Bílí Tygři Liberec

Statistické zhodnocení základní části

Date of publication Author Ondřej Flanderka, Jan Mráček

L i b e r e c - Liberečtí hokejisté dokázali opět vyhrát základní část extraligy. V loňské sezóně uhráli v dvaapadesáti kolech 106 bodů, letos to bylo jen o šest méně. Tradičně velmi silní byli Bílí Tygři na domácím ledě v Tipsport areně, kde získali šestašedesát z osmasedmdesáti možných bodů. Svěřenci Josefa Palečka se i v individuálních statistikách umístili na předních místech. Nejvýraznější postavou co se tabulek týče byl brankář Milan Hnilička, který kraloval statistikám gólmanů. Ale ani ostatní hráči si nevedli špatně, především Václav Pletka mezi útočníky a Valdemar Jiruš s Lukášem Zíbem mezi obránci.

Kanadské bodování

Nejproduktivnějším libereckým hráčem (nepočítáme-li Leoše Čermáka, ten totiž základní část zakončil s 29 body, z toho ale 14 bodů nasbíral při podzimním hostování ve Slavii) byl v základní části Václav Pletka, který nasbíral 28 bodů a celkově se umístil na 32. místě mezi všemi hráči O2 extraligy . Jen pro srovnání, neproduktivnější muž ligy Jaroslav Hlinka ze Sparty nasbíral v průběhu sezony bodů 57.

Zatímco v loňském ročníku se do elitní dvacítky produktivity vešli tři liberečtí hráči, letos se do ní nedostal ani jeden. I to ale vypovídá o velké vyrovnanosti kádru, celkem deset hráčů se totiž dostalo přes patnácti bodovou hranici. Určitě horší sezonu prožil slovenský forward Lubomír Vaic, který před rokem posbíral dvaapadesát bodíků, a v kanadském bodování skončil druhý. Letos si připsal bodů osmnáct.

Mezi obránci se sezóna povedla především Valdemaru Jirušovi a Lukáši Zíbovi. Oba hráči si nejen dobře plnili defenzivní úkoly, ale zároveň výborně stříleli a dařilo se jim v přesilových hrách. Celkově se v produktivitě beků umístili na třetím a šestém místě.

1. Pletka Václav         28 bodů  (47 zápasů)
2. Víšek Jan             24       (52) 
3. Jiruš Valdemar        23       (45)
4. Podkonický Andrej     23       (49)
5. Procházka Stanislav   23       (51) 
6. Šachl Petr            22       (50)
7. Zíb Lukáš             20       (50)
8. Vaic L´ubomír         18       (45)
9. Klimenta Tomáš        16       (48) 

Střelci

Střelecky nejúspěšnějším hráčem byl Václav Pletka, který se trefil dvacetkrát. Pletka se celkově mezi ligovými střelci umístil na 19. místě. Góly střílel prakticky po celý průběh sezóny, a i to mu přineslo pozvánky od Aloise Hadamczika do reprezentačního týmu. Velký úspěch mezi střelci zaznamenal Lukáš Zíb. S 15 zásahy se stal druhým nejlépe střílejícím Tygrem a druhým nejlépe pálícím bekem O2 extraligy. Hned za ním se navíc umístil Valdemar Jiruš.

Přes deset branek se dostalo sedm libereckých hráčů. Kromě zmiňovaného Pletky a Jiruše se Zíbem, ještě útočníci Víšek, Procházka, Podkonický a Šachl. Tito čtyři jmenovaní útočníci hráli po většinu sezóny každý v jiném útoku, což potvrzuje jak rovnoměrně byly branky rozloženy mezi všechny čtyři útoky.

1. Pletka Václav         20 gólů  (47 zápasů)
2. Zíb Lukáš             15       (50)
3. Víšek Jan             12       (52)
4. Jiruš Valdemar        11       (45)
5. Podkonický Andrej     11       (49) 
6. Procházka Stanislav   11       (51)
7. Šachl Petr            10       (50)
8. Vaic L´ubomír          9       (45)
9. Klimenta Tomáš         9       (48)
10. Pabiška Lukáš         9       (49)

Asistence

Neuvěřitelně vyrovnaná je i statistika nahrávačů. Přesně pět Tygrů si v základní části připsalo dvanáct asistencí. V celkovém hodnocení všech hráčů extraligy to však na umístění v první čtyřicítce nestačilo. Mezi obránci to ale Valdemara Jiruše vyneslo na osmou pozici.

V letošní sezoně si hráči připisovali podstatně méně asistencí než loni, kdy si v základní části šest hráčů připsalo dvacet a více přihrávek na gól, což je způsobeno i tím, že se uznává pouze první asistence, na rozdíl od loňského ročníku, kdy se zapisovali dva asistující hráči u jedné branky.

1. Víšek Jan               12 asistencí  (52 zápasů)
2. Jiruš Valdemar          12            (45)
3. Podkonický Andrej       12            (49) 
4. Procházka Stanislav     12            (51) 
5. Šachl Petr              12            (50)
6. Vaic L´ubomír            9            (45)
7. Pletka Václav            8            (47)
8. Novák Václav             8            (33)

Body +/-

Čtveřice hráčů z kádru Liberce se v této individuální statistice dostala do první dvacítky. Sehraná obraná dvojce Jiruš – Moravec v ní byla již před rokem. Letos se do ní vešli ještě Andrej Podkonický a Václav Pletka, který se i v této statistice stal nejlepším Tygrem, stejně jako u kanadského bodování a vstřelených branek. Poměrně s přehledem vyhrál Ondřej Kratěna ze Sparty, který si připsal devětadvacet plusových bodů.

1. Pletka Václav          20 bodů  (47) 
2. Jiruš Valdemar         18       (45)  
3. Moravec Jiří           15       (46)
4. Podkonický Andrej      14       (49)
5. Čermák Leoš             8       (24) 
6. Víšek Jan               7       (52)
7. Zíb Lukáš               7       (50) 
8. Klimenta Tomáš          7       (47)
9. Novák Václav            7       (33)
10. Kočí Václav            7       (52)

Trestné minuty

Přísnější metr rozhodčích a nové pravidlo o zdržování hry při vyhození kotouče mimo kluziště ve vlastním obraném pásmu, působily častější vylučování spíše ze začátku sezony. Nad hranici sta trestných minut se sice dostali tři Bílí Tygři, zatímco v loňské sezóně jen jeden, na druhé straně se ale mnoho hráčů dostalo pod padesáti minutovou hranicí, což je při moderním trendu častého vylučování, velmi dobrý výsledek. Nejtrestanějším hráčem se stal Andrej Podkonický, který dostal několikrát vyšší než dvouminutové tresty a základní část zakončil se 140 trestnými minutami.

Mezi nejméně trestné hráče patřil především Antonín Dušek, který si připsal v osmadvaceti zápasech, ve kterých nastoupil pouze šest trestných minut. Kromě hráčů, kteří nenastupovali pravidelně, si dobře vedl ještě Matrin Rýgl, který ve třiatřiceti zápasech dostal osmnáct trestných minut.

1. Podkonický Andrej        140 minut  (49 zápasů)
2. Krstev Angel             119        (52)
3. Zíb Lukáš                114        (50)
4. Čutta Jakub               99        (37)
5. Procházka Stanislav       85        (51)
6. Žabka Boris               58        (42)
7. Kočí Václav               56        (52)
8. Pletka Václav             56        (47)
----------------------------------------------------------
Dušek Antonín                 6 minut  (28 zápasů)
Hrach Petr                    2        (2)
Nevyhoštěný Michal            2        (1)
Ovčačík Ctirad                0        (1)
Bárta Michal                  0        (1)

Brankáři

Takřka všechny důležité statistiky gólmanů vyhrál Milan Hnilička. Mezi ligovými brankáři měl nejvyšší procentuální úspěšnost zásahů, jako jediný z prvních brankářů zakončil základní část s průměr obdržené branky pod dvě na zápas, a s přehledem si připsal i nejvíce vítězných utkání. V jediné statistice ho předstihl brankář Pardubic Ján Lašák, který si připsal šest zápasů bez inkasované branky, zatímco Hnilička vychytal čisté konto čtyřikrát.

Velmi dobře si vedl také druhý brankář Filip Šindelář, který nastupoval především při zranění Milana Hniličky. I on dokázal v devíti zápasech, které odchytal, dostat průměr obdržených branek na zápas pod dvě. Šindelář si navíc připsal i skalpy silných týmů, když mužstvo s ním v brance dokázalo porazit Spartu, Zlín nebo vyhrát v Pardubicích.

Hnilička Milan  1,82  94,37%   4 x čisté konto  (40 zápasů)
Šindelář Filip  1,99  93,96%                     (9 zápasů)

Zajímavosti na závěr

Celkem tři hráči Liberce nastoupili do všech dvaapadesáti zápasů základní části O2 extraligy. Konkrétně Václav Kočí, Angel Krstev a Jan Víšek. Václav Pletka jel v průběhu sezony šest samostatných nájezdů a všech šest proměnil. Nejvyšší výhra: 43. kolo 10:1 nad Litvínovem. Nejvyšší prohra: 52. kolo 8:4 v Plzni. Deset zápasů Bílých Tygrů skončilo v základní hrací době nerozhodně a o vítězi muselo rozhodnout prodloužení, nebo samostatné nájezdy. V prodloužení se Bílím Tygrům moc nedařilo (1 vítězství x 4 prohry), ale pokud došel zápas až k samostatným nájezdům, pak byli Tygři neomylní a připsali si pět vítězství.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Od středy týdenní inventura fanshopu

Nad(h)led #33: Adam Najman nejen o nadcházejícím angažma ve Finsku

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Z našeho fanshopu

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit

Hokejka dřevěná brankářská

185 Kč
Koupit

Poukaz dárkový 500 Kč

500 Kč
Koupit

Kartičky ELH 2023/24 2.série

65 Kč
Koupit