Bílí Tygři Liberec

GM Ctibor Jech: Sezónu hodnotím kladně, byť skončila zklamáním

Date of publication Author Petr Schultz

Jako již tradičně jsme po sezóně zašli za generálním manažerem Bílých Tygrů, abychom s ním zhodnotili uplynulou sezónu a nastínili tu další, která už pomalu začíná klepat na dveře. Rozhovor se Ctiborem Jechem najdete v následujícím článku.

Jak hodnotíte uplynulou sezónu, kdy měl tým dobře našlápnuto? Byla semifinálová účast a celkové čtvrté místo zklamáním?
Před několika roky jsme měli tým, který byl velice silný a napěchovaný hvězdami, a ani tehdy se nám nedařilo v posledních zápasech play-off. Letos s Pardubicemi nedokázali někteří hráči navázat na skvělé výkony proti Českým Budějovicím. Pardubice postupem času hrály výborně a v těch posledních zápasech jim tam zkrátka nenapadaly góly, jaké například teď dostávají ve finálových zápasech. Předvedly proti nám kvalitní výkon. Ale my jsme rozhodně nezklamali! Nedokázali jsme Pardubice přehrát, ale šance na postup tu určitě byla. Nebyl to tým, který by se nedal porazit. Bohužel jsme zůstali opět před branami finále. Semifinále ale je úspěch a my to tak bereme.

 
 
 
 
Bílí Tygři získali v základní části dvě individuální trofeje - pro Petra Nedvěda a Marka Trončinského. Jak byste zhodnotil jejich výkony a kdo další Vás překvapil?
Pokud si někdo uhájí takové pozice jako Marek a Petr, tak je to určitě úspěch. U Marka Trončinského, který je ještě mladý hráč, to znehodnocuje fakt, že se dostal do minusových bodů v rámci celkového hodnocení + a - bodů, ale jeho útočná aktivita byla mimořádná. Odehrál výbornou sezónu a moc dobře ví, kolik toho má ještě před sebou, aby se dostal na takovou úroveň, jakou mají jiní hráči. Pro tým ale musí zapracovat ještě na spoustě věcí a on to ví. Přeju si, aby se mu to postupně dařilo a stal se z něho výborný hráč.

Petrovi jsme drželi palce a tým mu to přál. Nechtěli jsme hrát jen na něho a on si to odehrál především sám, ale spoluhráči mu určitě pomohli. V těchto letech uhrát něco podobného… na to se bude vzpomínat. Jsem rád, že právě on ve svém věku je zapsán ve statistikách. Myslím si, že se tu na tento jeho výkon bude ještě moře a moře let vzpomínat. Pro tým je to reprezentativní mít dva hráče, kteří získali dvě individuální trofeje. Škoda, že jsme sezónu neozdobili ještě finálovou účastí.

Překvapil mě třeba na začátku sezóny Michal Bárta, ale bohužel si nebyl schopen udržet formu. Je to ale dáno tím, že má za sebou první takový rok. Začátek ročníku měl vynikající, byl to střelec a najednou z toho začal vypadávat a nevěděl, jak se vrátit zpět. Byla to škoda. Dalším překvapením byl také Michal Bulíř, který předvedl, že na extraligu má, ale zároveň mu extraliga předvedla, co všechno ještě musí dohnat. Jsou tu ale i další hráči, kteří mě překvapili. Například Petr Ulrych, který má za sebou teprve rok a půl v extralize, ukázal, že má předpoklady, aby se posunul mezi opravdu dobré extraligové beky. On je důkazem, že i přes první ligu mají kluci šanci se do nejvyšší české soutěže dostat.

Oba brankáři vstoupili do sezóny ve stejné pozici, ale během ročníku se to několikrát otočilo...
Trenér Kalous chtěl před sezónou preferovat mladého brankáře Tomáše Vošvrdu a pojistit si ho Markem Pincem. S Markem byl zároveň dohodnutý, že bude Tomášovi dávat více prostoru. Tomášovi se to ale moc nepodařilo a měl i určité zdravotní problémy. Marek se pak napasoval do pozice jasné jedničky základní části a odchytal jí výborně s minimálními výkyvy. Čtvrtfinále mu vyšlo parádně, bohužel v semifinále se dostal, stejně jako celý tým, do určitých problémů a úplně špičkovou výkonnost neměl. Byla to věc celého týmu. Marek měl ale výbornou sezónu a velkou měrou se podílel na letošním úspěchu. U Tomáš Vošvrdy očekáváme, že na sobě bude dál pracovat, protože ho bereme jako talentovaného brankáře pro budoucnost v našem týmu.

Ještě se vraťme k play-off. Jak vidíte zpětně zákroky v semifinále, kdy Jaroslav Kudrna dostal dvouzápasový trest. Nešlo se tehdy víc bránit?
Já si myslím, že náš podmět ohledně zákroku Aleše Píši byl správný. Bylo to absolutně mimo hru a útok hráče přímo na hlavu. Disciplinární komise zde rozhodla, jak rozhodla. Co se týče potrestání našeho Jaroslava Kudrny, tak to bylo špatné rozhodnutí. Vlastně to vůbec nebyl zákrok, kterým by se měla zabývat disciplinární komise. Podobných zákroků bylo v sérii daleko víc. Bylo to dohrání soupeře po střele, kdy ten hráč musí čekat náraz. Kudrna měl ruce u sebe, sice nepřibrzdil, ale i to do hry patří. Takový hráč nám pak samozřejmě chyběl. Případné podání odporu by nic nevyřešilo. Disciplinární komise by to nezměnila, v play-off totiž příliš mnoho času není. Řekli jsme si, že se s tím srovnáme a pokusíme se to uhrát i bez Jardy, i když to bude těžké. V play-off totiž hrál výborně a byl pro nás strašně důležitý. Určitě nám pak chyběl i David Štich, který byl „vyoutován“ vyloučením, ale zde jsme si to zavinili sami. Série to nebyla špatná, ale krůček nám chyběl.

Jaká to byla sezóna pro Vás osobně? Vy jste se vzdal prezidentského křesla v APK.
Byla hektická a velice složitá. V našem klubu vstupujeme do určitých přeměn, protože rozpočty nejsou takové, jako byly v minulých letech. Snažíme se pracovat s mladými hráči, což není jednoduché. Cíle nechceme měnit a naopak chceme hrát atraktivní hokej pro diváky, abychom měli co největší návštěvy.
Ve funkci prezidenta APK, to letos opravdu nebylo jednoduché. Stálo to hodně času a bralo mi to i myšlenky směrem ke klubu. Tím, že jsem odstoupil z funkce, vyústil názorový střet, který probíhá i nyní a veřejnost ho může sledovat. Já jsem se dostal jako prezident a hlavní funkcionář APK do názorového střetu s drtivou většinou členů asociace, takže jsem jí dal svým odstoupením prostor, aby dotáhla věci, se kterými jsme jako klub nesouhlasili. Střet samozřejmě pokračuje dál. Já si ale myslím, že se nakonec věci narovnají a extraliga bude dál pokračovat.

 
 
 
 

Všechny liberecké fanoušky zajímá, zda Petr Nedvěd bude pokračovat pod Ještědem?
Odpovědět se na to ještě nedá. S Petrem jsme měli v Liberci smlouvu vždy na jeden rok a o další jsme se bavili až po sezóně. V letošním roce to je obdobné. Má za sebou mimořádnou sezónu a zase mu přibyl rok. Navíc se zapojil do programu národního týmu, což je pro něho obrovská příležitost a čest. Jsme rádi, že se mu sezóna povedla. Budeme čekat, jak budou dál probíhat jednání. Samozřejmě bychom byli rádi kdyby Petr v Liberci zůstal, ale důležitý je i názor druhé strany.

Jakou odpověď očekáváte Vy? Ano nebo ne?
Já mám spíš v hlavně variantu, že ne. I když bych si velmi přál odpověď ano, musím se každopádně připravit na variantu, že Petr už v Liberci pokračovat nebude. Takovou věc samozřejmě potřebujeme vědět co nejrychleji, ale rozhodně na Petra tlačit nebudeme. Počkáme si na jeho rozhodnutí.

 
 
 
 
Co by znamenalo, kdyby Petr nehrál za Bílé Tygry? Musel byste radikálně doplnit tým?
Byla by to zásadní informace. Ale to není jen otázka Petra Nedvěda, ale i dalších hráčů. Těch problémů pro stavění nového týmu pro příští rok bude víc. V případě, že tu nebude Petr, tak se tým bude muset připravovat na jinou hru bez něho. Byla by to ale šance pro jiné kluky. Petr si vzal v zápasech ohromný čas a celé herní pojetí se přizpůsobovalo jemu. Plno kluků se tak dostávalo méně do hry. Oni to ale respektovali, protože přínos Petra Nedvěda pro tým byl obrovský. Celá hra by se bez něho musela přeorientovat. Každopádně bychom ale chtěli dál pokračovat v nastoleném trendu, ale určitě s novými posilami. Petra asi nenahradíme, ale nějakého zkušeného hráče budeme muset do týmu zapojit.

Trenéru Kalousovi končí smlouva. Počítáte s ním?
S trenérem nová smlouva zatím podepsána není. To je otázka tohoto týdne. Jirka Kalous tu odvedl kus práce a má za sebou výborné období. Věděli jsme, že letos dohoda končí. Nechali jsme si, a on i chtěl, nějaký čas. Trenér Kalous měl nějaké nabídky jak ze zahraniční, tak i z Čech. Pokud ovšem zůstane v Čechách, bude pokračovat v Liberci, tak jsme se nyní dohodli. Pokud budou nabídky ze zahraničí, hlavně z KHL, tak by je rád přijal. Do pátku by mělo být již jasno. Jsou ale i další, kterým končí smlouva. To je příklad Marka Trončinského. Ten má nabídky ze zahraničí a skoro na sto procent u nás nebude dál pokračovat.

Jak to vypadá v případě dalších "mazáků" Tomáše Vaka, Jaroslava Kudrny a Milana Bartoviče?
Jaroslav Kudrna je u nás pod smlouvou a normálně bude pokračovat. Tomáši Vakovi smlouva končí a vše závisí na dalších jednáních. Milan Bartovič u nás sice má smlouvu, ovšem ta obsahuje klauzuli, že pokud přijde nabídka ze zahraničí, tak ho musíme uvolnit. I tady se tedy bude rozhodovat v blízké budoucnosti.

Dají se tedy očekávat razantní změny?
Věděli jsme, že letos změny budou a bude jich opět hodně, protože mnoha hráčům končí smlouva. Pro následující sezónu chceme do týmu zapracovat další mladé hráče. Více budeme očekávat od střední generace. Vedle Petra Nedvěda vyrostli Bárta, Urban, nebo Vantuch. Ze zahraničí by se měl vrátit Tomáš Filippi, který byl letos na dvacítkách. Chtěli bychom ho zapojit do týmu a dát mu prostor. V Americe ale máme i dalšího "našeho" hráče Adama Jánošíka, který byl draftován na velice dobrém místě, ale vypadá to, že smlouvu do NHL zatím neobdrží. Agent s námi jedná, jestli bychom mu dali prostor u nás v A-týmu. Jsou to velmi mladí ale nadějní kluci.
Musíme si vyhlédnout i zkušené hráče, kteří nám pomohou se zabezpečením kvality. To všechno ale bude na dalších jednáních. Určitě nebude jednoduché najít náhradu za Marka Trončinského, protože ten byl ve spojení s Petrem Nedvědem v ofenzívě opravdu hodně silný. Budeme ale muset někoho sehnat. Zároveň budeme hledat i nejakého kvalitního centra.

Děkuji za rozhovor.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Získejte originální hrané dresy Tygrů ze sezony 2023/24!

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Z našeho fanshopu

Triko dámské Bulíř

495 Kč
Koupit

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit

Svíčka krychle s logem

110 Kč
Koupit

Body modré s kr.rukávem a barevným logem

295 Kč
Koupit