Bílí Tygři Liberec

Do sezóny se zbrusu novou dvojicí gólmanů. Při výběru rozhoduje charakter, prozrazuje Martin Láska

Date of publication Author Ondřej Belák

Liberec - Organizací Bílých Tygrů prošla v minulých letech řádka špičkových maskovaných mužů. Na blížící se ročník klub sestavil kompletně novou dvojici ve složení Petr Kváča - Jaroslav Pavelka. Další zajímavá jména se navíc rodí v mládežnických kategoriích. "Máme generaci, která má prostor a může dorůst. Vždycky to však je pouze na nich a na jejich výkonech," hlásí trenér brankářů Martin Láska.

V republice je aktuálně asi pět fungujících zimních stadionů. Jak je složité vyhradit si hodinu pro speciální brankářský trénink?
Do Říčan jezdíme už třetím rokem, takže jsme si tu vybudovali dobré vztahy a složité to není. Vždy, když zavolám, vyjde nám Martin Altrichter vstříc a čas si pro nás najde. Ať už pro speciální trénink brankářů, tak pro klasický týmový.

Je pro gólmany zvlášť v téhle době důležité, aby měli svůj tréninkový čas?
Beru to tak, že jsme skončili sezónu v polovině března a na led znovu jdeme až v půlce června. To jsou čtyři měsíce. Neumím si představit, jaký jiný sport je bez svého přirozeného prostředí tak dlouho. Je to, jako byste vytáhli plavce z vody, nebo sebrali tenistovi raketu a Messimu balón. Teď je dobrý prostor na pilování dovedností. Není to o kvantitě, ale o kvalitě.

Poprvé za dobu tvého libereckého působení se stalo, že Tygři půjdou do nové sezóny s kompletně novou dvojicí brankářů. Co na to říkáš?
Zkrátka se tak vyvinula situace. Logicky jsme museli hledat nové gólmany, v čemž nevidím problém. Jen místo jednoho nového budeme mít dva.

"Brankářský svět je relativně malý"

Jak se ti v tréninku zatím jeví Petr Kváča?
Je to obrovský bojovník, nevypustí ani jeden kotouč. Spolupráce s ním je zatím skvělá!

Ve výběru brankářů máš určitě zásadní slovo. Co všechno musí gólman splňovat, aby o něj klub projevil zájem?
Rozhodně charakter, to je na prvním místě. Řídí se tím celá organizace. Dále hledíme na věk a na to, jak můžeme jednotlivé brankáře rozvíjet a posunout je na hranici maximální výkonnosti. Faktorů je strašně moc. Asi úplně nejde udělat žebříček toho, co gólman musí mít. Český trh není až tak veliký, takže výběr není mnohdy nejjednodušší.

Jak se zjišťuje charakter, když se vlastně ještě neznáte?
V dnešní době už to není tak složité. Brankářský svět je relativně malý. Tím, že jsem působil u mládežnických národních týmů, kluky dlouhodobě znám a sleduji je. Navíc si mohu někam zavolat a zjistit si víc. Není to problém.

Byť působíš u Bílých Tygrů, nadále se staráš o brankářský support Vítkovi Vaněčkovi, Romanu Willovi, nebo Dominiku Hrachovinovi. Budeš v tom pokračovat?
Vnímám to tak, že jsme si s gólmany, kteří prošli v Liberci pod mýma rukama, vytvořili nějaký vztah, který nadále trvá. Neberu to tak, že bych je vychovával už pro jiné kluby. Jsem moc rád, když mě kluci osloví. Tím, že jim něco dám, si od nich zároveň mnohé beru, protože už jsou zkušení a přišli do kontaktu se spoustou zajímavých lidí. Je to pozitivní pro obě strany.

"Loučení jsou vždy těžká"

Dalo by se říct, že tím zvyšuješ šanci na jejich návrat v budoucnu?
My těmto návratům vždycky budeme otevření. Kluci odcházejí do vynikajících lig a jsou to skvělí gólmani. Když se budou chtít vrátit, budou tu mít dveře otevřené. Možná i na to konto s nimi nadále pracujeme, aby na Liberec nikdy nezanevřeli.

Když odcházejí, máš pocit, že v případě návratu ze zahraničí bude Liberec jejich první volba?
Jednoznačně. To loučení je vždycky těžké a kluci se sami jednou chtějí vrátit a oplatit Bílým Tygrům, co jim dali na začátku kariéry. To je pro nás velice pozitivní.

Rostou v mládeži Bílých Tygrů gólmani, kteří by v budoucnu mohli chytat nejvyšší soutěž?
V nedávné době jsme tu měli tři brankáře, kteří prošli dál, než jsme sami čekali a A-tým přeskočili (Vítek Vaněček, Lukáš Pařík, Aleš Stezka). Nyní tu máme generaci, která má prostor a může dorůst. Vždycky to však je pouze na nich a na jejich výkonech.

Nenazrál už čas pro Matěje Žajdlíka, který několikrát zaskakoval v roli dvojky, leč do branky se zatím nedostal?
Matěj neměl jednoduchou sezónu, i vzhledem k tomu, že v průběhu roku přišel Dominik Hrachovina. Počítali jsme s ním na pozici prvního gólmana Benátek, kde odchytal zhruba třicet zápasů. Potřebujeme, aby výkonnost potvrzoval i nadále. Všichni teď hlavně chceme, aby byl herně vytížený. Ať už v první lize, tak do budoucna třeba v extralize.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Trénink pohledem T.J. Melancona

Nejnovější články

Vyhrocená série se Spartou pokračuje! Tygři budou doma dotahovat ztrátu

Srdcař Jaroslav Vlach zůstává Tygrem! Smlouvu prodloužil o dva roky

Věnujte pozornost dopravním omezením v okolí Home Credit Areny

Z našeho fanshopu

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit

Hrnek PO 2024

165 Kč
Koupit

Hrnek malý s logem

89 Kč
Koupit

Mikina PO 2024 pánská

895 Kč
Koupit