Bílí Tygři Liberec

Chtěl bych pro kluky být parťákem, říká po přesunu k dorostu Milan Plodek

Date of publication Author Ondřej Belák

Liberec - Před startem nového ročníku se mezi akademickými týmy odehrála zajímavá výměna na trenérských postech. Richard Lobo s Václavem Kočím míří nahoru k juniorce, do mladší kategorie se naopak přesouvají Milan Plodek s Jiřím Vozákem. A nový hlavní kouč U17 je ze svého týmu zatím nadšený. "Můžeme to dotáhnout hodně vysoko," věří.

V jaké fázi přípravy se aktuálně nacházíte?
Začali jsme trošku opakovat taktické záležitosti, stále nás je ale hodně. Tento týden dojde k zúžení kádru, přičemž někteří v klubu skončí a další se přesunou k deváté třídě. Tím náš kádr bude čítat 22 hráčů a 4 gólmany, se kterými už se budeme připravovat na extraligu.

Kolik hráčů máte k dispozici teď, těsně před škrty?
Vychází to na 33 hráčů a 6 brankářů. Někteří kluci jsou zranění, Milan Tadeáš Jobek nám bude k dispozici od příštího týdne, protože teď je se slovenskou reprezentací. Květen a červen jsme hodně věnovali hře, obrázek jsme si udělali.

Protočilo se tu i pár hráčů z jiných klubů, kteří měli zájem o přestup k nám. Srovnali jsme si to v hlavě a o finální podobě kádru už máme jasno. Během tohoto týdne jsou v plánu pohovory s hráči a rodiči, na kterých jim bohužel budeme muset oznámit špatné zprávy. Ale trychtýř je neúprosný, v Liberci mohou hrát jen ti opravdu nejlepší.

Tím, že jsi k dorostu přišel až před touto sezónou, se nabízí, že všichni hráči přípravu zahajovali na stejné startovní čáře.
Je to tak. O hráčích ročníku 2005 jsem přehled měl, o těch mladších o něco méně. Věděl jsem ale, že tam jsou hodně šikovní kluci, což se potvrdilo. S Jirkou Vozákem už jsme byli u juniorky dlouho a bylo potřeba nějakou změnu udělat. Pro kluky v dorostu jsou to teď zas nové zkušenosti, což je ku prospěchu věci.

"Kluci si jdou za svými sny, táhnou za jeden provaz"

Letní příprava nicméně letos neprobíhá v úplně tradičních kolejích.
Letos to bylo kvůli covidu trošku specifické, celou letní přípravu jsme projeli s ledem a trénovali jsme i v neděli. Kluci byli celou dobu na ledě a jako zpestření jsme si zahráli i jeden modelový zápas s Mladou Boleslaví. Na naší straně si zachytalo všech šest gólmanů, což bylo trošku úsměvné, ale kluci si zápas užili.

Teď pro ně máme připravených sedmnáct přípravných utkání, a to nepočítám zápas s ženskou reprezentací, která tu je na soustředění. Nabitým programem chceme trošku dohnat herní manko z loňské sezóny.

K dorostu přicházíš po několika letech v roli hlavního kouče juniorky. Předpokládám, že bude potřeba trošku přizpůsobit i způsob komunikace směrem k hráčům.
Je to jiné. I když jsou na tom někteří kluci velice dobře – fyzicky i mentálně – nemůžete s nimi ještě jednat úplně jako s dospělými. Ale je to opravdu fajn! Kluci jsou zatím takoví nezkažení, jdou si za svými sny. Všichni táhnou za jeden provaz, drží spolu a do všeho jdou s nadšením. Vůbec nemáme problém, že bychom je museli nutit do práce. Věřím, že po zúžení kádru budeme pracovat s opravdu velice kvalitním týmem.

Zamyšlený Milan Plodek

Takže věříš, že liberecký dorost naváže na předchozí roky a znovu se bude řadit mezi nejlepší?
Stoprocentně! Kdybych tomu nevěřil, ani bych v Liberci nemohl trénovat. Kluci tu mají nádherné podmínky, mohou se rozvíjet. Hráči v dorostu jsou nesmírně pracovití, využívají střelnici, skatemill, Sense Arenu i další možnosti. Když si to sedne a hráči pochopí, co od nich chceme, můžeme to dotáhnout hodně vysoko.

Je pro tebe osobně při přechodu mezi kategoriemi výhodou, že jednotlivé kategorie Bílých Tygrů vyznávají velice podobný herní styl?
Je to tak. Nastavilo se to tady před několika lety, kdy jsme si sedli a pod taktovkou Filipa Pešána jsme seřadili taktické aspekty, které budeme zařazovat do tréninků už od sportovních tříd. Když se dneska klukům v dorostu řekne, že se postavíme do malého boxu, jsou s tím už obeznámení a vědí, co se po nich chce. Samozřejmě jim tam však nějaké věci přidáme, jako každý trenér v dané kategorii. Kluci základy znají, budeme jen dodělávat detaily.

"Dá se předpokládat, že týmy budou hrát na své nejlepší hráče, ubyde umělé dosazování do juniorky"

Chtěl bys na kluky v dorostu působit jako autorita, nebo jim budeš v kabině spíš parťákem?
Chtěl bych být parťák. Jak už jsem říkal, kluci jsou moc fajn, s Jirkou Vozákem nás přijali. Říká se, že jeden trenér by měl být trošku ostřejší, tuhle roli si s Jirkou střídáme. (úsměv) Zatím ale zvyšovat hlas nebylo potřeba, kluci plní, co jim řekneme. Je jasné, že během sezóny si občas zařvu, nicméně hráče bereme jako partnery a kamarády, které chceme co nejlépe poznat i po osobní stránce. Časy nějakého velkého vyřvávání jsou dávno pryč.

Ani dorostenecké extralize se v novém ročníku nevyhne poměrně značné zužování. Může to i směrem do budoucna pomoci kvalitě soutěže?
Rozhodně to pomůže. I letos se dá předpokládat, že týmy budou hrát na své nejlepší hráče, ubyde umělé dosazování do juniorky. Do budoucna přinese zúžení soutěží kvalitu a více atraktivních zápasů.

V Liberci během posledních let hráči mezi jednotlivými kategoriemi (dorost, juniorka, Benátky) poměrně hodně proudili. Bude to letos jinak?
My jsme to nastavili už před loňskou sezónou, že jsme nechtěli juniory uměle posouvat do Benátek. Měli by si tam zahrát jen ti, kteří si to opravdu zaslouží a budou v týmu výborně fungovat. Bohužel ten ročník byl hodně ovlivněný tím, že se nehrály mládežnické soutěže. Nemohli jsme to zatím v praxi použít tak, jak bychom chtěli.

Té myšlenky se budeme držet i letos, a to nejen mezi juniorkou a Benátkami, ale i mezi juniorkou a dorostem. Máme tu třeba Kubu Dvořáka, který je ročník 2005, ale už se s ním stoprocentně počítá do juniorky, myslím si, že zasáhne i do Benátek. Uvidíme, jak se bude sezóna vyvíjet. Je tam pár kluků, kteří by si juniorku mohli zahrát, ale není kam spěchat. Když budou v týmu lídry, budou se prosazovat, dávat góly, trenéři za nimi přijdou sami a budou o ně mít zájem.

Nový hlavní trenér U17 Milan Plodek

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Najman se loučí s Tygry a míří na sever. Hrát bude za Ilves Tampere

Vstupenky na play-off MS v Praze a Ostravě jsou stále k dispozici!

Z našeho fanshopu

Hokejka dřevěná brankářská

185 Kč
Koupit

Kartičky ELH 2023/24 2.série

65 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo dětské bílé

295 Kč
Koupit

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit