí a tak není divu, že si ho jako posilu pro nadcházející sezónu vyhlídl extraligový Litvínov, kam odchází na roční hostování.





Statistiky:                             Z    G    A     B    
HC Slovan Ústí nad Labem (1.liga)      50    4    11   15  
HC Slovan Ústí nad Labem (1.liga,p-o)  10    3     0    3  

Zkušený bek Robert Pospíšil prošel v kariéře již devíti kluby. V Liberci naposledy hrál v sezóně 2002/2003. V loňské sezóně si vyzkoušel tak trochu hokejově exotické angažmá ve Francii, kde hrál za tým IC Epinal.







Statistiky:                      Z    G    A    B    
IC Epinal (French League)       28    1    0    1

Aleš Vála je libereckým fanouškům stále dobře povědomý. Služeb ostříleného mazáka letos rádo využilo ambiciózní Ústí nad Labem, kam jednatřicetiletý obránce zamířil na hostování. Ústí bylo s jeho výkony spokojeno natolik, že zde bude Aleš působit i v příští sezóně, opět formou hostování.






Statistiky:                               Z    G    A     B    
HC Slovan Ústí nad Labem (1.liga)        51    6   11   17  
HC Slovan Ústí nad Labem (1.liga,p-o)     8    1    1    2  


Útočníci

Miroslav Hájek toho stihl v loňské sezóně hodně. Zahrál si první ligu za Budějovice, ale v nabytém kádru se neprosadil. Odešel do Písku, odkud však po dvaceti zápasech odešel na hokejově zajímavé angažmá do Belgie. V příští sezóně by měl hrát za Kometu Brno, kam odchází na roční hostování.







Statistiky:                            Z    G    A    B    
HC České Budějovice (1.liga)          11    0    2    2
IHC Písek                             20    2    3    5  
Phantoms Deurne (Belgian League,p-o)   ?    0    1    1
Phantoms Deurne (Belgian Cup)          1    0    1    1
Phantoms Deurne (Coupe der Lage Landen)  3  1    2    3

Na Vítězslava Jankových v Liberci rádi vzpomínají. V postupové sezóně byl členem nejúdernějšího útoku první ligy spolu s Musilem a Rozsívalem. Kádr po postupu dostal změn, Jankových se neprosazoval tak jako v první lize a v sezóně 2003/2004 odešel na hostování do Kladna. Loňskou sezónu pak strávil v Ústí, kde se opět probudily jeho kanonýrské schopnosti.





Statistiky:                               Z    G    A    B    
HC Slovan Ústí nad Labem (1.liga)        49   13   15   28  
HC Slovan Ústí nad Labem (1.liga,p-o)    10    3    3    6  

To samé, co o Jankových platí o Mojmíru Musilovi. Jen hokejové cesty se rozešly. Musil zamířil po patnácti zápasech za Bílé Tygry v sezóně 2003/2004 do Anglie, kde hrál za London Racers. Po návratu do Čech stály o jeho služby České Budějovice, kterým pomohl k postupu. K tomu ještě vypomohl krátkodobě Vsetínu v extralize. V příští sezóně posílí Mladou Boleslav, se kterou by se chtěl prát o postup do nejvyšší soutěže.





Statistiky:                         Z    G    A    B    
HC České Budějovice (1.liga)       46   13    8   21
HC České Budějovice (1.liga,p-o)   11    0    0    0
HC Vsetín                           5    2    0    2

Tak trochu velkou neznámou je Jan Šulc. Mladý útočník v loňské sezóně vystřídal na hostování hned tři kluby – Hradec Králové, KLH Chomutov a ve druhé lize SC Blue Bucks Kolín.








Statistiky:                       Z    G    A    B    
HC VČE Hradec Králové (1.liga)    7    0    0    0
KHL Chomutov (1.liga)            17    2   10   12
SC Blue Bucks Kolín (2. liga)    19    4    6   10

						

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Reprezentace U18 začíná přípravu na MS, v nominaci i Galvas s Králem

Z našeho fanshopu

Hokejka dřevěná brankářská

185 Kč
Koupit

Triko dámské Bulíř

495 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská modrá

895 Kč
Koupit

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit