Bílí Tygři Liberec

Základní část 2010/11: Nenápadně až na druhé místo

Date of publication Author Petr Schultz

L i b e r e c - Dvaapadesáti kolům základní části v neděli odzvonilo a Bílí Tygři půjdou do předkola play-off z druhého místa. V následujícím článku jsme se snažili krátce shrnout první fázi sezóny, to nejdůležitější mají Liberečtí ovšem před sebou.

Letní dril a doplnění kádru

Tým libereckých šelem převzal ve své druhé sezóně jako hlavní kouč opět trenér Jiří Kalous a spolu s asistentem Filipem Pešánem přivítali do kádru hned několik nových jmen. Jako první se objevila posila jménem Tomáš Vak, která tak měla zacelit díru na centru za Pavla Kašpaříka, jenž se vydal do Českých Budějovic. Zadní řady vyztužili obránci Marek Trončinský, který přišel z Kladna, a z kanadské juniorky Montrealu posílil Liberecké důrazný David Štich. Modrobílou údernou sílu v útoku posílil Jaroslav Kudrna, který se vrátil po letech strávených v Rusku (Metallurg Magnitogorsk) a jako nového chlebodárce si vybral tým ze severu Čech. Po odchodu finského Tero Leinonena do švédského Linköpingu se vedení modrobílých rozhodlo zalovit po novém brankáři v českých extraligových vodách. Na pozici dvojky tak přišel téměř dvoumetrový gólman Tomáš Vošvrda z Vítkovic, který do té doby odchytal tři minuty v nejvyšší soutěži. Těsně před sezónou navíc ztroskotal projekt kolem KHL ve slovenském Popradu, a tak Liberečtí mohli přivítat do svého kádru i poslední posilu a to útočníka ošlehaného švédskou Elitserií Miloslava Hořavu.

 
 
Miloslav Hořava se stal zřejmě nejzvučnější letní posilou Bílých Tygrů.
 
 
Kádr Bílých Tygrů nejen posiloval před sezónou, ale zaznamenal také odchody. Na ruskou misi se odhodlal nejproduktivnější hráč sezóny 2009/10 Milan Bartovič, jehož novým chlebodárcem se stal Atlant Mytišči. Po sezóně se vedení rozloučilo také na dobro s brankářem Michalem Fikrtem (Nitra), Zdeňkem Blatným a také Václavem Nedorostem, jenž se podobně jako rychlík Bartovič vydal na východ, konkrétně do Metallurgu Novokuzněck.

Začátek letní přípravy Podještědským vyšel a na úvod si tým překvapivě poradil v Havlíčkově Brodě se Spartakem Moskva. Mančaft pak dobře vstoupil do letního Tipsport Hockey Cupu a nebyl daleko od postupu do semifinále. Už se stalo tradicí, že se Liberečtí vydávají v srpnu do Švýcarska, kde sehrají několik přípravných duelů s tamními týmy a i kluby odjinud z Evropy. Tygři si nakonec ze země helvétského kříže přivezli výhru, když v Biasce porazili ve finále Ambri-Piotta.

Základní část bez větších přešlapů

 
 
Petr Nedvěd vyhrál kanadské bodování klubu a skončil s týmem na druhém místě.
 
 
Bílí Tygři odstartovali sezónu dobře a ve čtyřech úvodních utkáních dokázali vždy bodovat. Pak sice přišel krátký třízápasový výpadek, ale tým dlouho bez vítězného nápoje nezůstal. V tomto duchu se nesla prakticky celá sezóna a tým nezaznamenal nějaké větší černé série. Nedvěd a spol. ale schytali několik slušných výprasků. Stačí si vzpomenout na utkání s Mladou Boleslaví nebo souboj o první příčku v Třinci. Tygrům ale dělaly problémy reprezentační pauzy, respektive utkání po přestávkách evropských turnajů. Liberečtí potřebovali na rozjezd totiž vždy minimálně jedno utkání. Modrobílí přesto útočili prakticky až do konce soutěže na Prezidentův pohár pro nejlepší tým základní části. V jejím závěru ale nezvládli slibně rozehraný souboj s Litvínovem a právě tyto body chyběly, aby tým potřetí v historii opanoval první část soutěže. Fanoušky tak mohlo na konci sezóny těšit alespoň třetí místo Petra Nedvěda v kanadském bodování extraligy a překonaný klubový rekord v této disciplíně, který držel Slovák Lubomír Vaic.

Exhibice s Bostonem Bruins

 
 
5. října si Bílí Tygři zahráli s týmem z NHL.
 
 
Když se v polovině května 2010 oznámilo, že do Liberce přijede na podzim věhlasný tým z NHL Boston Bruins, nemohli fanoušci modrobílých dočkat onoho dne. Exhibice byla vtěsnána do základní části na 5. října 2010. Tipsport arena zahalená do bílého pekla tak přivítala několik špičkových hráčů. Největších ovací se dočkal Čech David Krejčí, který byl neustále vyvoláván libereckým publikem. Medvědi zápas jasně vyhráli 1:7 i díky talentovanému Patrici Bergeronovi, jenž zatížil liberecké konto čtyřmi kanadskými body (2+2). Bílí Tygři v souboji s medvědy našli jen jeden gólový recept na dobře chytajícího Tima Thomase. Severočeši nasadili oba brankáře a po dvou třetinách nahradil Marka Pince Tomáš Vošvrda. O jedinou branku se postaral s téměř tisíci starty v NHL kapitán Petr Nedvěd, který našel v přečíslení Andreje Podkonického.

Nešťastná zranění v průběhu sezóny

 
 
V polovině ledna se zranil Jan Výtisk a v play-off Tygrům nepomůže.
 
 
I tentokrát musel trenér Jiří Kalous zaznamenat hned od počátku několik absencí. Jako první si obnovil zraněné rameno Lukáš Vantuch a nastoupil až skoro v polovině sezóny. Jedním z největších smolařů se stal ale obránce David Štich, který sotva doléčil zraněné rameno z tréninku, přetrhnul si postranní vaz v koleni a musel absolvovat operaci. Tvrdá rána zasáhla libereckou obranu v podobě zranění beka Jana Výtiska, který si zlomil v polovině ledna kotník a sezóna pro něho skončila.

Nasazení mladých hráčů

 
 
Trenéři dali v průběhu sezóny šanci hned několika mladíkům.
 
 
Kvůli rozsáhlé marodce musel trenér Kalous zalovit ve vlastních řadách a dal příležitost mládí. Šanci tak dostali útočníci z juniorky Michal Bulíř s Vítem Jonákem. Nejvíce možností se ukázat dostali díky prořídlé defenzívě obránci. Za mužstvo tak nastoupili beci z Benátek David Kajínek a Petr Kolmann. Své premiérové starty v extralize si pak připsali junioři Ján Niko a Jiří Říha. Největší hokejová pohádka se ale napsala až v posledním zápase, kdy nováček Petr Ulrych, který začínal sezónu ve druhé lize, dal ve svém třetím extraligovém startu vítězný gól. Sestava Bílých Tygrů byla doplněna i o nejproduktivnějšího hráče farmy Tomáše Urbana.

Příchody a odchody během základní části

 
 
Z Ruska se vrátil trenéru Kalousovi Milan Bartovič.
 
 
Největší přestupní bombou byl po Novém roce příchod rychlíka Milana Bartoviče zpět z Ruska. Slovenský hráč se rychle adaptoval na známé prostředí a v prvních šesti zápasech za Bílé Tygry zaznamenal pět branek. Tým ale naopak opustili Martin Rýgl a Jan Plodek, kteří zamířili do nedaleké Mladé Boleslavi. Pro „Ploďáka“ to byl vůbec jeho první přestup v extralize a se Středočechy se bude snažit nespadnout do neoblíbené baráže.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

VIDEO: Rozhodněte o nejlepším brankářském zákroku sezóny!

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Z našeho fanshopu

Mikina s logem pánská modrá

895 Kč
Koupit

Šála bílá s logem

320 Kč
Koupit

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit

Kartičky ELH 2023/24 2.série

65 Kč
Koupit