Bílí Tygři Liberec

Dvacítka a její sezóna: Zázrak v Salcburku i vítězné loučení

Date of publication Author Jan Kousal

Liberec - Juniorská sezóna 2019/2020 je minulostí. Liberecká cesta soutěží sice skončila trochu předčasně, ale i tak je na co vzpomínat. Jaká tedy byla sezóna výběru do dvaceti let? Čím se šelmy zapsaly do dějin a co nakonec chybělo k play-off?

O Pohár DHL

Začátek juniorské soutěže provázelo hned několik otazníků. Když Český svaz ledního hokeje musel kvůli rozhodnutí soudu nuceně odložit start DHL Juniorské ligy akademií, nebylo jasné, kdy a zda vůbec sezóna začne. Svaz však nakonec přišel s jinou alternativou – turnajem O Pohár DHL.

Ročník 2019/2020 tak tedy podle plánu odstartoval a Bílí Tygři začali parádně. Hned v prvním soutěžním klání na domácím ledě udolali Třinec s nulou v zádech. Fotbalová výhra 1:0 byla prvním ze dvou čistých kont, na které svěřenci Milana Plodka v sezóně dosáhli.

Klidný střed

V dalších zápasech už ale přišly herní výkyvy. Liberecká dvacítka pravidelně střídala výhry s porážkami, a tak se zabydlela v poměrně klidném středu tabulky. Delší sérii vítězství sice tým postrádal, ale místo kolem desáté příčky jistil s přehledem.

Jakub Šedivý sleduje hru

Husarský kousek v Salcburku

Ze všech zápasů, které podještědský celek v turnaji O Pohár DHL odehrál, jeden vyčnívá – ten úplně závěrečný. Bílí Tygři ho na ledě rakouského Salcburku vyhráli 5:1, což je samo o sobě parádní výsledek. Tím, co však celému příběhu dává až pohádkový rozměr, jsou okolnosti libereckého vítězství.

Severočeši totiž do utkání vyjeli jen s brankářem Čajanem a jedenácti hráči do pole. Na ledě tak během zápasu rotovaly pouze dvě pětky a každé delší střídání bylo znát. Přesto se nemyslitelné stalo skutkem! Libereckých dvanáct statečných duel ovládlo poměrem 5:1 a postaralo se o jednu z největších hokejových senzací sezóny.



Nejdelší šňůra nestačila

Svěřenci Milana Plodka nakonec zakončili turnaj O Pohár DHL s 54 body na jedenáctém místě, čímž se kvalifikovali do navazujícího DHL Superpoháru, v němž se týmy ve čtyřech skupinách měly poměřit o účast ve vyřazovacích bojích.

Šelmy soupeřily o postup ve skupině C s Olomoucí, Hradcem Králové, Třincem a Jihlavou. O jejich osudu však rozhodly už první čtyři zápasy. Liberecký výběr je všechny prohrál, a tak šance na play-off existovala už jenom v teoretické rovině.

V dalších čtyřech duelech ale Tygři obdivuhodně zabrali a na nepovedený úvod Superpoháru dali zapomenout. Ani série čtyř výher však podještědským hokejistům do dvaceti let na účast ve vyřazovacích bojích nestačila. Soubor libereckých nadějí se tak alespoň s ročníkem 2019/2020 rozloučil nejdelší vítěznou šňůrou.

Pavel Čajan se raduje z vyhraného zápasu

Zazářili…

Velkou oporou šelem se v letošní juniorské sezóně stal gólman Pavel Čajan. Ten během celého ročníku podával stabilní výkony a dlouhodobě si udržel procentuální úspěšnost zákroků nad hranicí 90 %.

Bez kvalitních beků by to však nešlo. V obranných řadách Liberce letos perlilo hned několik silných zadáků. Nejproduktivnějším z nich byl Filip Kovář, který při pendlování mezi juniorkou a Benátkami zvládl v 25 zápasech 14 kanadských bodů. K oporám patřily také stálice Adam Charvát, Petr Had nebo Miloslav Adamec.

Výbornou sezónu za sebou má i řada forvardů. Králem liberecké produktivity se v obou částech sezóny stal Michael Drábek s celkovou bilancí 16 branek a 19 asistencí. Desetigólovou hranici spolu s ním pokořili ještě Filip Jansa a Jan Křepelka.

Děkujeme hokejistům do dvaceti let za pěknou sezónu a gratulujeme k pěkným výsledkům. Věřme, že v dobrých výkonech budou hráči pokračovat i v příštích ročnících.

Oslava libereckého gólu

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

TOP 3 zápasy sezóny: Rekordní derby i skalp lídra

Získejte originální hrané dresy Tygrů ze sezony 2023/24!

Sbírej oficiální kartičky TELH! Druhá série pro sezonu 2023/24 je venku

Z našeho fanshopu

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit

triko poškrábané logo pánské černé

310 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo dětské bílé

295 Kč
Koupit