Bílí Tygři Liberec

V desáté extraligové sezóně lámou Bílí Tygři své rekordy

Date of publication Author Petr Schultz

L i b e re c – Desátá extraligová sezóna je pro každý klub vždy něco výjimečného a specifického. Neobvyklé okamžiky si žádají také neobyčejné činy. Hráči Bílých Tygrů tak letos překonávají především klubové rekordy a kdo ví, třeba bude překonán i ten nejcennější.

Prolomené rekordy

Týmová produktivita

 
 
Petr Nedvěd v letošní sezóně nastřádal již 56 kanadských bodů.
 
 
Nejvíc bodů ze všech Bílých Tygrů a i hráčů v extralize zatím nasbíral kapitán Liberce. Aktuálně jich má po sedmačtyřiceti odehraných kolech 56 a o jeden bod překonal svůj rok starý rekord v týmové produktivitě. Ten měl do loňského roku hodnotu 52 bodů a držel ho Lubomír Vaic, jenž v sezóně 2005/06 nastřílel 20 branek a připsal si 32 asistencí. Petr Nedvěd tak má ještě k dispozici pět kol, aby svůj rekord vylepšil. Severočeský kapitán navíc atakuje i absolutní trůn české nejvyšší soutěže a stal by se historicky prvním Bílým Tygrem, který by vyhrál kanadské bodování soutěže. Nyní má před svými pronásledovateli čtyřbodový náskok.

Zajímavost: Jen dva hráči v historii libereckého hokeje se dokázali dostat přes padesátibodovou hranici (Lubomír Vaic a Petr Nedvěd).


Týmová produktivita – obránci

 
 
Marek Trončinský je letos také nejproduktivnějším obráncem extraligy.
 
 
V utkání proti PSG Zlín se posunula i laťka týmové produktivity obránců. Trochu ve stínu vítězství proti ševcům jí "přeskočil" obránce Marek Trončinský, který má letos fantastickou formu a po zásluze oblékl poprvé v kariéře reprezentační dres. Rodák z Ústí nad Labem má na svém kontě již 27 kanadských bodů a vede suverénně produktivitu beků Liberce a koneckonců i celé extraligy. Na druhého Lukáše Zíba má náskok zatím dvou bodů. Pokud by si Marek udržel svou výkonnost, může se stát prvním obráncem modrobílých, jenž vyhraje produktivitu obránců soutěže. Pojďme se ale podívat, koho Marek Trončinský vůbec překonal. Rekord držela dvojice Martin Richter – Valdemar Jiruš, která v sezóně 2005/06 nasbírala rovných 26 bodů. Celkově se v „TOP 10“ nejproduktivnějších beků Liberce objevuje nejčastěji Valdemar Jiruš a to hned pětkrát.

Zajímavost: Jen pět obránců se dokázalo dostat přes dvacetibodovou hranici v základní části(Valdemar Jiruš, Martin Richter, Jiří Hunkes, Martin Čakajík a Marek Trončinský).


Král nahrávačů – obránci

 
 
Marek Trončinský je teprve třetím hráčem, co nahrál na více jak dvacet branek.
 
 
I v této kategorii u smečky Bílých Tygrů vládne Marek Trončinský. Zadák s číslem třináct už přihrál na 22 branek a odpoutal se tak v týmových historických tabulkách od Valdemara Jiruše, který má na kontě o jednu asistenci méně. V české nejvyšší soutěži patří Markovi i v této kategorii první místo a opět na něj dotírá třinecký Lukáš Zíb, jenž si v minulosti vyzkoušel dres Bílých Tygrů.

Zajímavost: Jen tři Bílí Tygři se dostali v základní části přes hranici dvaceti nahrávek v jedné sezóně (Valdemar Jiruš, Martin Richter a Marek Trončinský).


Rekordy na hraně

Král střelců

 
 
Překoná Méďa další klubový rekord Bílých Tygrů?
 
 
Čtyřicátník Petr Nedvěd gólem proti Zlínu vyrovnal i střelecké maximum Bílých Tygrů v základní části. Nejvíc branek doposud během dvaapadesáti kole nastřílel slovenský útočník Radoslav Kropáč, který laťku nastavil na dvaadvacet gólů již v první extraligové sezóně Liberce. Symbolicky tak znamená desátá pokoření této mety. K překonání tak stačí Petru Nedvědovi jedna jediná branka, na kterou má přesně pět kol. Při současné apetitu zkušeného centra se dá očekávat, že nějaký ten zásah do černého ještě přidá. Zároveň bojuje hráč ošlehaný stovkami zápasů z NHL i o nejlepšího střelce extraligy. Na první dvojici Ton – Kumstát ztrácí dvě branky.

Zajímavost: Petr Nedvěd je teprve druhým hráčem Bílých Tygrů, který se dostal přes hranici dvaceti branek v základní části.


Zlí muži

 
 
David Štich už má na svém kontě 148 trestných minut.
 
 
Nejtrestanějším hráčem v historii libereckého hokeje je obránce Angel Krstev, který za své účinkování v libereckém dresu nasbíral přes pět set trestných minut. Zároveň má i absolutní rekord během jedné sezóny. Ten stanovil v severočeském prvním extraligovém ročníku, když si musel odpykat buď ve sprše nebo na lavici hanby 184 trestných minut. Nyní může být tento milník pokořen. Obránce David Štich, který je letos známý především svými pěstními souboji, má na svém kontě už 148 trestných minut a je aktuálně v hisorických tabulkách Liberce na druhém místě.

Zajímavost: Angel Krstev nasbíral 184 trestných minut ve 49 zápasech, David Štich potřeboval na svých 148 minut jen 27 utkání.


Rekordy, které odolají

Král střelců – obránci

 
 
Rekord Lukáše Zíba letos s největší pravděpodobností odolá.
 
 
Nejvíc gólů během jedné sezóny v základní části dokázal nastřílet Lukáš Zíb (15), který oplýval svou tvrdou ránou od modré. Trenéru Palčekovi dělal radost především v sezóně 2006/07. Pokaždé, když se objevil v přesilovce liberecký zadák na ledě, zavánělo to brankou. Pět let starý rekord tuto sezónu s největší pravděpodobností nepadne. Nejblíže je této metě zatím Marek Trončinský. Ten se v této sezóně trefil pětkrát a v posledních pěti zápasech by musel sbírat průměrně dva zásahy na utkání.

Zajímavost: Jen dva obránci Bílých Tygrů dali v základní části více jak deset branek (Valdemar Jiruš a Lukáš Zíb).


Král nahrávačů – útočníci

 
 
Kapitán Liberce Petr Nedvěd svůj rekord z minulé sezóny letos zřejmě nepokoří.
 
 
Petr Nedvěd svůj vlastní rekord v počtu nahrávek během jedné sezóny již asi nepřekoná. V minulém ročníku extraligy totiž přihrál na neuvěřitelných 41 branek, stal se nejlepším nahrávačem ligy a zároveň vytvořil nový klubový rekord, když překonal Lubomíra Vaice. I letos vládne kapitán Bílých Tygrů této kategorii, když má před Jiřím Burgerem náskok tří asistencí.

Zajímavost: Petr Nedvěd je jediným hráčem Liberce, který nahrál na víc než 40 branek za sezónu.


Fair – play

 
 
Klimoš patří k nejslušnějším hráčům v historii libereckého hokeje.
 
 
Liberecký Tomáš Klimenta vytvořil v sezóně 2005/06, kdy Severočeši poprvé vyhráli základní část, rekord ve fair play. Odchovanec z Podještědí odehrál v sezóně všech dvaapadesát zápasů a nasbíral pouhých dvanáct trestných minut. Průměrně by tak proseděl na trestné lavici 0,23 minuty za zápas. Podobnými čísly se nemůže chlubit prakticky žádný jiný hráč Bílých Tygrů. V letošní sezóně už je navíc jasné, že není šance tento unikátní rekord zlomit.

Zajímavost: Tomáš Klimenta patří v dresu Bílých Tygrů k nejslušnějším hráčům na ledě. Za 10 let v extralize překonal jen jednou metu dvaceti trestných minut. Ve starším dorostu v sezóně 2000/01 patřil k nejtrestanějším hráčům.


Bodování +/- - Plus

 
 
V bodování +/- je historicky v jedné sezóně nejúspěšnější Radim Vrbata.
 
 
Nejlepším Bílým Tygrem v hodnocení týmu +/- je obránce David Štich, který má na kontě devět plusových bodů. Liberecký rekord v počtu +21 bodů drží útočník Radim Vrbata ze sezóny 2004/05, kdy byla za Atlantikem výluka NHL. S největší pravděpodobností tak zůstane i dál rodák z Mladé Boleslavi nepokořen. Celkově v extralize vládne Jan Kolář I z Pardubic.

Zajímavost: Za poslední tři roky se v základní části žádný Bílý Tygr nedostal nad hranici + 20.


Bodování +/- -Mínus

 
 
Patrik Rozsíval
 
 
Opačným pólem předchozí kategorie je bodování "mínus", kdy je hráč na ledě při inkasovaných brankách svého týmu. Této nepopulární kategorii vládne letos v Liberci obránce Jan Holub (-8). Absolutně nejhorším Bílým Tygrem v této kategorii se stal za deset let v extralize útočník Patrik Rozsíval. Tomu po první extraligové sezóně Severočechů svítilo v hráčské kartě - 21 bodů. Absolutně nejhorším hráčem v české nejvyšší soutěži je v tomto ročníku Pavel Patera z Kladna.

Zajímavost: Za poslední tři roky se umístil v TOP 3 jen Jiří Moravec, který v sezóně 2009/10 nasbíral – 16 bodů.


Zajímavosti:

Vytrvalost

 
 
Martin Čakajík už tři sezóny po sobě nevynechal jediné utkání.
 
 
Pokud vydrží Martinu Čakajíkovi zdraví, stane se obránce prvním hráčem Bílých Tygrů, který odehraje tři sezóny po sobě s plným počtem zápasů. Slovenský bek nechyběl za tři roky ani v jednou soutěžním utkání v základní části. Martin Čakajík odehrál za Liberec 247 utkání z 247 možných.

Zajímavost:Jen devatenáct hráčů v historii libereckého hokeje dohrálo extraligovou sezónu s plným počtem zápasů.


Historická produktivita:

 
 
Andrej Podkonický a Petr Nedvěd spolu nasbírali v dresu Bílých Tygrů přes 400 kanadských bodů.
 
 
Kapitán Bílých Tygrů Petr Nedvěd může ve zbývající části extraligy prolomit ledy ještě jednoho významného rekordu a opět se zapsat do historických tabulek. Asistencí na ledě Českých Budějovic se totiž v absolutním bodování v modrobílém dresu dotáhl na Andreje Podkonického, který za své působení pod Ještědem nasbíral 202 kanadských bodů.

V základní části nasbírali Andrej Podkonický a Petr Nedvěd v dresu Bílých Tygrů (včetně 47. kola) přes 170 kanadských bodů. Liberecký kapitán má na kontě aktuálně 178 bodů a Andrej Podkonický, který momentálně působí v Mladé Boleslavi, 174. Petr Nedvěd nastupoval do sezóny v pozici až čtvrtého nejproduktivnějšího hráče Bílých Tygrů a dokázal postupně předehnat Pavla Kašpaříka, Valdemara Jiruše a již zmíněného Andreje Podkonického. Historickými tabulkami Liberce stoupá i Tomáš Klimenta. Loni ještě v základní části šestý nejproduktivnější hráč je momentálně na bronzovém stupínku.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Reprezentace U18 začíná přípravu na MS, v nominaci i Galvas s Králem

Z našeho fanshopu

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská modrá

895 Kč
Koupit

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit

Body modré s kr.rukávem a barevným logem

295 Kč
Koupit