Bílí Tygři Liberec

Devatenáctka a její sezóna: Play-off za pět minut dvanáct, osudový soupeř a trvající prokletí

Date of publication Author Jan Kousal, Jonáš Majtyka

Liberec - Juniorská extraligová sezóna 2018/2019 je od uplynulého víkendu minulostí a soupeři mistrovského Třince už mohou střádat plány na sesazení Ocelářů v příštím ročníku. Jak se ale letos dařilo šelmám? Co se povedlo a kdo nakonec zastavil libereckou cestu ve vyřazovacích bojích?

Přes potíže k postupu

Svěřenci trenéra Milana Plodka byli zařazeni do základní skupiny B, jenže do první části sezóny nevstoupili zcela ideálně. Postupně se však jejich výkony začaly zvedat. Suverénní Sparta si hlídala první příčku, o zbylá dvě postupová místa se ale rvala čtyři mužstva.

Severočeši nakonec i přes nepovedený začátek skončili na kýženém třetím místě za druhými Pardubicemi. Finiš rozhodně nebyl jednoduchý, neboť na čtvrtou Mladou Boleslav měli Liberečtí v závěrečném součtu pouze tříbodový náskok. To ovšem neměnilo nic na tom, že si Tygři zajistili postup do skupiny o účast v play-off.

Boj o pozice

Ještě před ní ale museli projít nadstavbou. Ve dvanáctičlenné skupině se tým z města pod Ještědem potýkal s nevyrovnaností výkonů a neustále bojoval na středu tabulky s ostatními celky o co nejlepší umístění.

Šelmy nakonec obsadily deváté místo, nutno však podotknout, že bojovaly až do posledního kola a na pátou Kometu měly ztrátu pouhých pěti bodů. Tygři mohli být každopádně v klidu, neboť důležité bitvy je teprve čekaly.


Do čtvrtfinále posledním zápasem

Skupina o účast ve čtvrtfinále svedla dohromady Liberec, Spartu, Pardubice a Hradec Králové. Zatímco Tygři a Mountfield začínali závěrečné klání s nulou v kolonce bodů, prvnímu a osmému týmu z předchozí nadstavbové části, tedy Spartě a Pardubicím, byla udělena bonifikace v podobě dvou, respektive jednoho bodu.

Hned od prvních zápasů skupiny bylo zřejmé, že o postup se bude prát trojice Liberec, Sparta a Pardubice. Mountfield, který se ze všech čtyř celků potýkal s nejhorší formou a ze šesti zápasů vybojoval jen tři body, však přece jen výrazně zamotal s postupovými akciemi.

Navzdory tomu, že svěřenci Milana Plodka nevyšli v prvních pěti zápasech bodově naprázdno, rozhodoval o jejich osudu až poslední duel na ledě neoblíbené Sparty. Šelmám se ale podařilo zabrat v klíčový okamžik a výhra 4:2 je katapultovala na první místo skupiny.


Pražanům nezbylo nic jiného než čekat na výsledek prakticky souběžného východočeského derby. Hradec v něm výhrou v samostatných nájezdech okradl Pardubice o play-off a rozhodl o tom, že do vyřazovacích bojů doprovodí Tygry hokejisté z hlavního města.

Zase ta Sparta

Nakonec Sparta nejenže Bílé Tygry do čtvrtfinále doprovodila, ale stala se zároveň libereckým soupeřem. Podještědským hokejistům ročníků 2000 a 2001 se tak naskytla další příležitost, jak neoblíbeného soupeře vyřadit z kola ven a užít si odplatu za předchozí nezdary. V předchozích letech totiž v play-off mladšího i staršího dorostu pokaždé slavili Pražané.

Jenže pomsta se nekonala a prokletí bohužel přetrvalo. Sparta vykročila za postupem úvodní výhrou v Liberci po samostatných nájezdech. Druhou bitvu sice ovládli domácí Tygři, ale po přesunu série do hlavního města opět kralovali Pražané. Těm se podařilo zvládnout oba dva domácí duely, a tak se mohli radovat z vítězství 3:1 na zápasy. Liberecká pouť sezónou 2018/2019 naopak skončila už ve čtvrtfinále.


Zazářili...

Přestože to na titul nakonec nevyšlo, nemá se výběr do devatenácti let za co stydět, ba naopak. Skvělými výkony mezi třemi tyčemi se blýskl například Lukáš Pařík, jenž v průběhu celého ročníku posbíral řadu ocenění a aktuálně se připravuje s reprezentací do osmnácti let na blížící se šampionát ve Švédsku.

To platí i o jeho spoluhráči Jakubu Rychlovském. Ten sice větší část sezóny strávil na farmě v Benátkách, ale v závěru sezóny se prezentoval skvěle. Jakub se stal šestým nejproduktivnějším hráčem, a dokonce ovládl statistiku pravdy s celkovým hodnocením +16.

Klubovou produktivitu i tabulku střelců ovládl Jan Žemba s 20 brankami a 19 asistencemi. Jen o jeden kanadský bod méně nastřádal slovenský forvard Dominik Šeliga. Nejlepším nahrávačem se stal Vojtěch Jiruš, který na gól přihrál dvaadvacetkrát. Titul nejproduktivnějšího beka a zároveň nejtrestanějšího hráče týmu získal Adam Charvát.


Děkujeme hokejistům do devatenácti let za pěknou sezónu a gratulujeme ke skvělým výsledkům. Věřme, že v dobrých výkonech budou hráči pokračovat i v příštích ročnících.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Reprezentace U18 začíná přípravu na MS, v nominaci i Galvas s Králem

Z našeho fanshopu

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit

Mikina s logem dámská šedá

895 Kč
Koupit

Triko dětské Birner

475 Kč
Koupit

Vlajka na auto velká bílá

160 Kč
Koupit