Bílí Tygři Liberec

Draft NHL se blíží. Zazní i jméno některého z Tygrů?

Date of publication Author Dominik Jakubec

Liberec - Sezona 2017/18 už je definitivně minulostí, což potvrdil i konec finálové série NHL. Nyní už se oči zámořských fanoušků upínají k draftu, který se uskuteční 22. a 23. června v Dallasu. Ten bude zajímavý také z tygřího pohledu, náš tým má totiž také hned několik želízek v ohni!

Tradiční draft NHL se s některými obměnami koná pravidelně již od roku 1963. Týmy nejprestižnější hokejové ligy si v něm zajišťují práva na nejperspektivnější mladé hokejisty. A jak vlastně samotný proces draftu probíhá a co znamená?

Jednotlivé týmy NHL si v sedmi kolech postupně volí hráče, na něž získají pro následující dva roky práva. To znamená, že žádný jiný z celků nemůže s takovým hráčem podepsat kontrakt. Z toho důvodu mluvíme v tomto případě o "právech na hráče" - samotný draft ještě klub s hokejistou nepojí přímou smlouvou a neznamená, že někdy hráč jeho dres skutečně oblékne.

Kluby si takto vybírají z hráčů, kteří jsou tzv. "způsobilí pro draft". V zásadě jde o mladíky, kterým je 15. září stejného roku alespoň 18 let a zároveň do konce roku nepřekročí hranici 20 let.

Pokud tedy osmnáctiletý talent neuspěje hned v prvním roce draftu, může být klidně vybrán o rok později, jako se koneckonců poštěstilo před rokem Dominiku Lakatošovi. Pokud hráči nejsou vybráni a zároveň překročí věkový limit, stávají se volnými hráči a potenciálně tak s nimi může podepsat smlouvu jakýkoliv tým NHL.

Co naopak nastává, když je mladý hráč nějakým týmem vybrán? V tu chvílí získává klub privilegium tohoto hráče v následujících dvou letech podepsat do svých služeb. Hokejista tak může klidně v této době nastupovat v juniorské soutěži či v zahraničí a bojovat zde o smlouvu s celkem, jenž si ho zvolil.

roman will

Přijde řada i na Tygry?

Pokud k podpisu smlouvy nedojde a hráč je stále věkem způsobilý k tomu, aby se draftu znovu zúčastnil, může být opět vybrán jiným (nebo stejným) týmem a ten s ním tedy opět může během dvou let podepsat smlouvu. V případě, že po vypršení lhůty překročil věkovou hranici, se stává volným hráčem a teprve v tu chvíli s ním může podepsat kontrakt také jakýkoliv jiný tým, který si ho nezvolil.

Vzhledem k těmto pravidlům je jasné, že jsou volby v draftu velmi cenným zbožím, které je leckdy v rámci trejdů měněno za samotné hráče. Organizace, která volí jako první, získává právo vybrat si nejperspektivnějšího adepta z dané generace. Jako první jdou na řadu každoročně nejméně úspěšné týmy předchozí sezony, přičemž konkrétní pořadí určuje loterie, které se účastní kluby, které neprošly do play-off. Ten, kdo draft startuje, si může zajistit megahvězdy, jako jsou Sidney Crosby, Connor McDavid a další.

Také Bílí Tygři vědí, jaké to je mít své zástupce v draftu. Před dvěma lety se například ve velkém mluvilo o Pavlu Zachovi, který v libereckém dresu poprvé nakoukl do dospělého hokeje a na nějž došlo jako na celkově šestého už v prvním kole. Bývalý kapitán Petr Nedvěd byl v roce 1990 vybrán dokonce jako druhý, Ladislav Šmíd pak před třinácti lety jako devátý.

Letošní draft NHL bude z pohledu našeho týmu velmi zajímavý. Potenciálně totiž může být vybráno hned několik hráčů, kteří v kádru Bílých Tygrů působí nebo působili. Největší naděje se z těch současných dávají Janu Jeníkovi, který by podle odhadů mohl přijít na řadu na pomezí třetího a čtvrtého kola. Mimochodem, vzhledem k datu narození 15. září 2000 je Jeník na samém limitu možnosti být draftován. Kdyby se narodil jen o den později, na řadu by mohl přijít nejdříve za rok.

Něco podobného poznal Kryštof Hrabík. Ten se narodil 24. září, loňského draftu se tedy zúčastnit nemohl. Přestože je takřka o rok starší než Jeník, oba vstupují do draftu ve stejném roce. Liberečtí fanoušci by měli sledovat také Matěje Pekaře, který do patnácti let hrál za Bílé Tygry a následně zamířil do zámoří. V letošní sezoně se jako první Čech stal nejlepším nováčkem United States Hockey League (USHL). A zapomenout nesmíme před draftem ani na urostlého sedmnáctiletého Adama Klapku, který pod Ještěd zamířil po skončení minulé sezony ze Slavie.

Šanci být draftován má také Marek Zachar. Odchovanec libereckého hokeje už stihl i tři starty v A-týmu v sezoně 2015/16, následně zamířil do juniorské QMJHL. Dvacetiletý kapitán české reprezentace do 20 let z letošního světového šampionátu má poslední příležitost, aby si ho některý z týmů zvolil, než se pro zámořské organizace stane volným hráčem.

Sherbrook Marek Zachar

Do NHL i bez draftu

Draft však zároveň není podmínkou k tomu, aby si hokejista v NHL zahrál. Jako příklad stojí za to zmínit Radima Šimka, který po loňské sezoně jako nedraftovaný volný hráč podepsal smlouvu se San Jose Sharks. Letos v jeho stopách kráčel pro změnu Filip Pyrochta, který svými výkony zaujal Nashville Predators a vysloužil si tak kontrakt.

Existuje i celá řada hvězd soutěže, která takto do zámoří prošla, jako třeba brankář Sergej Bobrovsky. Přestože nebyl nikdy draftován, v roce 2017 byl zvolen nejlepším brankářem NHL a patří mezi nejlépe vydělávající gólmany v soutěži. Ani Roman Will koneckonců v draftu zvolen nebyl, přesto v prestižní soutěži do jednoho utkání naskočil.

Draft však zároveň potvrzuje zájem klubu o hráče už v raném mládí a může tak přesun do zámoří usnadnit. Cesty draftovaných hráčů se dále rozcházejí. Zatímco ti, kteří jsou vybráni v prvních kolech, často vzápětí podepíši s týmem smlouvu a už v úvodní sezoně nastupují na farmě či přímo v NHL, další hráči často míří do zámořských juniorských soutěžích nebo setrvávají ve svém dosavadním klubu a zde bojují o smlouvu v NHL.

Pavel Zacha kupříkladu v době draftu nastupoval v juniorské OHL za Sarnia Stings a přestože v létě podepsal smlouvu s New Jersey Devils, většinu dalšího ročníku i tak strávil v Sarnii, než si ho vedení vytáhlo na farmu a k jednomu utkání také do prvního týmu Devils. Martin Nečas zase v minulém ročníku stihl naskočit do NHL, následně se však přesunul do extraligy a pomohl Kometě k titulu.

Uvidíme, kolik Tygrů letos přijde v draftu na řadu a jaká bude jejich případná další cesta. V současnosti nezbývá, než jim za pár dní (draft proběhne v pátek 22. a v sobotu 23. června) držet palce!

Kryštof Hrabík top

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Trénink pohledem T.J. Melancona

Nejnovější články

Pomozme Tygrům! Vytvořme na čtvrtfinále bílé peklo!

Vyhrocená série se Spartou pokračuje! Tygři budou doma dotahovat ztrátu

Soutěžte na úterním utkání o vstupenky na Benátskou

Z našeho fanshopu

Body modré s kr.rukávem a barevným logem

295 Kč
Koupit

Šála PO 2024 pletená

320 Kč
Koupit

Rohožka sezona 23/24

690 Kč
Koupit

Mikina PO 2024 pánská

895 Kč
Koupit