Bílí Tygři Liberec

Statistické zhodnocení základní části

Date of publication Author Ondřej Flanderka

L i b e r e c - Jako již tradičně Vám po skončení dlouhodobé části extraligy nabízíme její statistické zhodnocení. I letos se Tygrům základní část vydařila, a i když ji nevyhráli jako v posledních dvou letech, zisk jedenadevadesáti bodů je velmi dobrým výsledkem. V individuálních statistikách byli letos hodně vidět Leoš Čermák a Jan Plodek, kteří především v úvodu sezóny okupovali přední příčky jak v tabulce produktivity, tak v té střelecké.

Kanadské bodování

Nejproduktivnějším Bílým Tygrem byl v této sezóně Leoš Čermák. Liberecká „dvanáctka“ se v popředí týmové produktivity držela prakticky po celou základní část. Čermák nasbíral ve čtyřiceti zápasech, které odehrál, devětadvacet bodů a celkově mezi všemi extraligovými hráči obsadil třicáté místo. Vítěz Petr Ton ze Sparty si v padesáti zápasech připsal bodů třiačtyřicet.

Kromě Čermáka se letos na čele produktivity držel i další útočník Jan Plodek. Ten si připsal bodů šestadvacet a nebýt zraněného kolena, přidal by devětadvacetiletý útočník určitě nějaký bod navíc. Na bronzové příčce mezi Tygry skončil Tomáš Klimenta, který letos nasbíral třiadvacet bodů. Za zmínku jistě stojí i osmnáct bodů Václava Pletky. Ten totiž kvůli zranění odehrál jen šestadvacet utkání.

Stejně jako v loňské sezóně, byl i v tomto roce nejproduktivnějším obráncem Valdemar Jiruš. Zkušený bek nastřílel osm branek a přidal jedenáct asistencí. Celkově mezi všemi obránci v extralize skončil čtvrtý, nejproduktivnější obránci ligy Václav Benák a Milan Toman nasbírali shodně čtyřiadvacet bodů.

1. Čermák Leoš       29 bodů   (40 zápasů)
2. Plodek Jan        26        (39)
3. Klimenta Tomáš    23        (43)
4. Pabiška Lukáš     21        (45)
5. Jiruš Valdemar    19        (49)
6. Pletka Václav     18        (26)
7. Zíb Lukáš         16        (41)
8. Kašpařík Pavel    16        (52)

Střelci

Stejně jako kanadskému bodování, i této statistice vévodí Leoš Čermák. Muž, který letos skóroval i v reprezentačním dresu, si v extralize připsal dvacet gólů. Nejlepší střelec soutěže Jaroslav Balaštík ze Zlína přidal ještě o devět branek více. Kromě Čermáka dokázali více jak deset branek nastřílet ještě dva Tygři, Tomáš Klimenta a Jan Plodek.

Mezi obránci byl stejně jako v loňské sezóně nejlepším střelcem Lukáš Zíb. Čerstvě jedenatřicetiletý bek se letos trefil desetkrát a v lize dokázal pouze jediný obránce dát více branek než on. Konkrétně znojemský Richard Jareš, který si připsal o jednu branku víc.


1. Čermák Leoš       20 gólů   (40 zápasů)
2. Plodek Jan        15         (39)
3. Klimenta Tomáš    13         (43)
4. Zíb Lukáš         10         (41)
5. Pabiška Lukáš      9         (45)
6. Pletka Václav      9         (26)
7. Jiruš Valdemar     8         (49)
8. Kašpařík Pavel     8         (52)
9. Šachl Petr         8         (35)

Asistence

Nejlepším nahrávačem v libereckém týmu je Lukáš Pabiška, který letos připravil pro své spoluhráče dvanáct branek. V těsném závěsu jsou za Pabiškou Valdemar Jiruš a Jan Plodek, který se i v této statistice umístil na druhém místě. Nejlepším extraligovým nahrávačem se letos stal třinecký útočník Jan Peterek, který přihrál na jedenatřicet branek.

Česká extraliga už druhý rok nezapočítává druhé asistence, a tak jsou hráči oproti starším ročníkům poněkud znevýhodňováni. V loňském ročníku si celkem pět Tygrů připsalo rovněž dvanáct asistencí, zatímco před dvěma lety si Lubomír Vaic připsal gólových přihrávek dvaatřicet.


1. Pabiška Lukáš      12 asistencí  (45 zápasů)
2. Plodek Jan         11            (39)
3. Jiruš Valdemar     11            (49)
4. Klimenta Tomáš     10            (43)
5. Čermák Leoš         9            (40)
6. Pletka Václav       9            (26)
7. Kašpařík Pavel      8            (52)
8. Víšek Jan           8            (47)
9. Hunkes Jiří         8            (51)

Body +/-

Nejvíce plusových bodů letos nasbíral Leoš Čermák, konkrétně čtrnáct. Na druhém místě se umístil jeho spoluhráč z první formace Pavel Kašpařík, který základní část zakončil s deseti plusovými body. Z obránců byl nejlepší s devíti plus body Jiří Moravec. Celkově nejvíce plusových bodů (30) nasbíral v extralize slávistický obránce Tomáš Žižka.


1. Čermák Leoš        14 bodů    (40 zápasů)
2. Kašpařík Pavel     10         (52)
3. Víšek Jan           9         (47)
4. Moravec Jiří        9         (47)
5. Klimenta Tomáš      7         (43)
6. Pabiška Lukáš       6         (45)
7. Jiruš Valdemar      6         (49)
8. Zíb Lukáš           6         (41)

Trestné minuty

Dva hráči letos překročili hranici sta trestných minut, řízní obránci Angel Krstev (102 trestných minut) a Boris Žabka (133 tm). Naopak z hráčů, kteří odehráli většinu utkání základní části, si velmi dobře vedli Antonín Dušek, Tomáš Klimenta a Jan Víšek. Tradičně velmi čistě odehrál prakticky všechny zápasy liberecký sympaťák Jan Plodek, který velmi dobrou základní část korunoval pouhými dvanácti trestnými minutami v devětatřiceti zápasech.


1. Žabka Boris          133 minut    (46 zápasů)
2. Krstev Angel         102          (52)
3. Čermák Leoš           85          (40)
4. Blatný Zdeněk         73          (23)
5. Procházka Stanislav   63          (43)
6. Hunkes Jiří           62          (51)
-----------------------------------------------------------
Kříž Pavel                0           (1)
Jech Ctibor               2           (10)
Rapáč Richard             2           (9)
Podkonický Andrej         2           (5)
Rýgl Martin               4           (12)
Hruška Ondřej             6           (12)
Plodek Jan               12           (39)
Dušek Antonín            12           (50)

Brankáři

V libereckém brankovišti se letos vystřídali čtyři gólmani. Marek Pinc, Michal Fikrt, Milan Hnilička a Pavel Falta. Nejvíce zápasů odchytal Marek Pinc, který po svém příchodu z Vítkovic stihl za Tygry nastoupit v šestadvaceti zápasech, a odchytal tak přesně polovinu základní části. Milan Hnilička před odchodem do Ufy sehrál patnáct utkání a Michal Fikrt ve své premiérové extraligové sezóně nastoupil třináctkrát. Pavel Falta odchytal jedno celé utkání ve Varech a krátký start si připsal i v utkání v Pardubicích. Všichni čtyři brankáři dosáhli procentuální úspěšnosti zákroků přes dvaadevadesát procent. Nejlepším brankářem extraligy se podle této statistiky stal Martin Vojtek z Třince.


Pinc Marek      26 záp. - 2,29 - 92,77% - 2x čisté konto   
Fikrt Michal    13 záp. - 2,09 - 93,55% - 1x čisté konto
Hnilička Milan  15 záp. - 2,02 - 93,70% - 2x čisté konto
Falta Pavel      2 záp. - 3,00 - 93,02% 

Zajímavosti na závěr

Dva hráči z libereckého kádru odehráli všech dvaapadesát utkání základní části. Konkrétně Angel Krstev a Pavel Kašpařík, oba kromě toho navíc stihli reprezentovat Českou republiku na Euro Hockey Tour. Nejvyšší výhra v sezóně: 1. Kolo 6:1 nad Ústím a 28. Kolo taktéž 6:1 nad Vítkovicemi. Nejvyšší prohra: 50. kolo 5:2 v Pardubicích.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

TOP 3 zápasy sezóny: Rekordní derby i skalp lídra

Získejte originální hrané dresy Tygrů ze sezony 2023/24!

Sbírej oficiální kartičky TELH! Druhá série pro sezonu 2023/24 je venku

Z našeho fanshopu

triko poškrábané logo pánské černé

310 Kč
Koupit

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo dětské bílé

295 Kč
Koupit

Rohožka sezona 23/24

690 Kč
Koupit