Bílí Tygři Liberec

Slovenské opory nebo reprezentant Kanady. Kteří cizinci se z Liberce probojovali až na mistrovství?

Date of publication Author Vladimír Vykoukal

Liberec - Pod Ještědem se v posledních letech vystřídalo několik hráčů ze zahraničí, kteří se stali významnými oporami Bílých Tygrů. Několik z nich si dokonce zahrálo na mistrovství světa. A nebyli to jen hráči ze sousedního Slovenska, v našem klubu se objevili i reprezentanti Lotyšska nebo silné Kanady. Pojďme si nyní společně připomenout všechny cizince, jejichž výkony v libereckém dresu je dostaly až na šampionát.

O českých hráčích, kteří se z Liberce podívali až na šampionát, si můžete přečíst zde.

Mladičký Slovinec a slovenské opory

První cizinci, kteří si svými výkony vysloužili nominaci na mistrovství světa, se pod Ještědem objevili v sezóně 2005/06. Asi nikoho nepřekvapí, že tím prvním byl slovenský kanonýr Lubomír Vaic, který si v zmíněném ročníku připsal 52 kanadských bodů. Na šampionátu sice nastoupil do všech zápasů svého týmu, čtvrtfinálovému vyřazení ale nezabránil.

Druhé jméno už je víc překvapivé. Na mistrovství byl totiž v stejné sezóně nominován tehdy teprve dvacetiletý Slovinec Rok Pajič, jenž měl na svém kontě pouze 11 zápasů za první tým Bílých Tygrů, zbytek ročníku strávil na hostování v 1. lize. Na šampionátu nakonec odehrál jen jedno utkání, bezesporu ale nasbíral cenné zkušenosti.

Hned v dalším ročníku reprezentoval liberecké barvy další slovenský útočník Andrej Podkonický. Ten nechyběl v nominaci našich sousedů ani v dalších sezónách, v kterých předváděl v dresu Tygrů velmi kvalitní výkony. Podkonický se celkově zúčastnil tří světových šampionátů, žádnou medaili však nezískal.


Tygr v Kanadě a lotyšský bojovník

Tygři jednou měli svého zástupce dokonce i v napěchované reprezentaci Kanady. Stalo se tak v roce 2013, kdy v NHL proběhla výluka a Liberec mimo jiné posílil i kanadský útočník Wayne Simmonds. Ten za náš tým odehrál jen šest utkání a vrátil se zpátky do zámoří, kde následně dohrál zbytek sezóny. Na konci ročníku reprezentoval svou zemi na mistrovství světa ve Švédsku a Finsku, ani on ale nedokázal zabránit vyřazení ve čtvrtfinále.

Dalším cizincem, který se z Liberce dostal až na mistrovství, byl lotyšský útočník Koba Jass. Ten pod Ještěd přišel z Kladna a hned po první sezóně pod Ještědem se dostal na šampionát. V nominaci nechyběl ani následující ročník, ani jednou ale Lotyšsku nepomohl k postupu ze skupiny.


Šelmy pravidelnou součástí slovenské reprezentace

V posledních letech se v Liberci vystřídalo mnoho slovenských hráčů, kteří patřili mezi největší opory našeho týmu. A proto asi nikoho nepřekvapí, že si několik z nich zahrálo i na mistrovství světa.

Prvním z nich byl Martin Bakoš, jenž byl poprvé nominován po mistrovské sezóně 2015/16. Na šampionátu sice nastoupil do všech sedmi zápasů, Slovensko však skončilo těsně před branami čtvrtfinále.

Hned v dalším ročníku reprezentovali naše sousedy další dva Tygři, obránce Adam Jánošík a útočník Mário Bližňák. Ani oni ale nezabránili dalšímu neúspěchu svého týmu, Slováci totiž opět nepostoupili ze skupiny. Jánošík se společně s Martinem Bakošem šampionátu zúčastnil i v následující sezóně. I toto mistrovství ale pro naše východní sousedy dopadlo neúspěšně.

Na dosavaď posledním šampionátu měli Tygři opět svého zástupce v sestavě domácího Slovenska. Nebyl jím nikdo jiný než kanonýr Libor Hudáček, který od trenéra Craiga Ramsayho dostal hodně prostoru. Jenže ani on nedokázal dotáhnout Slováky k postupu ze skupiny. Trápení našich východních sousedů na mistrovstvích tak stále pokračuje, do čtvrtfinále se naposledy dostali v roce 2013.


To byl výčet všech cizinců, kteří si díky svým výkonům v dresu Bílých Tygrů vysloužili nominaci na světový šampionát. Nezbývá než doufat, že jich bude jen přibývat. Třeba už v příští sezóně, kdy budou za Liberec hrát slovenský obránce Mislav Rosandič a útočník Dávid Gríger!

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Od středy týdenní inventura fanshopu

Nad(h)led #33: Adam Najman nejen o nadcházejícím angažma ve Finsku

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Z našeho fanshopu

Triko jednobarevné logo dětské bílé

295 Kč
Koupit

Hrnek malý s logem

89 Kč
Koupit

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit

Triko dětské Birner

475 Kč
Koupit