Bílí Tygři Liberec

Čtvrtfinále s Hradcem klepe na dveře! Vyloupí Tygři východočeskou pevnost?

Date of publication Author Jonáš Majtyka

Liberec - Po krátkém odpočinku čeká Bílé Tygry čtvrtfinále play-off v němž vyzvou tým Mountfield HK. Série začne na ledě Hradce Králové, který obsadil po základní části druhé místo a měl k dispozici desetidenní pauzu. Liberečtí jsou oproti tomu po předkole se Spartou rozehraní, využijí toho?

Rozehraný versus odpočatý

Bílí Tygři neměli postup do čtvrtfinále vůbec jednoduchý. V posledním utkání základní části totiž nezvládli prodloužení s Vítkovicemi a o pouhý bod jim uniklo místo v elitní šestce. Mezi nejlepších osm týmů extraligy tak vedla cesta přes předkolo, v němž Liberečtí nepovolili Spartě ani jednu výhru a po pouhých třech zápasech sérii ukončili.

Hráči poté dostali o víkendu od trenéra Filipa Pešána zasloužené volno, účast na nedělním dobrovolném tréninku byla ovšem velmi hojná. Od pondělí už se tygří smečka poctivě připravuje na svého dalšího soupeře, kterým se stal Hradec Králové.

Trenér Filip Pešán o sérii se Spartou:

"Sparta měla extrémně silnou soupisku i realizační tým. Museli jsme se hodně semknout, abychom takhle silného soupeře vyřadili. Že se nám to povedlo v nejrychlejším možném termínu, to nám dává možnost si trochu oddechnout a pošetřit síly.
Zda je pro nás výhodou, že jdeme do čtvrtfinále rozehraní, se mě ptejte až po sérii. My jsme každopádně velmi spokojeni s tím, jak jsme zvládli klíčové tři zápasy s nesmírně těžkou Spartou, a chceme v podobném duchu pokračovat dál."


Mountfield obsadil po dvaapadesátém kole druhé místo a měl tudíž čas na odpočinek. Východočeši se v zápasovém tempu ocitli naposledy 4. března a měli tak dostatek času na přípravu. Už několikrát se ale v historii stalo, že do semifinále postoupilo mužstvo, které se rozehrálo v předkole. Zda tedy bude dlouhá pauza pro Královéhradecké výhodou se dozvíme v následujících dnech.

Padne hradecká pevnost?

Mezi rozhodující faktory série bude nesporně patřit výhoda domácího prostředí. Od roku 2013, kdy se Mountfield přesunul z Českých Budějovic do Hradce Králové, sehráli Tygři s Východočechy dvacet partií a pouze třikrát se z výhry radoval hostující tým (dvakrát Liberec, jednou Hradec Králové) a pokaždé až v nastaveném čase nebo po nájezdech.

Proti svěřencům trenéra Filipa Pešána hovoří statistika ze základní části, v níž Liberečtí uspěli na kluzištích soupeřů pouze šestkrát. Play-off je ovšem zcela jiná soutěž a vše, co se stalo v první pasáži ročníku je zapomenuto. Tuto skutečnost ostatně naše mužstvo dokázalo v předkole, když uspělo v pražské O2 Aréně, kde v předchozích dvou zápasech inkasovalo celkem deset branek a vsítilo pouze jednu.

Tým z města pod Ještědem nyní čeká cesta do Hradce Králové, kde ho čekají úvodní dvě střetnutí čtvrtfinále. Tygři začínají sérii play-off venku po dlouhých čtyřech letech a proti Mountfiledu je rozhodně nečeká vůbec nic jednoduchého.

Roman Will proti Rybárovi?

Vyřazovací boje mimo jiné rozhodují také výkony brankářů. Roman Will nezačal sezónu zcela podle svých představ, postupně se ovšem začal zlepšovat a v závěru základní části už libereckou svatyni střežil pouze on. V předkole se Spartou se poté velmi výrazně podílel na postupu, když za svá záda pustil pouhé čtyři střely a jeho úspěšnost zásahů činila úžasných 95,06%! Dá se tedy s největší pravděpodobností předpokládat, že se mladý gólman postaví mezi tyče i proti Mountfieldu.

Kdo ho ovšem v souboji maskovaných mužů vyzve, zůstává menší záhadou. Pozici jedničky plnil v Hradci Králové většinou Patrik Rybár, jenž odchytal šestatřicet utkání. Jako druhý se nabízí Jaroslav Pavelka, který je taktéž velmi kvalitní gólman. O tom se Tygři přesvědčili v sedmadvacátém kole, kdy už po šesti minutách vyhnali třemi přesnými zásahy Rabára z brány. Jeho místo zaujal právě Jaroslav Pavelka, jenž ve zbývajících minutých ze hry inkasoval pouze jednou. Liberečtí nakonec zvítězili po samostatných nájezdech.

Ladislav Šmíd o dosavadních výkonech Romana Willa:

"Nechci to zakřiknout (smích). Roman chytá neskutečně, je to naše jistota. Když máte za sebou takového gólmana, tak jste klidnější, víc si dovolíte a hrajete s větším sebevědomím. Doufám, že to Willdovi vydrží a dostane nás co nejdále."


Ať už se proti Romanu Willovi postaví kterýkoliv z nich, jedno je jisté. Brankáři budou pro vývoj série mezi Tygry a Mountfieldem velmi důležití, ne-li nejdůležitější!

Boj začíná!

Tygři se s týmem Mountfield HK ve vyřazovacích bojích nejvyšší soutěže utkají poprvé v historii (pokud nepočítáme střety s Českými Budějovicemi) a dá se očekávat vyrovnaná a velmi napínavá série. Zápasy Liberce s Hradcem Králové navíc měly vždy trochu speciální náboj, vždyť obě města jsou od sebe vzdálena pouhých sto kilometrů.

Připíší si svěřenci trenéra Filipa Pešána na východě Čech aspoň jednu výhru? To se dozvíme v následujících dvou dnech. Série začne na ledě ČPP Arény ve čtvrtek od 18:00, druhý duel poté o den později před kamerami České televize od 17:20. Čtvrtfinále je tu!

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Po hostování si u Tygrů prodlouží angažmá odchovanec Zachar

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Z našeho fanshopu

Trumpeta velká

145 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit

Hrnek malý s logem

89 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská šedá

895 Kč
Koupit