Bílí Tygři Liberec

Cizinci v akademii Bílých Tygrů: Němci, Slovinci či asistent trenéra ruské reprezentace

Date of publication Author Ondřej Belák

Liberec - Bílí Tygři ve svých akademických týmech využívají zejména tuzemské hokejové talenty. Občas se ale v jejich řadách objeví i zajímaví hráči ze zahraničí, na jejichž osudy se teď společně podíváme.

Naše pátrání začíná v sezóně 2002/2003, ve které slavil liberecký A-tým postup mezi domácí elitu. České hokejové kluby poměrně často dávají prostor hráčům ze Slovenska, v čemž nejsou Bílí Tygři výjimkou. Hokejisty slovenské národnosti tedy v našem přehledu vynecháme a zaměříme se na hráče z ostatních zemí.

Rok Pajić

A začínáme hned jménem, které na české hokejové mapě zanechalo poměrně výraznou stopu. Slovinský útočník Rok Pajić přišel do Liberce v závěru ročníku 2002/2003 a zařadil se do juniorského týmu. V něm odehrál další tři sezóny a připsal si famózních 74 bodů v 88 střetnutích.

V dalších letech rodák z Jesenice nakukoval v libereckém dresu i do extraligy, jenže stálejší místo v sestavě si nevybudoval. Putoval tedy po hostováních v nižších českých soutěžích, kde byl velice platným hráčem. Následovalo několik štací v Itálii.

Do Česka se účastník čtyř seniorských mistrovství světa vrátil v roce 2014, a to ve velkém stylu! Za České Budějovice odehrál ve druhé nejvyšší soutěži přes čtyři sezóny a po celou dobu patřil mezi nejproduktivnější hráče týmu, který rok co rok usiloval o promoci do extraligy. Nyní čtyřiatřicetiletý Pajić válčí znovu v Itálii, kde je hlavní hvězdou klubu Eppan/Appiano.

Rok Pajić slaví hattrick za Budějovice

Vladimir Bessonov

Vladimir Bessonov se narodil v Angarsku, nicméně do Čech přišel už jako dítě a dokonce získal kromě ruského i české občanství. Šikovný pravoruký útočník v naší organizaci odehrál sedm utkání za výběr U20 (sezóna 2006/2007), slavil přitom tři góly. Následovaly dva roky v zámořských juniorských soutěžích, kde však Bessonov často střídal týmy a nedokázal se uchytit podle představ.

Rozhodl se tedy pro návrat do Evropy a zakotvil v rodném Rusku. Kvalitními výkony v mládežnické MHL si řekl o čtyři starty v Kontinentální hokejové lize, více už jich však nepřidá. V roce 2013 totiž v pouhých 23 letech ukončil profesionální kariéru.

Andreas Mundal Micka

Andreas Mundal Micka platil za velké talenty norské brankářské školy a svoji zemi reprezentoval na několika mládežnických světových šampionátech nižších kategorií. V ročníku 2008/2009 se ze své domoviny rozhodl přestoupit do Liberce, v juniorce si však nedokázal vydobýt pozici jedničky.

Přesto si Mundal za Benátky zachytal i druhou nejvyšší soutěž, objevil se dokonce také v play-off. Následující sezónu se Nor odebral na hostování do Nymburka, čímž byla jeho česká štace u konce. Pak se totiž vrátil na sever a zabydlel se v Rosenborgu Trondheim.

Micka v dresu Rosenborgu

Fabian Weise

Německý obránce Fabian Weise se v Liberci objevil jen nakrátko. V sezóně 2009/2010 odehrál tři zápasy za dorost, připsal si v nich dvě asistence. Pak zamířil zpátky do Německa, kde působil ve třetí nejvyšší soutěži. Aktuálně hraje za ESC Johnsdorf čtvrtou ligu.

Nikita Špakov

Ruský forvard Nikita Špakov pod Ještěd zavítal v ročníku 2010/2011. Za starší dorost absolvoval 30 duelů, v nichž zaznamenal bilanci 8+6. Po sezóně se vrátil do Ruska, aby se za další rok vydal za oceán.

Štěstí Špakov zkoušel v týmu Boston Junior Bruins, kde se rozhodně neztratil. Skvělá byla zejména druhá sezóna, ve které si připsal 48 bodů za 37 zápasů. Táhlo jej to ovšem zpátky do rodné vlasti, kde stále ještě v mladém věku učinil zásadní rozhodnutí a dal se na dráhu trenéra.

Přes angažmá v Národní juniorské hokejové lize se dostal až k působení u reprezentace sborné U18, kde v uplynulé sezóně plnil roli asistenta hlavního kouče.

Špakov na předávání cen pro nejlepší hráče turnaje v Rusku (první zprava)

Szymon Bieniek

Szymon Bieniek patří mezi velké naděje polského hokeje. Ofenzivní obránce vlétl do českých soutěží ve velkém stylu a přes Vítkovice s Hradcem se dostal do Liberce. Zde v sezóně 2017/2018 nastupoval za starší dorost a připsal si 15 bodů ve 49 utkáních.

Další ročník se Bieniek ale stěhoval do Přerova, kde byl ještě produktivnější - 25 bodů ve 40 soubojích je na beka parádní vizitka. Po roce se přesunul do zámoří, kde se aktuálně chystá na sezónu v týmu Philadelphia Hockey Club, jenž působí ve skauty hojně sledované NCDC. Věřme, že o Szymonovi v budoucnu ještě uslyšíme!

Semjon Miročnikov

Odchovanec ruského Jekatěrinburgu Semjon Miročnikov na sebe poprvé výrazněji upozornil během angažmá v Českých Budějovicích. V roce 2017/2018 se stěhoval mezi Tygry, se kterými strávil jednu sezónu. Skvělými výkony v dresu juniorky, které pomohl k postupu do finále, si řekl také hned o třicet startů v Benátkách, kde přihrál na dva góly.

V následujícím ročníku se urostlý obránce rozhodl pro návrat domů. Poslední dva roky patří juniorskému výběru Avtomobilistu Jekatěrinburg, patří mezi opory mužstva a vyhlíží první příležitosti v KHL.

Semjon Miročnikov v době libereckého působení

Luka Vodlan

Slovinský útočník Luka Vodlan byl nedílnou součástí mistrovského dorostu Bílých Tygrů ze sezóny 2018/2019, o čemž svědčí prvotřídní bilance přesně jednoho bodu na zápas! Odměnou mu bylo povolání do slovinské reprezentace na MS U18 divize 1B, kde mezi o dvě léta staršími hokejisty dokonce vstřelil branku.

Po bodové stránce se mu dařilo i v uplynulém ročníku, a dokonce si zahrál MS dvacítek divize 1B! To vše v pouhých sedmnácti letech. Více startů za Bílé Tygry už ovšem velký talent slovinského hokeje alespoň prozatím nepřidá, rozhodl se totiž odejít do finského týmu Jukurit.

Bennet Rossmy

Rodák z německé Žitavy Bennet Rossmy se stal Tygrem už v žákovských letech a hned se vypracoval ve velice zajímavou součást naší organizace. I díky studiu na české základní škole se šikovný útočník perfektně naučil jazyk a stejně tak přivykl i českému stylu hokeje.

Také on zažil senzační sezónu 2018/19, v níž byl s bilancí 54 bodů ve 42 duelech dokonce nejproduktivnějším hráčem zlatého dorostu. Do toho zářil rovněž v německé reprezentaci U16.

Během minulého roku se Rossmy teprve v šestnácti letech usadil v juniorce (4+12 ve třiceti zápasech) a dokonce si vyzkoušel i druhou nejvyšší tuzemskou ligu za Benátky. Své vysoké postavení mezi německými mládežníky navíc dokázal v národním výběru U17, kde si připsal bilanci 4+9 v jedenácti střetnutích. Vypadá to, že se u Benneta máme i do budoucna na co těšit!

Rossmy poskytuje v češtině rozhovor po vyhraném finále s dorostem

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Získejte originální hrané dresy Tygrů ze sezony 2023/24!

Sbírej oficiální kartičky TELH! Druhá série pro sezonu 2023/24 je venku

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Z našeho fanshopu

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit

Vlajka na auto velká bílá

160 Kč
Koupit

Triko dámské Bulíř

495 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit