Bílí Tygři Liberec

Boston chceme porazit, říká trenér Jiří Kalous

Date of publication Author Jan Mráček

L i b e r e c - Během letní přípravy si před jedním z ranních tréninků na nás udělal hlavní trenér "áčka" čas a prozradil něco z kuchyně letní přípravy. V rozhovoru jsme se také vrátili k minulé sezoně a naopak jsme se podívali na tu nadcházející, kde jedním z vrcholů bude utkání proti týmu NHL z Bostonu

Když se ještě vrátíme k loňské sezóně, jak se vlastně rodil onen relativní úspěch? Asi ne moc lehce, že?

Když budu upřímný, tak musím říct, že se rodil hodně těžce. Určitě to pro nás nebyla jednoduchá sezona. Upřímně jsem očekával, že to bude malinko snazší. Nicméně, i přes ty problémy, které nás v sezoně sužovaly, jsme to zvládli velice slušně a vzhledem k dalšímu vývoji si myslím, že jsme udělali velice slušný výsledek.

Když Liberec vypadl s Pardubicemi 4:0, mnozí kritici považovali tento výsledek za ostudný, nicméně Pardubice zopakovaly toto skóre i proti svému finálovému soupeři. Jak byste semifinálovou sérii zhodnotil vy?

Musím říct, že jsem byl velmi nespokojen co se týče výsledku série s Pardubicemi. Nemá smysl si cokoliv namlouvat, ale výsledek hovoří jasně pro Pardubice. Nemám ve zvyku si říkat, jak jsme hráli dobře a při tom prohrát 4:0. Znovu musím říct, že co se výsledku série týče, tak se stavem 4:0 jsem byl nespokojen. Sledoval jsem našeho přemožitele i ve finálové sérii a musím říct, že Pardubice měly hodně povedenou sezónu. Líbila se mi především jejich celková organizace hry a Vítkovice neměly šanci, vzhledem k tomu co ve finále Pardubice předváděly. Nutno podotknout, že zvítězily naprosto zaslouženě.

Od začátku května se už věnujete přípravě na sezónu novou. Hodně hráčů tuhle část nemá v lásce, jak je to u vás trenérů?

Pro nás trenéry to je období relativního klidu. Je to každodenní práce, kdy se snažíme s týmem pracovat tak, aby byly položeny základy kondiční i psychické připravenosti, aby tým mohl v sezóně dobře fungovat. Snažíme se to samozřejmě udělat co nejlépe a myslím, že se nám daří rámcově plnit naše představy.

Jak tedy konkrétně příprava probíhá?

Scházíme se okolo osmé hodiny ranní, každý pracovní den. V půl deváté začínáme první tréninkovou jednotku, která trvá cca do jedenácti hodin. Snažíme se v maximální možné míře využívat sportoviště v okolí arény a Liberce. Nedávno jsme se vrátili ze soustředění, které probíhalo na Sychrově, kde jsme hodně běhali a jezdili na kole. Odpoledne jsou pak další tréninkové fáze, kdy se od šestnácti hodin do osmnácti hodin věnujeme dalším aktivitám. Ve středu a v pátek máme většinou pouze jeden trénink ráno. Tento rytmus nás čeká do konce června, kdy nás čeká ještě jedno kratší soustředění na Sychrově s trochu jiným zaměřením. Snažíme se, aby příprava byla co nejpestřejší, protože letní dril není zas až tak příjemný, snažíme se tam přidávat různé prvky, měnit způsob tréninku, tak aby to nebylo jednotvárné. Na závěr pak čekají hráče funkční testy. Poté dovolená v délce čtrnáct dní až tři týdny.

Teď pojďme ke změnám v týmu, jak jste vy osobně přivítal nováčky v týmu a měl jste právo hovořit do jejich výběru?

Do týmu přišlo pět nových hráčů, konkrétně Tomáš Vak, Jarda Kudrna, Marek Trončinský, David Štich a Tomáš Vošvrda. Musím říct, že zatím žádný problém není a jsem rád, že se rychle a přirozeně začlenili do týmu a zahájili s námi přípravu. Jediný kdo přišel později byl Jarda Kudrna, který se vracel z Ruska a k dohodě došlo v průběhu května, takže s námi trénuje od začátku června. Změny jsme samozřejmě konzultovali s manažerem a došlo mezi námi k jednoznačné shodě.

Vím, že je na to asi brzo, ale rýsují se vám už nějaké formace pro nadcházející ročník?

Pravdou je, že si s tím už tak trochu hraju, zkouším si v hlavě představit různé varianty. To co už teď vím, je, jak začneme devatenáctého července přípravu na ledě.

Tým odehraje o dva přípravné zápasy víc než vloni, není to trochu riziko?

Riziko to podle mě není, my máme určitý záměr v předzávodním období. V přípravných utkáních chceme dát prostor hráčům z farmy v Benátkách a některým juniorům, takže to chceme rozložit do více zápasů. Máme určitou představu, chceme, aby každý hráč odehrál určitý počet utkání.

Na turnaj do Švýcarska tak stejně jako vloni pojede kádr, který bude téměř shodný s tím, který bude nastupovat v extralize?

Ano, tam už pojedeme kompletní plus nějací hráči navíc, protože tam máme čtyři utkání, takže s námi pojede jedna celá pětice hráčů navíc.

Má pro vás letošní příprava nějaké pozitivum?

Jedno ano. Oproti loňsku trénujeme všichni. Vloni nás trénovalo velmi málo a hodně hráčů, když jsem přišel, nemohlo ze zdravotních důvodů trénovat, protože byli po různých operacích a v rekonvalescenci. Letos jsme kompletní kromě Andreje Podkonického, který je po mistrovství světa, takže dostal volno a také Petra Nedvěda, který se připravuje individuálně.

Jaké to pro vás je, když v případě Petra Nedvěda nemáte hráče během letní přípravy pod svou kontrolou?

Samozřejmě je to celé postaveno na důvěře. Navíc jsme s Petrem v kontaktu a on sám se zapojí do některých tréninků. Věřím, že k tomu přistupuje zodpovědně. Vloni přišel perfektně připravený a věřím, že tomu bude tak i letos až se naplno připojí k týmu.

Jak jste se vyrovnávali s nepříliš velkou přízní počasí.

Je to nepříjemné, ale pokud venku nejsou hromy a blesky tak trénujeme za každého počasí. I hráči si na to už zvykli, jde jen o to, že to je nepříjemné, když je venku mokro a brodíte se vodou. Plán přípravy, který jsme si stanovili se nám zatím daří dodržovat.

Stihl jste si užít i nedávno skončené mistrovství světa?

Mistrovství jsem sledoval a jsem rád, že to dopadlo takhle dobře. Jsem nadšený z tohoto výsledku. Samozřejmě tento tým byl na začátku hodně odepisován, vzhled k neúčasti hráčů z NHL a vhledem k počtu omluvenek. Podle mě se potvrdila jedna věc, a sice ta, že když jsou naši hráči velmi tvrdě kritizováni a odepisováni ještě před začátkem šampionátu, nebo v jeho samotném průběhu, tak jsou pak schopni podat maximální výkony. Trochu mi to připomínalo Nagano, kdy náš tým odjížděl a nikdo jim nedával žádnou šanci a přesto se mu podařilo vyhrát turnaj století. Tenhle tým prokázal obrovskou vnitřní sílu a charakter a povedlo se mu dokázat neskutečnou věc pro mnohé a sice tu, že vyhrál MS.

Budete v podstatě prvním trenérem, který povede extraligový klub na vlastním území proti celku NHL z Bostonu, jak se na tuto událost těšíte?

Musím říct, že se těším hodně. Je to takový bonbónek pro všechny z nás. Sám jsem hodně zvědavý jaká ta konfrontace bude, i z hlediska trenérského mě zajímá jak moc budeme konkurence schopní proti takovému týmu.

Půjdete do toho naplno, nebo se utkání ponese spíše v přátelském duchu?

My si nemůžeme dovolit vypustit žádné utkání. Obzvlášť pokud se jedná o takový zápas. My když jdeme do jakéhokoliv zápasu tak ho chceme vyhrát ať už je to proti komukoliv a tím spíš když máte tu možnost nastoupit proti týmu NHL takže si opravdu nemyslím, že by si někdo dovolil to vypustit. My je určitě budeme chtít porazit, a to jak to dopadne, tak na to jsme tu všichni zvědaví.

Pane Kalousi, děkuji vám za rozhovor.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Ve finále Zlaté helmy hned dva Tygři!

Od středy týdenní inventura fanshopu

Nad(h)led #33: Adam Najman nejen o nadcházejícím angažma ve Finsku

Z našeho fanshopu

Poukaz dárkový 500 Kč

500 Kč
Koupit

Body modré s kr.rukávem a barevným logem

295 Kč
Koupit

Kartičky ELH 2023/24 2.série

65 Kč
Koupit

Šála bílá s logem

320 Kč
Koupit