Bílí Tygři Liberec

Byl to šok, těším se ale na nový začátek, říká Vaněček o rozšiřovacím draftu

Date of publication Author Jan Čermák

Liberec - Dlouhých pět let vytrvale čekal na svoji šanci v NHL. Gólman Vítek Vaněček se v uplynulé sezoně dočkal, když dostal důvěru od Washingtonu Capitals. A splatil ji. Svými výkony týmu pomohl do play-off. Teď ho ale čeká změna. Na rozšiřujícím draftu si ho vybral nováček soutěže Seattle Kraken. "Těším se, v Seattlu jsou blázniví fanoušci," říká pětadvacetiletý gólman.

Jak jsi prožíval rozšiřující draft?
Nečekal jsem to. Věděl jsem, že Washington si uzamkl Ilju Samsonova a zároveň tam bylo plno hráčů na výběr. Když jsem se to dozvěděl, byl to šok. Teď jsem za to ale rád, čeká mě nový začátek.

Kontaktoval jsi třeba Tomáše Noska, který si tím prošel?
Ne, vůbec jsem to neřešil. Vážně jsem s tím příliš nepočítal. Nervozita zatím není, ale až se to bude blížit, možná se něco takového dostaví.

Pocity jsou ale jaké? Washingtonu jsi po dobré sezoně pomohl do play-off a teď začínáš nanovo.
Je to tak. Po roce v NHL s tím nepočítáte, že hned půjdete pryč. Na druhou stranu Seattle si mě vybral, takže doufám, že mi věří a že to bude pro obě strany dobré. A pocity? Je to něco nového. Nové město, nový tým, noví spoluhráči, s nikým se tam prakticky neznám. Věřím, že do toho vkročím tou správnou nohou, aby bylo všechno v pořádku.

Budeš navíc chytat v oblasti, kde není tolik týmů, poblíž je pouze Vancouver. Jakou očekáváš atmosféru?
Co jsem slyšel, tak na NFL (Národní fotbalová liga, pozn. autora) je tam skvělá atmosféra a blázniví fanoušci. Uvidíme, jestli to bude podobné i na hokeji. Na druhou stranu to bude asi život v letadle, ale s tím se nedá nic dělat. Vzdálenosti tam jsou velké, i to je součástí hokeje v zámoří.

Seattle si vybíral ze tří desítek gólmanů. Musí být potěšující, že si zvolili právě tebe.
To určitě je. Měli na výběr i z mnohem zkušenějších brankářů. Myslím ale, že generální manažer Ron Francis to chtěl poskládat z mladších kluků, aby ten tým několik let fungoval pospolu. Vybral to takhle a já jsem rád za důvěru.

Překvapilo tě to, že sáhl po třech brankářích, z nichž ani jeden nemá odchytáno více jak 50 zápasů v NHL?
To mě překvapilo. Rozhodně měli na výběr. Generální manažer ale do toho šel s tím, že chce tři mladé gólmany. Pro mě jedině dobře.

Šance se prosadit je navíc o to vyšší.
Přesně tak. Snad budeme všichni na stejné startovací čáře a ať se ukáže, kdo je na tom lépe.

Bylo by psychicky hodně náročné, kdybys opět čekal na šanci, která by nemusela přijít?
Samozřejmě, že jo. Kdyby mě chtěli poslat do AHL, určitě bych přemýšlel, jak chci dál naložit se svojí kariérou. Už nejsem nejmladší.

Už s tebou někdo z klubu mluvil o tvé roli?
O tomhle jsme se nebavili, ale volali mi ještě před začátkem draftu. Věděli, že tu budeme mít dvě hodiny ráno, tak se ozvali s předstihem. Řekli mi, že mě budou brát, tak abych o tom věděl. Zatím jsme se tedy stačili jen seznámit, ale na hlubší diskuze nebyl čas.

Volal ti přímo Ron Francis?
Ano. Hovor tam měli na reproduktoru, takže mě slyšeli všichni. V té místnosti byl i trenér Dave Hakstol. Chvíli jsme se bavili, oni ale měli hodně práce, takže to byla opravdu rychlovka.

Vítek Vaněček po vítězném debutu v NHL

Zpátky k Washingtonu. Na svoji šanci v NHL jsi čekal několik let, bylo to takové zadostiučinění, když se to povedlo?
Bylo to hodně o trpělivosti. Jedna sezona v East Coast Hockey League, pak čtyři sezony v AHL. Na hlavu to není nic jednoduchého. Život tam je náročný. Na zápasy se jezdí autobusem osm, sedm nebo šest hodin úplně běžně. Hned druhý den se pak hraje zápas. Já jsem rád, že jsem to vydržel. Když přišla šance, chtěl jsem ji chytit za pačesy. Na jednu stranu ta sezona dopadla dobře, takže to byla taková odměna za to, že jsem tam setrval.

Co tě drželo nad vodou?
Ten sen. Vždycky jsem si říkal, že bych si tam chtěl zachytat, že bych si to chtěl zkusit. Navíc jsem věděl, že ještě nejsem tak starý. Kdyby mi bylo třeba 28 nebo 29, přemýšlel bych jinak. Bral jsem to tak, že se mnou museli počítat, když mě tam brali v devatenácti. Cesta to byla dlouhá, Capitals mají dlouhodobě nabitý kádr, takže bylo těžké se tam prosadit. Šance ale přišla, takže se to celé vyplatilo.

Teď se připravuješ s Bílými Tygry. Jak se vůbec chystáš na novou misi v NHL?
Snažím se připravovat co nejvíc. To zranění z posledního play-off ještě ale není úplně zahojený, takže nejsem v maximální zátěži. Doktor mi řekl, ať jdu pomalu na led, tak jsem šel. Teď dělám, co můžu.

V kariéře jsi byl už podruhé draftovaný, což se mnoha hokejistům v kariéře nestane. Dá se to porovnat s tím prvním?
Bylo to podobné. Při prvním draftu jsem akorát neuměl anglicky. To jsem byl v Chorvatsku a najednou mi volal agent, že mě draftovali. Teď jsem se to také dozvěděl přes telefon.

Je ještě ve hře trejd do jiného klubu?
Nedokážu říct, děje se tam hodně věcí. Je to hokej a zároveň byznys, nikdy nevíte, jaká bude vaše budoucnost. Já doufám, že tam zůstanu, rád bych s nimi vstoupil do nové sezony.

Poslední nováček z Las Vegas to hned v první sezoně dotáhl do finále. Můžete to zopakovat?
Nikdo nikdy neví, co se stane. Jak jsme viděli na případu Golden Knights, možné je vše. Bylo by to samozřejmě příjemné, ale je brzy takhle spekulovat.

V týmu jsi jediný Čech, nebude ti chybět parťák?
Nic se neděje, myslím, že to zvládnu.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Ve finále Zlaté helmy hned dva Tygři!

Od středy týdenní inventura fanshopu

Nad(h)led #33: Adam Najman nejen o nadcházejícím angažma ve Finsku

Z našeho fanshopu

Triko jednobarevné logo dětské bílé

295 Kč
Koupit

triko poškrábané logo pánské černé

310 Kč
Koupit

Šála bílá s logem

320 Kč
Koupit

Trumpeta velká

145 Kč
Koupit