Bílí Tygři Liberec

Václav Novák ve svém posledním rozhovoru před ruskou misí

Date of publication Author Jan Rachota

Pro fanoušky to byl šok. Václav Novák odchází z Liberce. Kapitán, bojovník k pohledání, srdcař, symbol libereckého klubu. Synonym by mohlo být několik. Zkušený útočník odchází na své první zahraniční angažmá do ruského Avangardu Omsk. Jaké jsou jeho dojmy, je na ruskou misi připraven? Nejen to, ale i mnoho dalšího se dozvíte v následujícím rozhovoru.

Audio: Loučení Václava Nováka v mp3 - díl 1
Loučení Václava Nováka v mp3 - díl 2

Na Václavu Novákovi bylo vidět, že vývoj poslední dní ještě nestačil pořádně absorbovat...

Já jsem se z toho ještě nevzpamatoval. Během deseti dní se u mě toho změnilo tak strašně moc. Začal jsem sezónu letos úplně špičkově, ono ostatně celému mančaftu. Nejprve přišla pozvánka do reprezentace a pak Omsk.

Ono reprezentace a Rusko spolu souvisí. Nebýt klubu a hokejového zázemí tady, party v mančaftu - do reprezentace bych se nikdy nedostal. Hokej je kolektivní sport, hrozně mi tady v Liberci všichni pomohli. Jsem v jednatřiceti poprvé v nároďáku, splnil jsem si hokejový sen. Hokejový život není tak dlouhý, vážím si toho, jak se klub ke mně zachoval, že mě do Omsku uvolní. Budu se snažit tam vydržet co nejdéle.

Jak jsi reagoval na nabídku Omsku, přemýšlel jsi dlouho?

Když jsem dostal tuhle nabídku, musel jsem to v první řadě probrat s rodinou. S manželkou jsme se dohodli, že kdybych to nezkusil, tak toho budu jednou v životě litovat. Ta nabídka byla natolik lukrativní, že jsme se dohodli, že Rusko zkusím. Dostal jsem šanci zabezpečit jak sebe, tak hlavně svou rodinu do konce života.

Když souhlasila rodina, bylo již důležité jen dohodnout se tady s klubem. Znovu opakuji, že si vážím, že mi vyhověli.

Co vlastně ty a ruština?

Trochu rusky rozumím. Měl jsem ruštinu ve škole, ale moc jsem jí nevěnoval pozornost. Spíše jsem se věnoval hokeji. Ale strach z toho nemám, nějak to tam opráším.

Rodina pojede do Ruska s tebou? Už víš, jak a kde budeš bydlet?

První měsíc a půl bude asi hodně těžký. Domů se vrátím totiž až na Vánoce, teprve poté se mnou odletí rodina. Mám osmnáctiměsíční dcerku Nikolku, budu tam bez manželky...bude to těžké, ale musím se s tím vypořádat. Když jsem jezdil po soustředěních s manželkou jsme si telefonovali, ale dítě, to je něco fantastického a bude se mi strašně stýskat. Poté už to půjde, mám ve smlouvě, že klub mi platí veškeré letenky, takže rodinu tam po Novém roce určitě budu chtít.

K bydlení zatím nevím vůbec nic, bude to takové překvapení.

V Liberci panuje v kabině uvolněn atmosféra, jsi připraven na tradiční ruský dril?

Pro mě to bude strašný průšvih. Já jsem typ člověka, který si tady v kabině dělá samé srandičky, řve, huláká...V Rusku to bude těžké, jejich humor neznám...Asi se ho budu muset naučit, ale bůhví jestli to za ten půlrok vůbec stihnu. Pokud tam vůbec existuje, jesti ti jejich hráči nejsou jen práce práce práce...Bez srandy ten hokej taky nejde. Myslet pořád jen na hokej, to je nesmysl.

Je něco čeho se již takhle před odletem bojíš?

Asi té zimy. A z toho létan letadlem na zápasy. Mám s lítáním drobné problémy. Ono letět na zápas a dát si pár panáků, to by asi nebylo ono...smích...

Neděsí tě představa, že z Ruska se již vrátilo x českých hráčů s tím, že se neprosadili a kluby s nimi rozvázaly kontrakty?

Může se mi to stát taky. Ale pokud mě klub nevyhodí, tak já tam zůstanu a vydržím to.

Co vlastně od angažmá v Omsku očekáváš?

Čekám velkou dřinu. Ale nebojím se toho, nejsem typ hráče, který nerad trénuje. Je mi sice jednatřicet, každý si myslí, že je to vrchol, ale u mě to není vrchol - věřím tomu, že ten hokej ještě pár let budu hrát. Očekávám, že to bude zkušenost, že vyzkouším novou ligu, že tam zabezpečím rodinu. Nepřenesl bych přes srdce, kdyby si někdo říkal, to byl kapitán Bílých Tygrů a kde je teď. Já si chci držet svoji úroveň, kvůli tomu do Ruska jdu.

Vidíš v působení v ruské superlize větší šanci na reprezentaci?

Teď jsem se dostal do reprezentace poprvé, to je můj vrchol. Já se ho budu snažit trenéra Hadamzcika nezklamat. Buď mu do koncepce zapadnu, nebo ne. Ví jaký jsem hokejista, jaký styl hraji, když mě pozve na další sraz, tak budu rád. Ale říkám, je to můj první sraz a já budu muset udělat hodně proto, abych si to zasloužil.

Čekal jsi třeba před sezónou, že by ti to mohlo takhle jít?

Kdyby mi to někdo řekl, tak tomu neuvěřím. Jde i o spoluhráče. Nám se ta naše trojice osvědčila loni v play off, bylo otázkou času, kdy nás dá trenér s Lubo Vaicem a Andrejem Podkonickým znovu dohromady. Udělal to a já myslím, že nelituje. Věřili jsme, že tu formu budeme mít a že ten mančaft potáhneme. Vyhovuje mi náš styl - hodně bruslíme, hrajeme přímočarý, rychlý hokej. Výsledky jsme měli, škoda jen, že se zranil Andrej. Petr Šachl ho dobře nahradil a věřím tomu, že tam teď místo mě zapadne i jiný hráč. To jsou hráči, se kterými je radost hrát, budou mi chybět.

Byl jsi takový mluvčí týmu, vůči veřejnosti - kdo myslíš, že převezme tvou roli?

Dobře v tomhle umí mluvit Milan Hnilička nebo Valda Jiruš. Ani jeden z nich s tím nebude mít žádný problém.

Kontaktoval jsi už někoho v Rusku? Milan Hnilička mi včera sehnal číslo na Milana Krafta, který v Omsku hraje. Dnes večer bych mu chtěl zavolat. Jdu do cizího prostředí, nevím ani, co si vzít na sebe. Nevím vlastně nic, ani s kým třeba začíáme hrát.

Jak přijala to že odcházíš přijala kabina, kdy se to spoluhráči dozvěděli?

Kluci se to doslechli, všichni mi to přejí. Kdyby byli na mém místě, tak nebudou váhat a půjdou tam taky. Jdu tam do konce dubna,pak se vrátím sem a život půjde dál. Kabina se se mnou rozloučila perfektně...

Bonus, loučení Václava Nováka s libereckými fanoušky.

Audio: Loučení Václava Nováka v mp3 - díl 1 (350 Kb)
Loučení Václava Nováka v mp3 - díl 2 (350 Kb)

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

VIDEO: Rozhodněte o nejlepším brankářském zákroku sezóny!

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Z našeho fanshopu

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit

Vlajka na auto velká bílá

160 Kč
Koupit

Mikina s logem dámská šedá

895 Kč
Koupit

Kartičky ELH 2023/24 2.série

65 Kč
Koupit