Bílí Tygři Liberec

Bílí Tygři po základní části v číslech

Date of publication Author Petr Schultz

Základní části Tipsport extraligy na konci února už odzvonilo a všechny týmy teď myslí na závěr sezóny. Než se Bílí Tygři opřou do svého čtvrtfinálového soupeře z jihu Čech, ohlédli jsme se za čísly libereckých hráčů v uplynulých dvaapadesáti kolech.

Kanadské bodování

Už podruhé za sebou opanoval klubové statistiky čtyřicátník Petr Nedvěd, který letos nasbíral 61 kanadských bodů a stanovil tak nový klubový rekord v produktivitě.
 
 
Petr Nedvěd nasbíral v sezóně 61 bodů.
 
 
Svou vlastní metu z loňské sezóny překonal o 6 bodů. Zároveň si došel pro nejproduktivnějšího hráče extraligy a získal tak svou první větší trofej mezi muži. Druhým celkově v extralize se stal útočník Plzně Radek Duda, který do posledního zápasu bojoval právě se severočeským kapitánem o nejproduktivnějšího muže ligy. Třetí příčka pak patří s 58 body kanonýru Petru Tonovi ze Sparty.

Na druhém místě bodování klubu skončil Tomáš Klimenta, jenž byl celkem u dvaatřiceti branek. Ten ale prakticky polovinu bodů nasbíral v dresu Ocelářů z Třince. Stejný počet nasbíral i Jaroslav Kudrna. Rodák z Hradce Králové ale nenavázal na své tygří maximu z loňského roku. Čtvrtý skončil Milan Bartovič s 30 body. Slovenský forvard ale musel vynechat z důvodu zranění prakticky čtvrtinu extraligy. Pátá příčka v klubovém bodování pak náleží Marek Trončinský s osmadvaceti body.

1.  Nedvěd Petr      61 bodů (49 zápasů)
2.  Klimenta Tomáš   32      (50) - (z toho v Třinci 17 bodů)
3.  Kudrna Jaroslav  32      (46)
4.  Bartovič Milan   30      (37)
5.  Trončinský Marek 28      (48)
6.  Bárta Michal     20      (51)
7.  Čakajík Martin   19      (52)
8.  Roth Vladimír    19      (46) – (z toho ve Slavii 15 bodů)
9.  Vak Tomáš        17      (42)
10. Urban Tomáš      16       (4)

Kanadské bodování obránců

 
 
Marek Trončinský se stal nejproduktivnějším hráčem ligy.
 
 
Za Bílé Tygry nastoupilo v základní části hned čtrnáct obránců. Nejvíce zaujal Marek Trončinský, který si připsal 28 kanadských bodů a vyhrál nejen klubové hodnocení beků, ale také celé extraligy, když porazil druhé Lukáše Zíba s Petrem Kadlecem o jeden bod. Druhým nejlepším Tygrem v klubu se stal Martin Čakajík s devatenácti body.

Bronzový flek v týmovém hodnocení mezi obránci pak patří Vladimíru Rothovi, který přišel na konci ledna ze Slavie. Ten ale většinu svého bodového příspěvku nasbíral právě v dresu sešívaných a za Bílé Tygry si připsal v šesti duelech čtyři body. Po třetím místu ale nastává obrovská propast a to patnáct bodů. Čtvrtý Jan Holub má totiž na svém kontě pět bodů a o jeden méně pak má na páté příčce Lukáš Derner.

1. Trončinský Marek 28 bodů (48 zápasů)
2. Čakajík Martin   19 bodů (52)
3. Roth Vladimír    19      (46)(z toho ve Slavii 15)
4. Holub Jan         5      (49)
5. Derner Lukáš      4      (49)

Střelci

Korunku pro nepřesnějšího hráče týmu v základní části 2011/12 si může na hlavu nasadit kapitán Bílých Tygrů Petr Nedvěd. Hráč, jenž byl draftován Kosatkami z Vancouveru, nastřílel celkem 24 branek a v konečném pořadí Tipsport extraligy skončil čtvrtý o tři góly za vítězem Petrem Kumstátem z Karlových Varů.

 
 
Kapitán Bílých Tygrů se trefil v sezóně přesně čtyřiadvacetkrát.
 
 
Stříbrnou příčku si vystřílel Tomáš Klimenta s 20 brankami a na třetí je Milan Bartovič, který kvůli zranění ale ve zbytku sezóny nemohl o nejvyšší pozici zabojovat. Slovenský forvard se zastavil na šestnácti brankách. Loňský vítěz, Jaroslav Kudrna, letos nezopakoval svých osmnáct přesných zásahů, a tak je v klubovém hodnocení až čtvrtý. Mezi obránci to nejlépe pálilo Marku Trončinskému – 5 gólů.

Zajímavostí je, že Petr Nedvěd překonal díky čtyřiadvaceti přesným zásahům i další klubový rekord základní části. Ten držel od sezóny 2002/03 slovenský forvard Radoslav Kropáč, jenž kdysi nasbíral celkem 22 gólů během 45 zásahů. Naopak klubový rekord ve vstřelených brankách beků obstál s velkým přehledem, když Marek Trončinský ztratil na vítěze z ročníku 2006/07 Lukáše Zíba přesně deset zásahů do černého.

1.  Nedvěd Petr      24 branek (49 zápasů)
2.  Klimenta Tomáš   20        (50) - (z toho v Třinci 11)
3.  Bartovič Milan   16        (37)
4.  Kudrna Jaroslav  15        (46)
5.  Bárta Michal     15        (51)
6.  Vak Tomáš        10        (52)
7.  Vantuch Lukáš     9        (52)
8.  Urban Tomáš       7        (45)
9.  Bulíř Michal      6        (46)
10. Špaček Daniel    6        (43)   

Asistence

 
 
Spoluhráči zužitkovali přesně 37 přesných pasů Petra Nedvěda.
 
 
Petr Nedvěd opanoval i další kategorii, když se se sedmatřiceti přesnými pasy stal nejlepším nahrávačem Tipsport extraligy. Na druhém místě skončil jeho pronásledovatel z Plzně Radek Duda a třetí příčku bere čtveřice Jiří Burger (Vítkovice), Petr Ton (Sparta), Jan Kovář (Plzeň) a Petr Koukal (Pardubice).

Na druhý nejvyšší stupínek v této klubové disciplíně vystoupal nejproduktivnější obránce ligy Marek Trončinský, který se přímo podílel na 23 gólech. O šest nahrávek méně a o pozici níže skončil pak Jaroslav Kudrna, jenž prakticky obhájil stejnou příčku z minulého roku. Nad hranicí deseti přesných pasů se pak ještě dostali Vladimír Roth, Martin Čakajík a Milan Bartovič.

Zajímavostí je, že Petr Nedvěd ve své nejlepší sezóně v základní části nepřekonal vlastní klubový rekord v počtu nahrávek. Ten stanovil totiž minulý rok a má hodnotu 41 asistencí. Své maximum tak minul přesně o čtyři pasy, které by možná nebýt zranění hravě překonal. Největší propad v této klubové disciplíně hlásí Tomáš Vak. Loni měl na svém kontě bývalý hráč Pardubic, Brna či Vsetína.

1.  Nedvěd Petr       37 nahrávek (49 zápasů)
2.  Trončinský Marek  23          (48)
3.  Kudrna Jaroslav   17          (46)
4.  Roth Vladimír     17          (46) - (z toho ve Slavii 13)
5.  Čakajík Martin    15          (52)
6.  Bartovič Milan    14          (37)
7.  Klimenta Tomáš    12          (50) - (z toho v Třinci 6)
8.  Urban Tomáš        9          (45)
9.  Bulíř Michal       8          (46)
10. Vak Tomáš          7          (52)

Body +/-

Hodnocení +/-, jenž je sledované především ze strany trenérů a hráčů samotných, vydalo hned několik velice zajímavých údajů. Nejlepším v extralize se v této kategorii stal jednoznačně útočník Jan Kolář z Pardubic, kterému svítí v hráčské kartě + 23 bodů. Druhým je pak Petr Ton ze Sparty a třetí obránce Jan Kolář z Pardubic. Nejlepším Bílým Tygrem se stal Tomáš Klimenta, jemuž bylo připsáno na konci základní části + 20 bodů.

 
 
Nejlepším v +/- se stal Tomáš Klimenta.
 
 
Liberecký odchovanec se čtyřiadvacítkou na dresu tak vede i klubové hodnocení v této kategorii. Překvapením je rozhodně osm plusových bodů obránce Davida Šticha, jenž mu zaručilo druhou příčku. Loňský vítěz +/- Petr Nedvěd se umístil s šesti kladnými body až na třetí příčce a o pozici si pohoršil i Jaroslav Kudrna (+ 5 bodů). Dobré výkony vynesly do "TOP 5" naopak Tomáše Urbana, ten má po sezóně čtyři pozitivní bodíky.

Na opačném pólu je pak obránce Martin Čakajík s – 7 body a trojice Lukáš Vantuch, Jan Holub a Petr Kica s mínus šesti body. Absolutně nejhorším hráčem v této kategorii se v soutěži stal Pavel Patera z Kladna (-18) a na pomyslném druhém místě najdeme odchovance Liberce Lukáše Pabišku (-15).

Zajímavostí je, že nejproduktivnější obránce ligy Marek Trončinský skončil s – 4 body. Dle vlastních slov v závěru sezóny by právě tuto kategorii rád poupravil.

1. Klimenta Tomáš    + 16 (50 zápasů) - (z toho v Třinci +8)
2. Štich David       +  8 (31)
3. Nedvěd Petr       +  6 (49)
4. Kudrna Jaroslav   +  5 (46)
5. Urban Tomáš       +  4 (45)
------------------------------------------------------
1. Čakajík Martin    –  7 (52)
2. Vantuch Lukáš     –  6 (52)
3. Holub Jan         -  6 (49)
4. Kica Petr         -  6 (41)
5. Bulíř Michal       – 5 (46)

Trestné minuty

 
 
David Štich je celkově druhým nejtrestanějším mužem extraligy.
 
 
Nejvíce trestných minut z Liberce si na lavici hanby odpykal obránce David Štich. Dohromady inkasoval 154 minut a stal se druhým nejtrestanějším hráčem Tipsport extraligy. K vítězství v této disciplíně mu chyběl jeden dvouminutový trest. Vítězem se totiž stal obránce Vítkovic Marek Malík (155 minut).

Druhým nejtrestanějším hráčem klubu se stal útočník Lukáš Vantuch. Ten si pro stříbrnou pozici došel především díky poslednímu zápasu s Plzní, kdy šel mstít útok Heřmana na Nedvěda a inkasoval trest do konce zápasu. Třetím byl pak Jaroslav Kudrna se 74 trestnými minutami.

Opět se pak polepšil Petr Nedvěd, který oproti loňským 74 minutám nasbíral letos o deset méně. Mezi nejslušnější hráče i letos patřil Tomáš Klimenta, který v padesáti duelech nasbíral jen dvanáct trestných minut. O dvě minuty méně,ale také o deset zápasů méně, nasbíral pak útočník Lukáš Krejčík, pro něhož to letos byla první kompletní základní část extraligy.

Zajímavostí je, že David Štich nastoupil letos k pěti bitkám a inkasoval dohromady čtyři tresty 5 + do konce. Bitkař Bílých Tygrů se zároveň postaral o druhý „nejlepší“ klubový výsledek v trestných minutách v historii libereckého hokeje a po třech letech opět padl stominutový mezník.

1. Štich David      154 TM (31 zápasů)
2. Vantuch Lukáš     79    (52)
3. Kudrna Jaroslav   74    (46)
4. Nedvěd Petr       64    (49)
5. Urban Tomáš       55    (45)
-------------------------------------------------
Bez trestu: Urban Patrik (2 zápasy), Vařecha Lukáš (1 zápas), Marek Pinc (44 záp.)
Víšek Jan             4    (22)
Vitásek Ondřej        4     (3)
Říha Jiří             4     (3)
Bortňák Dalibor       8    (34)
Krejčík Lukáš        10    (40)

Brankáři

V letošní sezóně dali trenéři Bílých Tygrů příležitost pouze dvěma brankářům. V modrém půlkruhu se tak střídali Tomáš Vošvrda s Markem Pincem. Lépe pak dopadla základní část pro Marka Pince, který se stal druhým brankářem soutěže v počtu branek na zápas. Libereckého muže s maskou předčil akorát Tomáš Pöpperle ze Sparty.V procentuální úspěšnosti je pak Marek Pinc v extralize celkově čtvrtý a dokázali ho předčít pouze Tomáš Pöpperle, Jan Chábera z Kladna a Luboš Horčička ze Zlína. Poslední jmenovaný ale odchytal o zhruba tisícovku minut méně než gólman Severočechů.

 
 
Marek Pinc odchytal slušnou základní část.
 
 
Druhý gólman Liberce Tomáš Vošvrda zažil rozporuplnou sezónu. Mladý brankář si prošel v sezóně několika těžkými chvílemi od desetigólového výprasku na ledě Plzně až po zranění, které ho vyhnalo v několika zápasech jen na střídačku. Jeho čísla tak oproti loňské sezóně utrpěla značné šrámy.

Dohromady oba brankáři Severočechů dokázali třikrát vygumovat střelce soupeřů. Marek Pinc si připsal dvě čistá konta proti Kladnu a Mladé Boleslavi a Tomáš Vošvrda zase nedal ani jednou šanci kanonýrům Litvínova. Zajímavostí je, že letos si ani jeden brankář nepřipsal u žádného gólu Bílých Tygrů asistenci.

Pinc Marek       2,14 branky na zápas / úsp. 92,87% - 2xSO
Vošvrda Tomáš    4,38 branky na zápas / úsp. 87,75% - 1xSO

Zajímavosti na závěr

 
 
Martin Čakajík nechyběl v sestavě Bílých Tygrů už tři sezóny v kuse.
 
 
Do všech dvaapadesáti zápasů zasáhli jen tři Bílí Tygři – Martin Čakajík, Tomáš Vak a Lukáš Vantuch. Tomáš Vak nechyběl v dresu Bílých Tygrů už dvě sezóny v žádném utkání. Obránce Martin Čakajík je na tom ještě lépe.

Obránce ze Slovenska přišel do klubu v sezóně 2009 a od té doby nechyběl ani v jednom utkání. Dohromady tak natáhl svou šňůru u Bílých Tygrů v základní části na 156 utkání v řadě, což ještě nedokázal žádný hráč s libereckou šelmou na hrudi.

Úspěšnost přesilových her:17,54%
Góly v přesilových hrách: 40

Úspěšnost v oslabení: 85,0%
Góly v oslabení: 9

Nejvíce branek v zápase: 3 – Petr Nedvěd (Slavia Praha), Jaroslav Kudrna (Brno).
Nejvíce asistencí v zápase: 3 – Petr Nedvěd (Sparta, Kladno, Brno), Milan Bartovič (České Budějovice)
Nejvíce bodů v jednom zápase: 4 – Petr Nedvěd (Kladno, Sparta)

Nejvyšší výhra: 8:2 (38. kolo doma proti Kladnu)
Nejvyšší prohra: 4:10 (39. kolo venku proti Plzni)
Nejvyšší návštěva doma: 16. kolo – Sparta Praha – vyprodáno
Nejvyšší návštěva venku: 42. kolo – Sparta Praha – 11 514 – absolutně nejvyšší návštěva v extralize (2011/12)
Nejnižší návštěva doma: 4. kolo – Vítkovice - 3 492
Nejnižší návštěva venku: 25. kolo – Kladno – 1880
Průměrná návštěva: 4 909 (doma 5140/venku 4679)
Nejmladší hráč Bílých Tygrů, který nastoupil: Patrik Urban 18 let a 26 dní
Nejstarší hráč Bílých Tygrů, který nastoupil: Petr Nedvěd 40 let a 79 dní

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Získejte originální hrané dresy Tygrů ze sezony 2023/24!

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Z našeho fanshopu

Poukaz dárkový 500 Kč

500 Kč
Koupit

Rohožka sezona 23/24

690 Kč
Koupit

Body modré s kr.rukávem a barevným logem

295 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská šedá

895 Kč
Koupit